Hoe het kabinet de ‘asielophef’veroorzaakte

Hoewel het aantal asielaanvragen in Nederland al jaren min of meer stabiel is, kampt het COA met een opvangtekort. Voor het eind van dit jaar zijn er zelfs 10.000 nieuwe bedden nodig. De overheid heeft deze crisis zelf ‘gecreëerd’, zeggen twee adviesorganen. Hoe zit dat?

Opvangcrisis veroorzaakt door regering zelf

Asieladvocaat: ‘Onzin dat ‘veiligelanders’ crisis kunnen verlichten’

Lokale VVD-fracties willen ‘veiligelanders’ sneller terugsturen om de druk op het asielstelsel te verlichten. Over wie gaat het eigenlijk? Zorgen zij wel voor zo’n grote druk op de opvang? Vijf vragen en antwoorden over de ‘veiligelander’.

‘Veiligelanders’ zijn niet verantwoordelijk voor de asielcrisis

Wat vinden asielzoekers zelf van de chaos in Ter Apel?

Terwijl in Ter Apel nog steeds honderden mensen buiten slapen, gaat de ‘asieldiscussie’ onverminderd door. Wat krijgen asielzoekers zelf van de ophef mee en hoe kijken zij ernaar? ‘De aanmeldprocedure moet gewoon sneller, dan zijn alle problemen opgelost.’

Wat vinden asielzoekers zelf van de chaos in Ter Apel?

Prikkeldraad voor de ene vluchteling, knuffels voor de ander

Terwijl hij aan de grens met Oekraïne soep krijgt – ze denken dat hij een Oekraïense vluchteling is – ziet schrijver Chris Keulemans hoe de politie aan de grens met Belarus vluchtelingen ‘door het prikkeldraad terug duwt; baby’s gooien ze eroverheen’. Een essay over racisme en hypocrisie aan de lange, Poolse grens.

Prikkeldraad voor de ene vluchteling, knuffels voor de ander

Frontex: Europa’s dodelijke grensleger

EU-lidstaten houden migranten zonder geldige documenten met geweld buiten de deur. EU-agentschap Frontex assisteert bij die gewelddadige ‘pushbacks’ aan de buitengrenzen, die al duizenden levens kostten. Wat weten we van deze bewakingsdienst met steeds meer macht en budget?

Frontex: Europa's dodelijke grensleger

Waarom zoveel mannen alleen vluchten

Het kabinet wil het voor statushouders moeilijker maken hun gezin over te laten komen. De reacties waren cynisch: wat voor mannen laten hun gezin nou achter? En waaróm zijn het vooral mannen die vooruit reizen?

Waarom zoveel mannen alleen vluchten (oud)

Overspoelen statushouders de woningmarkt? Nee.

Dat de gemeente Utrecht zes weken lang sociale huurwoningen vooral aan statushouders zal toewijzen, leidt tot ophef: zij zouden ‘voorrang’ krijgen. Maar is dat wel zo? Vijf vragen en antwoorden over de huisvesting van statushouders.

Overspoelen statushouders de woningmarkt? Nee.

Stop eens met deze migratietaal

Verhalen over migratie staan vol met woorden met een negatieve lading. Die taal beïnvloedt de inhoud van de informatie over migranten en vluchtelingen, bovendien zijn de termen niet altijd correct. OneWorld is zich bewust van die invloed en let er al een paar jaar scherp op.

Stop eens met deze migratietaal

Hoe onze immigratiedienst steeds strenger werd

Door wetswijzigingen en politiek ingrijpen werd de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de afgelopen 25 jaar strenger en strenger. Nu dreigen honderden minderjarige vluchtelingen daardoor zonder hun ouders te moeten opgroeien. ‘De politiek heeft onrealistische wensen.’

Hoe onze immigratiedienst steeds strenger werd

Hoe Europa mensenrechten offert met steeds meer ‘migratiedeals’

Hoewel de EU verontwaardigd reageert op de situatie in het grensgebied van Polen en Belarus, lijkt ze zelf de aanstichter van het spel waarbij de migrant de speelbal is. Met de vele formele en informele ‘migratiedeals’ veroorzaakt Europa keer op keer mensenrechtenschendingen.

Twee personen in witte pakken staan op een hoge witte boot. Ze staan met hun rug naar de camera en ze kijken naar een klein zwart rubberbootje vol met mensen. Deze mensen hebben allemaal reddingsvesten aan en zwembanden vast.

Hoe Europa mensenrechten offert met steeds meer ‘migratiedeals’

Hoe vluchtelingen alleen op papier rechten hebben

Als Europa haar eigen wetten zou naleven, zouden vluchtelingen beschermd worden. Maar de praktijk is mensonterend. Welke beloftes hebben we gemaakt en welke gevolgen zijn er eigenlijk als we die breken?

Hoe vluchtelingen alleen op papier rechten hebben