Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Wereld Waterdag staat dit jaar in het teken van afvalwater. Een van de oplossingen voor de wereldwijde schaarste aan zoet water is het hergebruik van afvalwater. OneWorld legt uit hoe dit werkt én wat jij kunt doen voor de waterkwaliteit. 

Water hergebruiken vies?

De zoetwatervoorraden in de wereld nemen af: Volgens UNESCO krijgen maar liefst twee op de drie mensen in 2025 te maken met watertekorten. Het hergebruik van afvalwater is volgens veel onderzoekers een serieuze oplossing hiervoor. Water wordt momenteel nauwelijks hergebruikt, wat voornamelijk komt door gebrek aan publieke acceptatie. Mensen vinden het idee van hergebruik vies. Waarom dat zo is en hoe je dat kan veranderen lees je hier.

Mosselen als waterzuiverinstallatie

Het zuiveren van afvalwater kan op allerlei manieren. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan mosselen gedacht? Zij filteren het water en dragen zo bij aan een betere waterkwaliteit. Hoe dat werkt, lees je hier.

Wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit

De aandacht voor ongewenste stoffen als medicijnen en microplastics in ons water is de laatste jaren toegenomen. Toch hebben we in Nederland kraanwater van een goede kwaliteit: voordat je een kwart paracetamol binnen krijgt, moet je eerst een heel zwembad leegdrinken. Maar op het milieu hebben zulke ongewenste stoffen wel negatieve invloed. De vervuiler van het water, zoals wijzelf, beïnvloedt de waterkwaliteit. Je kunt je auto beter naar de wasstraat brengen dan ’m zelf wassen, omdat het afvalwater uit de wasstraat daar behandeld wordt. Want: wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit! Meer tips lees je hier.

Ommetje maken in plaats van pilletje nemen

Medicijnresten in het afvalwater zorgen voor milieuvervuiling. Ze zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen. De meeste resten komen uit woonwijken en zullen toenemen door de vergrijzing. Ook hier kun jij verbetering brengen: in plaats van een pilletje te nemen voor je hoofdpijn, kun je beter een ommetje maken.

De strijd tegen microplastics

Afvalexpert Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation zegt dat microplastics vervuilend zijn voor mens en dier. Het gebruik van deze onafbreekbare stukjes plastic in Nederland beïnvloedt ook de waterkwaliteit in landen met minder goede zuiveringsprocessen. In Nederland zelf bevat een liter gezuiverd water ongeveer 50 deeltjes. De microplastics zijn nauwelijks te verwijderen, dus is het belangrijk om te zorgen dat ze nooit in ons water belanden. Hier kun je rekening mee houden. De Plastic Soup Foundation heeft hiervoor een app uitgebracht waar je de schadelijkheid van producten kunt vinden. Wil je meer over microplastics weten? Klik hier.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
670

Rinske van Herwaarden is redactiestagiair bij OneWorld
Profielpagina

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)