Antoin Deul Beeld: Anneke Hymmen

‘Geef natuur ook rechten’

Activisten kijken tegenwoordig over de grenzen van hun ‘eigen’ issues om gezamenlijk onderdrukking te bevechten. Deze activisten zeggen: alleen samen kun je het systeem doen barsten. Wij portretteerden drie activisten op het kruispunt van verschillende bewegingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Technisch scheikundige en waterschapsbestuurder Antoin Deul (54) verdiende zijn sporen in het ontwerp van duurzame kringlopen. Echt groen wordt dit huidige kapitalistische systeem nooit. Tijd om onze minachting voor en uitbuiting van culturen die in meer harmonie met de natuur leven, te bestrijden.

“Al twintig jaar werk ik aan het ontwerpen van duurzame processen op het gebied van water- en energiemanagement en de circulaire economie. Maar het schoot niet op: steeds probeerden we dingen ‘een beetje beter’ te doen: wat minder uitstoot van fijnstof en CO₂, wat minder vervuiling van oppervlaktewater. Als we het hier over duurzame oplossingen hebben, dan gaat het over technocratische en economische oplossingen die moeten passen binnen ons huidige kapitalistische model, waarin bedrijven de vrijheid krijgen om te nemen wat ze willen. Het model dat predikt dat een boom pas waarde heeft, pas ‘productief’ is, wanneer die omgehakt is. Dat water pas waarde heeft als het in het industrieel proces gebruikt wordt.

Milieuwetgeving helpt op deze manier niet

De grootste verdienste van de milieubeweging was de milieuwetgeving zoals die in de jaren ’70 is doorgevoerd. Zij zijn trots op de normen die er nu voor verontreiniging zijn, toch is rivierwater ondrinkbaar geworden, is de biodiversiteit schrikbarend afgenomen en sterven er mensen door luchtverontreiniging. Milieuwetgeving helpt dus niet. Wat de beweging moet eisen, is dat er geen impact is.

Ik denk dat we daarvoor een totaal ander verhaal nodig hebben. Hoog tijd dus om te stoppen met onze CO₂-loniale minachting en exploitatie van inheemse* culturen zoals de Braziliaanse Uru-Eu-Wau-Wau, die worden bestookt voor de mineralen en bomen op hun land en de Ogoni in Nigeria, die door Shell in hun voortbestaan worden bedreigd vanwege een aan te leggen pijpleiding. Hun filosofie is gebaseerd op wederkerigheid en gemeenschappelijkheid waarin de natuur een op zichzelf staand recht op bestaan heeft.

Het Westen denkt dat we de heersers zijn over de natuur

Inheemse volkeren gaan uit van het web van leven, waarin je pas een mens bent in relatie tot anderen en de natuur. Het Westen denkt dat we de heersers zijn over de natuur. In de westerse cultuur importeren we dieren en stoppen ze in kooien in de dierentuin voor ons vermaak. Denk je dat iemand van de Lakota ooit een buffel in een kooi zou stoppen? Zij leven in symbiose in een ecosysteem met dieren, een werkelijk circulair systeem waarin zoiets westers als voedselverspilling niet bestaat.

Een aantal inheemse culturen woont in zones die we tot ‘opoffergebieden’ hebben gebombardeerd. Natuurlijke gebieden die worden uitgehold voor onze welvaart en waar we mensen kunnen onteigenen. Leven dat er volgens ons model letterlijk ‘niet toe doet’. En de zogenaamd groene economie is niet veel beter. Juist voor al die zonnepanelen en windmolens die we nu voorstellen, moeten er complete grondstofrijke gebieden, waar nu mensen in harmonie met de natuur leven, worden ontgonnen.

Mijn strijd is om te laten zien hoe wij als gewone burgers medeplichtig worden gemaakt door de manier waarop we consumeren. Met mijn lezingenserie Nature’s Narrative in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam geef ik mensen uit die inheemse culturen een podium. Om zo een ander verhaal te vertellen over hoe we de toekomst duurzamer vorm kunnen geven.”

*Noot van de redactie: OneWorld gebruikt alternatieven voor dit woord. In bepaalde gevallen is deze term juist wél passend.

‘Westerse klimaatactivisten moeten schuld erkennen’

Vecht voor alle vrouwen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons