Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Gisteren is de Nationale Week Zonder Vlees begonnen, om aandacht te vragen voor de milieu-impact van onze vleesconsumptie, en om mensen uit te dagen om voor een week hun eetgewoonten aan te passen. Voor de gelegenheid is de Febo, waar je normaal de frikadellen en kroketten uit de muur trekt, in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat omgetoverd tot ‘Vebo’: ze trapten af met het uitdelen van gratis vegetarische grillburgers. De hele week bieden ze slechts opties aan zonder vlees. OneWorld nam een kijkje.

'Oh, is dit vegetarisch?'

Ozzy-
Scholier Ozzy Connolly zit in 4-havo

Wist je dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is?
Ozzy: ‘Nee, eigenlijk niet. Ik hoorde van klasgenoten dat we hier een gratis burger konden halen. Is dit vegetarisch? Hij is lekker! Over de gevolgen voor het milieu weet ik niet zo veel.’

Eet je zelf vlees?
Ozzy: ‘Ik eet redelijk veel vlees, wel zeker 2 keer per week. Daar ben ik aan gewend. Maar ik eet met mijn ouders mee, ik kies niet zelf.’

Vind je dat we met zijn allen minder vlees moeten eten?
Ozzy: ‘Een vegetarische burger zou ik wel vaker kunnen eten. Als het gewoon hetzelfde smaakt, waarom niet? Maar vleesvervangers en groenten zijn ook wel vaak duurder toch? Het moet wel makkelijk en goedkoop zijn.’

'Op zoek naar bite-vervangers'

Henriette-en-
Massage-therapeut Henriëtte Provence en fashion designer Naomi Rosheuvel

Wisten jullie dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is?
Henriëtte: ‘Dat wisten we niet. Maar het is een goede campagne: iedereen zou het eens moeten proberen, geen vlees eten, met zijn allen eens bewust worden van wat we eten.’

Eten jullie zelf vlees?
Henriëtte: ‘Nee, ik ben al een tijdje vegetariër. Vanwege het dierenleed, maar ook omdat ik me gewoon veel beter voel als ik geen vlees eet. De stresshormonen die erin zitten en zo, daar wilde ik vanaf. En tegenwoordig weten we natuurlijk ook steeds meer over de milieu-impact.’
Naomi: ‘Ik eet tegenwoordig ook veel minder vlees. Maar ik ben nog steeds op zoek naar ‘’bite-vervangers’’. De structuur van vlees is moeilijk na te maken. Paddestoelen komen in de buurt.’

Vind je dat we met zijn allen minder vlees moeten eten?
Henriëtte: ‘Ja zeker, het is beter voor onze gezondheid, voor de dieren en voor het milieu.’
Naomi: ‘Ja, en het wordt ook steeds toegankelijker. Er is genoeg inspiratie als je iets lekkers wil maken en ook als je onderweg moet eten is er genoeg keuze uit producten zonder vlees. De Albert Heijn to-go ligt er vol mee.’

'Je kan bijna niets meer goed doen'

Daniel-3
Student Daniël Huisman studeert communicatie aan de VU

Wist je dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is?
Daniël: ‘Ja, ik las er over via de NOS-app. Het is heel goed dat ze proberen om bewustzijn te creëren over ons eetpatroon: dat moet namelijk echt collectief veranderen. Dit is een mooie manier van aandacht vragen.’

Eet je zelf vlees?
Daniël: ‘Nee, ik probeer samen met mijn vriendin weinig tot geen vlees en zuivel meer te eten. Ik was vroeger een grote vleesliefhebber: ik at graag een biefstukje bij Loetje. Soms is het nog wel lastig, want je kunt tegenwoordig eigenlijk niks meer goed doen. Soja en avocado’s zijn ook weer slecht voor het milieu. En er is natuurlijk veel verleiding. Aan de andere kant: het is heel erg een trend, vegetarisch en veganistisch eten wordt steeds makkelijker. Ik at laatst een vegetarische tonijnsalade van de Jumbo, en je proeft echt geen verschil.’

Vind je dat we met zijn allen minder vlees moeten eten?
Daniël: ‘Vlees eten is echt slecht voor de aarde, al die CO2-uitstoot, en enorm veel water en grondverbruik. Daarnaast is er erg veel dierenleed. Ideaal gezien zou het misschien helemaal verboden moeten worden, maar zo ver zijn we nog lang niet.’

'Gepaneerde dode diertjes lijken minder erg'

Erik-van-Geijn-Nienke-Kansma-
Erik van Geijn, gepensioneerd econoom en Nienke Kansma, gepensioneerd docent

Wisten jullie dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is?
Nienke: ‘Je moet hem hebben, hij is vegetariër.’
Erik: ‘Ik had geen idee dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is, maar dat is een hartstikke goed initiatief.’

Eten jullie zelf vlees?
Erik: ‘Ik ben dus al vijf jaar vegetarisch. Dat vind ik helemaal niet moeilijk. Ik kan niet tegen dode dieren. Al eet ik bij hoge uitzondering een kroket, want een gepaneerd dood diertje lijkt minder erg. Het milieu is voor mij niet de reden geweest om vegetariër te worden.’
Nienke: ‘Ik heb gisteren nog erwtensoep met rookworst gegeten. Ik ben dus wel een vleeseter, al eet ik niet dagelijks vlees hoor. Ik vind vlees gewoon lekker, en de smaak is toch wel onvervangbaar. Ik ben ermee opgegroeid. Maar, ik eet natuurlijk vaak vegetarisch met hem mee, en dat vind ik prima.’

Vind je dat we met zijn allen minder vlees moeten eten?
Nienke en Erik: ‘Eigenlijk wel. Er moet gewoon een hogere BTW op komen. Belasting op de slechte dingen, net zoals met roken.’

'Betuttelen is niet goed'

Lawrence-
Lawrence Cheuk, student bestuurskunde aan de UvA

Wist je dat het deze week Nationale Week Zonder Vlees is?
Lawrence: ‘Ja zeker, het is veel gepromoot. En het is echt een goed initiatief, want vlees is super slecht voor het milieu. Goed dat de gemeente Amsterdam enthousiast meedoet: ik weet dat de bedrijfskantine van de gemeente deze week ook alleen maar vegetarische opties heeft.’

Eet je zelf vlees?
Lawrence: ‘Nee, thuis ben ik veganist, buitenshuis ben ik vegetariër. Ik heb geen moreel bezwaar tegen vlees, maar de productie is vervuilend en milieubelastend.

Vind je dat we met zijn allen minder vlees moeten eten?
Lawrence: ‘Ja. Maar, betuttelen is niet goed. Zo’n actie van de Febo juist wel: er wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor het probleem. Daarnaast moeten we niet alleen op belasting focussen, want daarmee raak je alleen de armere mensen. We moeten het totaalpakket aanbieden; volkstuinen, educatie en btw-vrije groente.’

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
loudi foto linkedin blauwe trui

Loudi Langelaan

Loudi Langelaan (23), filosoof en journalist. Denkt en schrijft het liefst over maatschappijkritiek, milieu-ethiek, duurzaamheid en …
Profielpagina

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)