Afvalwater zuiveren met mosselen

04-02-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: waterforum.net
De meeste mensen kennen ze als Zeeuwse lekkernij, maar nu blijken mosselen ook nog ergens anders goed van pas te komen. Gekweekte mosselen kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in de nazuivering van afvalwater. Dat ontdekte het Culemborgse onderzoeksbureau Waardenburg. De mosselen filteren het water en verwijderen daarbij zwevend stof, algen en blauwalgen.
Van ’t web – 

De vele voedingstoffen in ons afvalwater zijn nadelig voor de natuur rond en in de Nederlandse wateren. Dit leidt namelijk tot zuurstofgebrek in het water en uitbundige groei van eendenkroos en blauwalgen, waardoor vissen en andere fauna sterven. Vooral het water dat na rioolwaterzuivering wordt geloosd op het oppervlaktewater is sterk voedselrijk. 

Een goed werkend mosselfilter als zuiveringsmechanisme van oppervlaktewater zou een belangrijke stap voorwaarts zijn om de impact van waterzuiveringsinstallaties op biodiversiteit te verminderen. Door voedingsstoffen en moeilijk afbreekbare organische verbindingen te filteren dragen ze bij aan een betere waterkwaliteit. De mosselfilters werden getest in stadsvijvers in Utrecht en Breda. In proefopstelling werd bovendien onderzocht of de mosselfilters ook werken in het meer vervuilde water van de afvalwaterzuivering. 

Lees hier meer

Reacties