Net buiten het centrum in Rotterdam ligt een oude spoorrails. Het is misschien niet de eerste plek waar je een zeldzame plant verwacht, maar toch groeit ‘ie er: de smalle raai. Alhoewel veel planten het moeilijk hebben in de droogte van augustus, zijn er ook soorten die er niet zoveel moeite mee hebben. De smalle raai is daar een goed voorbeeld van, aangezien de plant vooral in een droge, stenige omgeving voorkomt. Plantenecoloog Remko Andeweg van Bureau Stadsnatuur maakt er enthousiast een notitie van. Vervolgens haalt hij zijn telefoon tevoorschijn om het kleurrijke plantje te fotograferen.


We vervolgen onze route naar het Zuiderpark. Daar brengt Andeweg in opdracht van de gemeente Rotterdam tweehonderd plekken in kaart waar waterplanten groeien. Door de wit gespoten hark in het water te laten zinken, kan de ecoloog de helderheid van het water bestuderen. Zodra de hark uit beeld verdwijnt, maakt hij een notitie. Met dezelfde hark meet Andeweg de diepte van het water. Vervolgens schrijft hij op welke soorten planten er leven.
Volgens Andeweg is het water in het Zuiderpark al jaren van slechte kwaliteit, maar dit jaar is het nog erger. Dat komt mede door de aanhoudende droogte. “Kijk maar hoe troebel het water is. Er is maar weinig diversiteit aan waterplanten te vinden en de sloot hier zit vol met blauwalg.”
Dit is deel 2 van de documentaire fotoserie over de stadsecologen van Bureau Stadsnatuur. Volgende keer: op zoek naar libellen en vlinders in het Kralingse Bos.






