‘World Vegan Day’ vier je met deze oesterzwammen in ketjap

In de aanloop naar World Vegan Day (jaarlijks op 1 november) trekt Joke Boon je met haar recept voor oesterzwammen in ketjap over de streep om veganistisch te koken. Of je dat nu altijd al doet of een keer wilt uitproberen: dit recept vindt iederéén lekker.

'World Vegan Day' vier je met deze oesterzwammen in ketjap

Vegan eten is ongezond en duur (en 3 andere mythes)

Het ene café schenkt geen koemelkcappuccino meer, bij het andere lacht de bediening je uit als je om een havermelklatte vraagt. Veganisme is nog lang niet overal ingeburgerd. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de volgende vier mythes.

Vegan eten is ongezond en duur (en 3 andere mythes)

Zij kiezen voor plantaardig

Of het nu is om minder dierenleed te veroorzaken, zo duurzaam mogelijk te leven of om anderen te inspireren: deze drie vrouwen kiezen voor een plantaardig eetpatroon – geheel of gedeeltelijk, aangezien 100 procent vegan niet voor iedereen mogelijk is.

Zij kiezen voor plantaardig

Het grootste gevaar voor de mens ligt op ons bord

Dankzij slimme aanpassingen in het dieet van onze voorouders werd de mens de dominante diersoort. Maar datzelfde dieet – vol vlees en zuivel – vormt nu een van de grootste risico’s op uitsterving, zegt culinair journalist Gerrit Jan Groothedde.

Het grootste gevaar voor de mens ligt op ons bord

Hoe misselijk moet de bio-industrie ons nog maken?

Afschuwelijke beelden van veetransport deden hoofdredacteur Seada Nourhussen haar dieet aanpassen. Maar echte verandering komt uiteindelijk niet vanuit de consument, zegt zij. ‘Weten we wel hoeveel subsidies gaan naar het goedkoop houden van zuivel en vlees?’

Hoe misselijk moet de bio-industrie ons nog maken?

‘Vegans zouden ook tegen racisme moeten opstaan’

Eten is niet alleen lekker, het zegt ook iets over hoe we de wereld zien. Voor Sarah Reymond, eigenaar van vegan restaurant Mooshka, heeft eten te maken met onrecht.

'Vegans zouden ook tegen racisme moeten opstaan'

Wat zijn de beste vlees- en zuivelvervangers?

En als je dan gaat voor vega of vegan, welke producten kies je dan? Waar let je op en hoe zit het met klimaatverandering, bodemvervuiling en ontbossing. Een korte rondleiding langs verschillende vlees- en zuivelvervangers.

Wat zijn de beste vlees- en zuivelvervangers?

Kan bourgondisch leven ook met cashewkaas?

Hompen vlees en vette kazen, dat ziet journalist en hobbykok Joyce Brekelmans van kleins af aan als verwennerij. Lukt het haar om haar definitie van een weldadige maaltijd aan te passen aan een plant based lifestyle?

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep

Terwijl de EU praat over vergroenen, gaan er tegelijkertijd nog steeds miljarden euro’s subsidie naar de zuivel- en vleesindustrie. Hoe valt dat te rijmen?

Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep

Mmm, vlees uit de printer! (en vier andere vega-innovaties)

Het winkelschap met vleesvervangers blijft maar uitdijen. Bedrijven duiken op de markt voor nepbiefstuk en algen-quinoaburgers. Welke innovaties komen eraan en zorgen die voor échte veranderingen, of is het vooral geld verdienen?

Mmm, vlees uit de printer! (En vier andere vega-innovaties)

Moet een feminist ook vegan zijn?

Wie voor gelijke rechten vecht moet het klimaat niet vergeten, vindt Noor Blokhuis (28). Dat laat ze zien met haar platform VegaNora. “Ik wil een veilige plek bieden waar mensen bondgenoten kunnen vinden.”

Moet een feminist ook vegan zijn?

‘Ooit, nog niet zo lang geleden, aten we dieren’

In de toekomst wordt het normaal om planten te eten en schoenen te dragen van ananasleer, zegt Roanne van Voorst, auteur van het boek Ooit aten we dieren. Is veganisme de laatste optie die ons rest?

‘Ooit, nog niet zo lang geleden, aten we dieren’

Stoer met soja

Dominante ideeën over mannelijkheid zijn niet alleen slecht voor mensen, maar ook voor dieren.

Het beeld dat echte mannen vlees nodig hebben zit diep ingebakken in onze cultuur. Dominante ideeën over mannelijkheid zijn zo niet alleen slecht voor mensen, maar ook voor dieren.

Stoer met soja

Veganisten maken verschil

Om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, moet je verder kijken dan hightech oplossingen. Maar kun je mensen die vlees eten, vragen dat niet te doen?

Veganisten maken verschil

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

Sommige vegans houden het niet vol om 100 procent vegan te leven. Dat is niet erg, stelt Armanda Govers, zolang zij veganisme daar niet de schuld van geven.

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

‘Hoe kun je zo dik zijn, je bent toch veganist?’

Sinds ze dik is, merkt Lisa Jansen dat haar mede-veganisten haar anders behandelen. Ze zou veganisme ‘niet goed doen’. Pijnlijk, omdat veganisme juist draait om de overtuiging dat alle levende wezens evenveel waard zijn. ‘We hebben alle veganisten nodig in de strijd voor een leedvrije wereld – dik, dun, van kleur en queer.’

'Hoe kun je zo dik zijn, je bent toch veganist?'

‘Dieren eten maakt ons minder menselijk’

Veganisme draait niet om dieren of om de aarde. Het draait om onze menselijkheid, zegt antropoloog en schrijver Roanne van Voorst. ‘Als het op dieren aankomt, gelden waarden als compassie en rechtvaardigheid volgens vleeseters niet meer.’

'Dieren eten maakt ons minder menselijk'

Door haar is de Hema-appeltaart nu vegan (en niemand die het wist)

Van jongs af aan wilde Veerle Vrindts mensen overhalen om geen dieren te eten, maar ze merkte al snel dat filmpjes van slachthuizen en een overdaad aan feiten niets uithaalden. Als ProVeg-directeur gebruikt ze een tactiek die wél werkt. ‘Ik ga ervan uit dat mensen het goede willen doen.’

Door haar is de Hema-appeltaart nu vegan (en niemand die het wist)

‘De druk om een goede vegan te zijn, maakte me ongelukkig’

Veganisme is meer dan een duurzaam dieet voor een betere wereld, het is een levensfilosofie. En je kunt het op slechts twee manieren doen, ondervond Jessamine Slingerland: goed of fout.

'De druk om een goede vegan te zijn maakte me ongelukkig'

Je vegaburger is niet altijd duurzamer dan kipfilet

Het recente rapport van de VN liegt er niet om: om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan moeten onze voedselproductie en consumptie radicaal veranderen. Is het daarom raadzaam vleesvervangers te eten, of zijn die nauwelijks duurzamer dan vlees?

Je vegaburger duurzamer dan kipfilet? Niet altijd

Geen gehaktbal? Geen probleem

Veganisme een elitaire geitenwollensokkenhobby? Nee hoor, het aantal veganisten neemt in heel Nederland gestaag toe. Duizenden Nederlanders – artsen én nagelstylisten – probeerden in januari een maand plantaardig te eten. Wie niet meedoen? Mannen.

Geen gehaktbal? Geen probleem

Tofu, en dan lekker

In Nederland heeft vleesvervanger van het eerste uur, tofu, nog altijd een imagoprobleem. Toen journalist Irene de Pous stopte met vlees eten, kreeg ze de supermarktspons ook niet lekker op tafel. Nu is ze volledig bekeerd: verse tofu bleek een openbaring.

Tofu, en dan lekker