Beeld: Ruby Cruden

Nieuwe columnist Maryam Hassouni: ‘Slachthuizen moeten glazen muren hebben’

Ze weigert de lieve vrede te bewaren, want ‘er is altijd iemand die eronder lijdt’. Acteur en schrijver Maryam Hassouni is de nieuwe columnist van OneWorld Magazine. We legden haar vijf dilemma’s voor. ‘Waarom steunen we wel vrouwen die hun hoofddoek af willen doen, maar niet vrouwen die er een willen dragen?’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nooit meer vliegen of nooit meer nieuwe kleren?
“Afgelopen zomer heb ik een groot deel van mijn kleding weggedaan. Ik werd er onrustig van. Met een paar items die mooi zijn en goed passen hoef ik nooit meer lang na te denken over wat ik aantrek. Waarom zou ik ieder seizoen allemaal nieuwe kleren moeten hebben?”

Al die keren dat ik op mijn billen werd geslagen als 'grappige improvisatie'

Flexitariër of vegan?
“Vegetariër, sinds mijn achttiende. Al die kippen op een kluitje, varkens die worden vervoerd in de hitte. Je kunt niet van een beschaving spreken als je dieren een kutleven geeft en ze dan doodt – miljoenen per dag in Nederland. Slachthuizen zouden glazen muren moeten hebben, zodat mensen gedwongen worden te zien wat daar gebeurt voor hun gehaktbal. In 2021 was ik lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Zij stellen al het leven centraal en niet alleen de mens, die de planeet naar de gallemiezen heeft geholpen.”

Je altijd uitspreken tegen racisme en homofobie of de goede vrede bewaren?
“De goede vrede bewaren is een illusie, er is altijd iemand die eronder lijdt. Zelf heb ik ervaren hoe pijnlijk dat is. Als jong meisje stapte ik de tv-wereld in en kreeg ik te maken met een systeem vol seksisme en racisme. Het is stuitend; al die keren dat ik clichérollen aangeboden kreeg, op mijn billen werd geslagen onder het mom van grappige improvisatie. En iedereen houdt z’n mond, omdat ze bang zijn om hun positie te verliezen. Zelf wist ik ook niet hoe ik mijn grenzen moest aangeven. Ik wilde niet langer zwijgen en schreef daarom een boek over mijn ervaringen: Wat de fak.”

Maryam Hassouni (1985) werd als zestienjarige bekend als Dunya in de serie Dunya en Desie (2002- 2004). Ze won in 2006 – als eerste Nederlandse vrouw – een Emmy Award voor haar rol in de film Offers. Ze speelde ook in de films Anubis en het pad der 7 zonden (2008), Golakani Kirkuk – The Flowers of Kirkuk (2010) en Soof (2013). Ze was te zien in de series Flikken Rotterdam (2016-2017) en Oogappels (2019) en stond in de solovoorstelling Een teruggedachte (2013) en de voorstelling De handen van Fatma (2014). In 2017 publiceerde ze het kinderboek Hoekjes van geluk. Op 1 november verscheen haar boek Wat de fak over haar traumatische jaren in de filmwereld.
Intersectioneel feminisme en validisme: belangrijke termen of woorden zijn maar woorden?
“Heel belangrijk. Feminisme dat niet intersectioneel is werkt eurocentrisme in de hand: dan staan we alleen op voor wat we zelf kennen. We steunen bijvoorbeeld wel vrouwen in Iran die hun hoofddoek af willen doen, maar je hoort niemand over de vrouwen in India die juist vechten voor de vrijheid om een hoofddoek te dragen.”

Idealist of realist?
“Het voelt bevrijdend om dingen te zien zoals ze zijn. Dat het seksisme en racisme in de tv-wereld hardnekkig is, en dat ik daar niet in kan en wil functioneren. Ik hoop dat mijn boek iets in beweging brengt: dat acteurs zich gaan uitspreken, dat de politiek zich erin gaat mengen. Heb ik toch nog een klein beetje idealisme!”

Dit artikel verscheen in december 2022 in OneWorld Magazine.

Actrice Maryam Hassouni: ‘De wereld van tv is links en fucking racistisch’

'Toen ik me uitsprak over Black Lives Matter, verloor ik 5000 volgers'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons