De biodiversiteit neemt in de hele wereld af, maar er zijn manieren om dit tegen te gaan. Een ‘Tiny Forest’ aanleggen bijvoorbeeld, een minibos dat volop dieren aantrekt en zo de biodiversiteit stimuleert. Hoe werkt dit en heeft het effect?

Tinyforest

Red de natuur met je eigen minibos

Met een Tiny Forest kun je de biodiversiteit stimuleren.

De insecten hebben het moeilijk – heel moeilijk. En dat is dan weer een voorbode voor grotere verliezen in onze biodiversiteit. Dat is slecht nieuws voor ons allemaal, stelt een nieuw VN-rapport. Maar waarom zijn die beesten eigenlijk zo belangrijk?

biodiversiteit-insecten-bijen-unsplash

De insecten sterven uit. Nou en?

Insectensterfte is slecht nieuws voor ons allemaal. Maar waarom eigenlijk?

Insecten verdwijnen in rap tempo, ook in Nederland. De intensieve landbouw zou de voornaamste veroorzaker zijn. Dat stellen wetenschappers van Wageningen Universiteit nu in een nieuw, omvangrijk rapport.

6748328297_fcfdb7a67e_b

Massale insectensterfte is een feit

Insecten verdwijnen in rap tempo. De intensieve landbouw zou de voornaamste oorzaak zijn.

Insecten zijn enorm belangrijk in ons ecosysteem. Ze dienen als ‘onderdeel van de voedselketen’, dus als daghap voor vogels, amfibieën, reptielen en zoogdieren, als troepopruimers en als bestuivers. Veel groenten- en fruitsoorten zijn afhankelijk van bestuiving door (wilde) bijen. Waar komt de massale insecetensterfte vandaan en wat kunnen we eraan doen?

Bijen als baan: de stadsimker

Nog even en Geert van Kerckhove (31) kan overleven van zijn werk als stadsimker in…

Europese landen stemmen in Brussel over een verbod op controversiële insecticiden. Die zouden de boosdoener zijn bij grootschalige bijensterfte. Na jarenlange discussie, lijkt een Europees verbod nu in de lucht te hangen. “Dit is zeer goed nieuws voor de bij.”

apis-mellifera-bee-beehive-56876-1

Doet Europa bijengif in de ban?

Na jarenlange discussie, lijkt een Europees verbod nu eindelijk in de lucht te hangen.

Kan de landbouw zonder natuurvernielende chemie – kunstmest en bestrijdingsmiddelen – van grote concerns? OneWorld ging op zoek naar akkerbouwers die gifvrij boeren.

Boer-1-800×670

Ruim baan voor de sluipwesp en de loopkever

Ook zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen kun je rendabel gewassen telen.

Al in 2003 was er wetenschappelijk bewijs dat bepaalde insecticiden zeer schadelijk zijn voor bijen. Toch liet een Europees verbod nog vijftien jaar op zich wachten. De invloed van fabrikanten als Bayer en Syngenta is daarbij groot geweest, zegt hoogleraar Jeroen van der Sluijs.

5809329930_b450429b76_o

‘Bayer zette wetenschap jarenlang op dwaalspoor’

Onderzoek naar bijengif vaak in voordeel industrie opgezet, aldus Utrechtse hoogleraar.

Afgelopen vrijdag stemde de EU voor een verbod van drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen, neonicotinoïden, die een desastreuze uitwerking op insecten hebben. Ook op de wilde en honingbijen die we hard nodig hebben voor ons eigen voortbestaan. Het verbod is een belangrijke stap, maar is het genoeg?

Bij

Hoe redden we de insecten?

De EU heeft drie neonicotinoïden verboden, maar daarmee is de bij nog niet gered.

De gemeenteraad van Rijswijk nam een week geleden een nota aan om het dierenwelzijn beter te verankeren in het lokale beleid. In dat stuk besteedde de gemeente niet alleen aandacht aan huisdieren, maar ook aan wilde dieren en insecten. Het lijkt voor het eerst dat een gemeente biodiversiteit als uitgangspunt neemt op het gebied van dierenwelzijn.

Eindelijk: gemeenten gaan insecten beschermen

Stedelijke gemeenten belangrijk voor redding insecten.

Gisteren bood de nationale tuinman Lodewijk Hoekstra van het programma Groene Handen de eerste 30.000 handtekeningen aan van een petitie die aandacht vraagt voor de enorme afname van het aantal insecten. Hij deed dat mede namens een groot aantal natuurbeschermingsorganisaties.

Wordt het nooit meer lente als de zwaluw verdwijnt?

De stille ramp van de verdwijnende insecten Gisteren bood de nationale tuinman Lodewijk…

Er zijn steeds minder insecten. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid insecten in de natuurgebieden rond het Duitse Krefeld tussen 1989 en 2014 met bijna 80% is afgenomen. Een afname die volgens een publicatie in Science niet alleen in Duitsland geconstateerd wordt, maar ook in andere landen. Zo daalde het aantal insecten in Schotland met 60%.

Stille ramp: de insecten verdwijnen

De enorme insectendaling heeft grote gevolgen Er zijn steeds minder insecten. Uit…

In 2014 trok Greenpeace voor het eerst aan de bel bij de tuincentra: tuingroen bleek boordevol bestrijdingsmiddelen te zitten. Drie jaar later is het gebruik van schadelijke stoffen bij de plantenteelt verminderd, maar de resultaten zijn nog altijd verontrustend.

Planten in tuincentra vol met gif

In 2014 trok Greenpeace voor het eerst aan de bel bij de tuincentra: tuingroen bleek…

Bijen en andere insecten kunnen een veilige plek vinden in je stadstuintje of op je balkon, soms zelfs beter dan op het platteland. Maar let op wat je de bij voorschotelt.

bees-bloom-blossom-1644704

Zo word jij een bijenvriend

Ook jij kunt de bij aan gifvrij voedsel helpen.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw vormt een groot gevaar, bewijzen uit onderzoek zijn overweldigend. Waar wachten we nog op? Een brandbrief van (inter-)nationale wetenschappers.

Schermafbeelding-2018-03-21-om-17.04.57

Stop de mallemolen van pesticiden

Wetenschappers pleiten voor verbod op gevaarlijke pesticiden.