Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Experts verwachten dat een derde van de Indonesische hoofdstad Jakarta binnen 20 tot 30 jaar onder water staat. De stad ligt in een delta van dertien rivieren en 40 procent bevindt zich beneden zeeniveau. Het water komt voor de 10 miljoen inwoners van alle kanten: de jaarlijkse moessonregens, hoge rivierstanden door water uit de bergen, geblokkeerde afwatering door afval en de stijgende zeespiegel. Door het oppompen van grondwater verzakt de bodem ook nog eens alarmerend snel, tot wel 25 centimeter per jaar. Sinds 2012 werkt een Nederlands team van waterdeskundigen en ingenieurs samen met Indonesië aan een masterplan: de bouw van een 36 kilometer lange zeedijk (The Giant Seawall). “Tot nu toe vertrouwt de stad op een 40 jaar oude muur, die moet voorkomen dat de Javazee alles overspoelt”, zegt fotograaf Cynthia Boll. “De zeewering biedt weinig bescherming bij een flinke storm of gemiddeld hoogtij; de muur zakt namelijk zelf ook.”

Met de fotoserie The People Behind the Seawall vertelt Boll de verhalen van vier mensen die in Noord-Jakarta ‘achter de zeemuur’ leven. “De foto’s tonen hun dagelijkse strijd tegen het water: een zinkend huis, steeds duurder drinkwater, kinderen die spelen in vervuild water.” Sociale media zijn erg belangrijk voor het project, zegt Boll. Daarmee trekt ze Indonesiërs naar de bijbehorende website, waar experts en bewoners anekdotes, uitleg en tips geven. “Het biedt inwoners een platform om zich te laten horen. De oplossingen liggen tenslotte in Jakarta zelf.”

IMG_3652
Beeld door: Cynthia Boll

De veertig jaar oude zeewal is Jakarta’s enige bescherming tegen de zee. Deze wering zakt in snel tempo weg en biedt daardoor weinig bescherming bij springtij. Bewoners gebruiken de dertig kilometer lange betonnen muur als voetpad om niet over het vieze wegje vóór de muur te hoeven lopen.

IMG_5284_2
Beeld door: Cynthia Boll

“We hadden niet verwacht dat het water zo hoog zou komen. Gelukkig konden we de meeste spullen op tijd naar de eerste verdieping brengen”, vertelt Sarmini, straat verkoper en moeder van drie zoontjes. Ze is zwanger van haar vierde kind.

IMG_5220
Beeld door: Cynthia Boll

De hoofdstraat Jalan Muara Baru van kampung Muara Baru in Noord-Jakarta is berucht om zijn overstromingen. De wijk grenst aan zee en is een van Jakarta’s laagst gelegen gebieden.

IMG_4424
Beeld door: Cynthia Boll

Veel arme wijken in Jakarta hebben geen vuilophaaldienst, het water functioneert in het regenseizoen als een natuurlijke vuilophaaldienst. Het huisvuil stroomt door de wijken. Sumari probeert met een stok het voorbijdrijvende vuil van zijn stoep te houden.

IMG_5238_1
Beeld door: Cynthia Boll

Een groot deel van de huizen in Muara Baru is illegaal gebouwd op gemeentegrond. Gesubsidieerde appartementen moeten een alternatief bieden aan bewoners waarvan de illegaal gebouwde huizen geruimd zijn.

Het leven achter de zeemuur van Jakarta

Jakarta dreigt te worden opgeslokt door de zee, niet iedereen heeft dat in de gaten.

Cynthia Boll

Over de auteur

Fotograaf

Cynthia Boll is fotograaf. Zij won de Zilveren Camera 2018 voor haar serie Sinking Cities Jakarta.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief