Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoe is dat, als gay persoon opgroeien met een broer of zus die dat ook is? Je kunt steun bij elkaar vinden, maar uit de kast komen kan nóg moeilijker zijn. “Ik vond het zielig voor mijn ouders.”

De Surinaamse cultuur is een echte machocultuur, daar past homoseksualiteit niet
Wendy (31) en Guno Berkleef (27)
Amsterdam

IMG_8276_WendyGunosm
Wendy (31) en Guno Berkleef (27) Beeld door: Cigdem Yuksel

Op een dag wordt de veertienjarige Wendy uit de klas gehaald door haar moeder. “Ze nam me apart op de gang en liet het briefje zien dat ze had gevonden in mijn kamer. Een liefdesbriefje van een meisje uit een klas hoger.” Wendy durft die dag niet meer naar huis, uit angst voor haar woedende moeder. Maar de echte confrontatie blijft uit. “Mijn moeder is geen prater, ze doet alsof dingen niet zijn gebeurd.” Wendy wordt later gepest met haar geaardheid door haar broertjes en oudere zus. Zelfs door haar broertje Guno, die acht jaar later zelf uit de kast zou komen. Wendy voelde zich niet meer thuis, en ging het huis uit.

Guno vond dat jammer, maar hij was zo jong dat hij er zich nu weinig van kan herinneren. Hij beaamt nu dat er weinig over gevoelens werd gesproken door de broers en zussen. Wendy is dan ook verrast als Guno uiteindelijk op zijn achttiende een vriendje krijgt. Guno had het nonchalant laten vallen bij een oudere zus, maar ging verder geen gesprek aan thuis. “Ik wist dat onze moeder het wel zou horen via mijn zussen. Ik liep weken op eieren, maar mijn moeder heeft er nooit wat van gezegd.”

De jaren ervoor waren moeilijk voor Guno, die zijn gevoelens lang wegdrukte. “De Surinaamse cultuur is een echte machocultuur, daar past homoseksualiteit niet.” Uiteindelijk zoekt hij jaren later de confrontatie op en neemt hij zijn toenmalige vriendje mee naar Suriname, waar zijn moeder inmiddels woont. “Ik zei: nu gaan we erover praten. Mijn moeder beweerde dat het voor haar nooit een probleem was dat Wendy en ik gay zijn.” Wendy en Guno moeten allebei een beetje lachen. “Nou ja, dat zegt ze nu.”

Ze durfde het niet hardop toe te geven, dus sms’te ze het naar me
Sasja (26) en Lucienne Klein (26)
Nieuw-Beijerland

IMG_3629_SasjaLuciennesm
Sasja (26) en Lucienne Klein (26) Beeld door: Cigdem Yuksel

Toen Lucienne acht jaar geleden een lange tijd in het buitenland zat om te snowboarden, vertelde Sasja haar ouders dat ze op meisjes valt. Een paar maanden later komt Lucienne terug naar Nederland, en ook zij confronteerde toen haar ouders: “Ik heb een vriendinnetje.”

Het is geen verrassing voor de zussen zelf. Een paar jaar ervoor hebben ze het er al eens over. Op een nacht sms’t Lucienne vanuit haar slaapkamer naar Sasja dat ze verliefd is op een meisje. Ze durft het niet hardop toe te geven. Sasja herkent de gevoelens en loopt naar de kamer van haar zus. “Ik ben bij haar in bed gekropen, waarna we samen heel lang hebben gepraat en gehuild.” Voor hun ouders blijkt het later geen enkel probleem.

Beiden denken dat hun lesbische geaardheid hun relatie, die ze omschrijven als een echte eenheidsband, nog meer heeft versterkt. Sasja: “Ik heb er in het begin wel mee geworsteld dat ik op meisjes val, en dan was het fijn om dit met elkaar te bespreken.” Ze moedigen elkaar aan om uit de kast te komen, kijken samen de serie The L- Word, bespreken verliefdheden en gaan in Amsterdam naar gay clubs. “Ze dachten daar dan weleens dat we een stel waren, omdat we natuurlijk veel samen waren en zo close zijn.”

Sasja en Lucienne haalden vorig jaar allebei hun motorrijbewijs en reden onlangs naar de Ardennen, met hun vriendinnetjes achterop. Lucienne: “Mijn vader wilde vroeger graag een dochter en was blij toen wij werden geboren, omdat hij toen twee dochters had. Tegenwoordig roept mijn vader dolgelukkig dat hij er nu zelfs vier heeft!”

Mijn vader wist: als ik jullie niet accepteer, ben ik mijn beide zoons kwijt
Theo (57) en Erik Verbruggen (54)
Erp

IMG_7240_TheoEriksm
Theo (57) en Erik Verbruggen (54) Beeld door: Cigdem Yuksel

“Ik stond op de voorpagina van het Brabants Dagblad: in mijn rokje en laarzen, tijdens de optocht op Roze Zaterdag. De krant werd ook in Erp bezorgd. Mijn ouders schaamden zich dood.” Op zijn achttiende schrijft boerenzoon Theo zijn ouders een brief om te vertellen dat hij homo is. Ze zijn allesbehalve blij. Broer Erik is verrast: “We zaten aan de keukentafel toen mijn ouders de brief voorlazen. Zelf worstelt Erik dan met dezelfde gevoelens. “Oh nee, dacht ik. Nu zijn er twee zoons homo!”

Het zijn de jaren 70. Theo studeert in Den Bosch, waar hij zich aansluit bij de zogeheten flikkerbeweging. In het weekend keert hij terug naar de boerderij met een roze driehoek op zijn jas, die zijn moeder er woedend aftrekt. De hoop van ouders Verbruggen is gevestigd op Erik, die intussen op de boerderij tussen de mestkuikens en koeien werkt. Op een dag zegt moeder Sjaan tegen haar oudste zoon: “Ik denk dat Erik ook homo is.” Theo loopt meteen naar zijn broer en vraagt het hem op de man af. “Ja, ik ben homo. Maar je mag niks tegen papa en mama zeggen!”

Pas een jaar of twee later durft Erik bij zijn ouders uit de kast te komen. De broers rijden gezamenlijk naar de boerderij om het te vertellen. “We gingen samen de strijd aan.” Na de openbaring lopen de spanningen op. Direct wordt duidelijk dat geen van de broers de boerderij zal overnemen. “Toen was er nog geen Yvon Jaspers! Boeren en homoseksualiteit, dat ging niet samen voor ons gevoel.” De ouders moeten hun verwachtingen bijstellen. Vooral hun moeder heeft hier veel moeite mee. Na een paar crisisjaren draaien ze bij en gaan de ouders Verbruggen zelfs mee naar een COC-avond. Theo: “Mijn vader wist: als ik jullie niet accepteer, ben ik mijn beide zoons kwijt.”

Natuurlijk was er direct de vraag of er dan wel kleinkinderen kwamen
Danny (35) en Esther Meijer (33)
Rotterdam

IMG_3718_DannyEsthersm
Danny (35) en Esther Meijer (33) Beeld door: Cigdem Yuksel

Esther was een jaar of 7 toen ze het zeker wist: haar broer Danny was homoseksueel. Later raakte ze in paniek en lag ze nachten wakker: “Shit, we zijn het allebei.” Pas tien jaar later kwam Danny uit de kast, Esther volgde een jaar later. Voor Danny was het wel een verrassing dat zijn zus lesbisch was, al gingen ze vaak samen uit. De Gay Palace, of SOAP in de Witte de Withstraat.

Toen Esther in SOAP een vrouw ontmoette waar ze ondersteboven van was, besloot ze het haar ouders te vertellen. “Ik vond het zielig voor ze dat ze nóg een kind hadden dat homoseksueel was. Na de hoofdprijs hadden ze nu ook de straatprijs!” Gelukkig reageerden hun ouders heel positief, al bleken ze later toch wat meer moeite te hebben. Danny: “Natuurlijk was er direct de vraag of er dan wel kleinkinderen kwamen.” Esther wil graag kinderen, voor Danny hoeft het niet. “Maar we hebben gelukkig nog een oudere halfzus, en zij heeft wel al kinderen.”

Volgens Esther is haar band met Danny niet per se sterker omdat ze allebei homoseksueel zijn. Ook hebben ze er onderling nooit veel over gesproken. Esther: “Ik ben heel gevoelig, maar Danny is veel zakelijker.” Tegenwoordig zijn ze iets minder close dan vroeger, waarschijnlijk ook omdat ze niet meer zoveel uitgaan als vroeger. “Dat was toch wel iets wat we samen deden. Naar de gayclubs in Rotterdam en dan aan elkaar vragen: wie vind jij leuk?”

Deze fotoserie is eerder elders gepubliceerd; leeftijden van de geïnterviewden kloppen daarom misschien niet meer.

gabriella-ader

Over de auteur

Bezoek auteurspagina
cigdem_cropped

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief