1. De Hugenoten

Vervolgd in Frankrijk vanwege het protestantse geloof en uitgeweken naar Nederland: dat is het verhaal van de Hugenoten, die eind zeventiende eeuw met tienduizenden tegelijk naar ons land kwamen. OneWorld sprak met Ellen Couvret, nazaat van Hugenoot Paul Couvret en hevig geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis.

Calvijn-in-Orléans1

Iedereen migrant: de Hugenoten

Hugenoten kwamen eind 17e eeuw met tienduizenden naar Nederland. Wat is hun verhaal?

2. De Joden

We zijn ons altijd bewust van de kwetsbaarheid van onze groep. Ook al ben je voor 99 procent geïntegreerd, het tij kan zo omslaan.” Dit zegt Daniël Metz, die zijn Joodse familiegeschiedenis uitploos en leerde dat de kansen voor Joden in Duitsland en Nederland snel kunnen keren.

Amsterdam – Portugese Synagoge

Iedereen migrant #2: de joden

Wat is de geschiedenis van de joodse migratie naar Nederland?

3. De Molukkers

De opvang en behandeling van Molukkers is bepaald niet de fraaiste bladzijde uit de Nederlandse migratiegeschiedenis. En dat werkt door tot de dag van vandaag, zegt theatermaker Fiona Kelatow (27). Zij maakte samen met acteur en muzikant Joenoes Polnaija (28) hierover de voorstelling Dengar.

Portrait-Fiona-door-Lyan-van-Furth

Iedereen migrant #3: de Molukkers

Veel Molukse jongeren zijn op zoek naar dialoog en besef van verbondenheid.

4. De Italianen

Italianen kwamen niet voor de molens naar Nederland, maar omdat er in het naoorlogse Italië werkloosheid heerste, en dan vooral in het zuiden. In de beeldvorming daarna zijn ze tot een soort modelmigrant gemaakt, zegt Daniela Tasca, waar de gastarbeiders na hen – vooral Turken en Marokkanen – niet aan konden tippen.

Vier jonge gastarbeiders met fietsen in Enschede, 1969.

Iedereen migrant #4: de Italianen

In de beeldvorming zijn Italianen tot model-migranten gemaakt. Klopt dit beeld wel?

5. Indische Nederlanders

Er schuilt veel tragiek in de geschiedenis van Indische Nederlanders: gedwongen Indonesië te verlaten na de onafhankelijkheid maar nooit echt welkom in Nederland. “Ik hoorde eigenlijk nergens bij.”

De ouders van Nina Anthonijsz.

Iedereen migrant #5: Indische Nederlanders

Het verhaal van een identiteit tussen twee culturen in. "Ik hoorde eigenlijk nergens bij."