Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het is verrassend hoe het gevecht tegen het coronavirus dagelijks nieuwe samenwerkingen creëert, sommige tot op heden ondenkbaar.

In maart bouwden de Romeinse autoriteiten een klein privaat ziekenhuis om tot ‘coronaziekenhuis’. Het ziekenhuis, dat de naam Covid2 kreeg, heeft inmiddels de handen ineengeslagen met een viersterrenhotel op loopafstand van de polikliniek. Het Courtyard by Marriott Hotel is op dit moment volledig gewijd aan het onderbrengen van coronapatiënten die geen acute zorg meer nodig hebben, maar nog niet genezen zijn verklaard.

“Dit is een regeling voor patiënten die nog niet naar huis kunnen, doordat ze nog klinische problemen hebben of omdat dat beter is voor hun sociale, familiale of huiselijke situatie”, zegt Andrea Cambieri, medisch directeur van de polikliniek van Covid2. “Zo kunnen deze patiënten in een tussentijdse locatie verblijven, waar artsen ze nog steeds kunnen monitoren, totdat ze volledig hersteld zijn.”

CovidHotelRome-3
Een verpleegkundige test een patiënt met een wattenstaafje. Patiënten kunnen de instelling verlaten na 14 dagen quarantaine en na twee negatieve tests. Beeld door: Luigi Avantaggiato

Een vagevuur met vier sterren

Wat ooit een chic hotel was met 162 kamers, werd zo in een mum van tijd een gezondheidscentrum voor Covid-19-patiënten die nog niet naar huis kunnen. Ook mensen die meer toezicht nodig hebben dan dat ze thuis kunnen krijgen, kunnen er worden ondergebracht. De ‘gasten’ verblijven gemiddeld zo’n 10 tot 14 dagen, in afwachting van twee opeenvolgende negatieve tests op Covid-19, met een interval van 24 uur. Dit om zeker te zijn dat de infectie voorbij is.

De patiënten reizen door het vagevuur terug nadat ze de hel van de ziekte hebben gezien

“Voor de patiënten die in het hotel verblijven is het een heel aangrijpende tijd”, weet dokter Christian Barillaro. Hij is als arts verantwoordelijk voor de zorg voor de patiënten in de polikliniek van Covid2. “Ze reizen als het ware door het vagevuur terug nadat ze de hel van de ziekte hebben gezien: dit is de laatste stap voordat ze weer naar huis kunnen. We horen wanhopige geluiden: van bange mensen, mensen die klagen, mensen die zich niet goed voelen maar gezond zijn, of juist van mensen die ziek zijn maar het niet zeggen omdat ze niet opnieuw willen worden opgenomen. Deze mensen zijn kwetsbaar, wij artsen moeten dicht bij ze staan.”

Het Marriott hotel speelt inmiddels net zo’n cruciale rol als het ziekenhuis dat het ontlast. Deze fotoserie vertelt het verhaal van het leven in een luxueus hotel dat getransformeerd is tot een klinische ruimte geweid aan het gevecht tegen het coronavirus, en het onontkoombaar saaie dagelijks leven van de mensen die er verblijven.

CovidHotelRome-10
Ivanka (47) in haar hotelkamer. “Ik kwam vanuit Oekraïne naar Italië om te werken, en ben nog nooit in een luxe hotel geweest in Rome. Helaas heb ik niet veel om te doen. Ik dood de tijd door te bellen met mijn familie en tv te kijken.” Beeld door: Luigi Avantaggiato
CovidHotelRome-5
Een medewerker duwt een trolley met schone lakens door een hotelgang die is geïnfecteerd doordat patiënten er doorheen gelopen hebben. Beeld door: Luigi Avantaggiato
CovidHotelRome-9
Sabrina (43). Beeld door: Luigi Avantaggiato
CovidHotelRome-14
Fulvio (58) draagt beschermende apparaten aan het begin van zijn dienst. Beeld door: Luigi Avantaggiato
CovidHotelRome-13
Bernard (64) in zijn kamer. Beeld door: Luigi Avantaggiato
CovidHotelRome-15
Paco (36) is een conciërge die werkt voor het schoonmaakbedrijf van het hotel. Beeld door: Luigi Avantaggiato

We leven in onzekere tijden door het coronavirus. Er is behoefte aan betrouwbare informatie én verdieping. We hopen dat je dit bij ons vindt en wil bijdragen aan onze onafhankelijke journalistiek.

Dit kan je doen door te doneren of je te abonneren op ons magazine. Alvast bedankt!

Racism victims in Italy

Geschopt en geslagen vanwege je huidskleur

De dieptepunten van racisme in Italië, in vijf portretten.

16989287039_ef1f3d8891_o

Wie beschermt vluchtelingen in de coronacrisis?

Op de Europese Unie hoeven zij niet te rekenen.

ritratto_bn_web_2

Over de auteur

Luigi Avantaggiato (Zurich, 1984) is documentairefotograaf en woont in Rome. Hij is geïnteresseerd in socio-anthropologische en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief