Beeld: KatarzynaBialasiewicz / iStock
Achtergrond

Beige babykamers: welkom in de papwereld!

‘Laten we het dit keer ‘biscuit’ noemen! Of a touch of golden caramel!’ hoor je marketeers denken. Maar er was allang een naam voor de papkleur die de laatste jaren alles overspoelt, zelfs kinderkamers: beige.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Beeld: FollowTheFlow / iStock

Regenboog in aardetint

Als je sociale media moet geloven, mogen kinderkamers tegenwoordig alleen maar uit beigetinten bestaan, eventueel gecombineerd met wit of hout (want: ook beige en zo lekker natuurlijk). Op het plankje boven de beige commode staat naast een vaasje met beige droogbloemen tegenwoordig ook een houten regenboog in louter aardetinten. Ja, echt: een regenboog in aardetinten. Die beigetrend past in de lijn van de minimalistische, Scandinavische look die de laatste jaren onze huizen overspoelt.

 

Tweet dit

Het kost wat geld om kinderkamers er zo saai mogelijk uit te laten zien

Tweet dit
Beeld: VictoriaBee / iStock

 

Klasseding

Speur je een tijdje door kinder(web)winkels, dan zie je dat het nogal wat geld kost om je kinderen en hun kamers er zo saai mogelijk uit te laten zien. De startprijs van beige luiertassen is drie keer zo hoog als bij andere kleuren; Armani heeft er een voor ‘slechts’ 190 euro. BN’ers en ‘momfluencers’ paraderen rond met Artipoppe-draagzakken van 390 euro (instapmodelletje in de kleur oat). Door het beige spul heel duur te maken, hebben producenten er een klasseding van gemaakt: veel mensen hebben er simpelweg het geld niet voor. Als je je kind neonkleurig Fisher-Price-speelgoed met lichtjes en piepjes in de knuistjes duwt, word je door de beige elite toch een beetje als inferieur beschouwd.

Beeld: Crystal Bolin Photography / iStock

 

Papwereld

Je vraagt je af: wat vinden kinderen zelf van die beige trend? Pasgeboren mini’s zal het worst wezen, die kunnen nog maar zo’n 25 centimeter om zich heen kijken en zien überhaupt alleen grijstinten. Na ongeveer een maand beginnen ze rood te onderscheiden, dan geel en groen. Al snel gaan baby’s superlekker op felle kleuren. Hoe groter het contrast, hoe meer het de aandacht trekt. Alice Skelton, onderzoeker aan de Universiteit van Sussex, maakt zich in tijdschrift Wired dan ook zorgen over de ontwikkeling van al die beige baby’s. Hun hersenen leren pas kleuren herkennen en onderscheiden als ze die kleuren regelmatig zien. Zullen ze de wereld nu voor eeuwig in papkleuren ervaren? Zo’n vaart loopt het gelukkig niet: als het goed is verblijven baby’s niet 24/7 in hun saaie slaapkamer, en buiten is genoeg kleur en contrast.

 

Tweet dit

Baby’s gaan superlekker op felle kleuren

Tweet dit
Beeld: Artjafara / iStock

 

Eco-illusie

Beige wordt door veel verse ouders niet alleen mooier gevonden, maar ook béter. Het zou goed zijn voor de mental health van Luna-Mae of Novi-Jaxx, omdat de kleine dan omringd is met rustgevende, natuurlijke materialen in prikkelloze kleuren. Natuurtinten passen helemaal in de tijdgeest van duurzaam en genderneutraal. Ruim tweederde van de Nederlanders denkt dat er in natuurlijke producten zoals houten speelgoed geen chemische stoffen zitten. Dat klopt niet. Houten speelgoed is weliswaar veilig te gebruiken, maar bevat niet per se minder chemische stoffen dan plastic speelgoed, aldus Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten, op veiligheid.nl. En de productie van houten speelgoed doet de aarde ook geen goed. Wat pas écht eco-friendly is, is naar de kringloopwinkel gaan en daar
felgekleurd plastic speelgoed uit de jaren 90 halen. En met dat genderneutrale opvoeden valt het ook tegen: meisjes krijgen nog steeds strikjes in hun haar, al zijn het dan beige strikjes.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8 / maand
  • Alleen digitaal  —   6 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
×
Periodieke donaties - ‎€10, Maandelijks
1
 10 / maand
Subtotaal in winkelwagen  10
Besteltotaal  10
Terugkerende totalen
Subtotaal  10 / maand
Terugkerend totaal  10 / maand
Eerste verlenging: 27 maart 2024
  •  10 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons