Hoe Zit Het Met Vegan? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN. De overeenkomst tussen OneWorld en deze organisatie is openbaar en in te zien.

Hoe misselijk moet de bio-industrie ons nog maken?

Afschuwelijke beelden van veetransport deden hoofdredacteur Seada Nourhussen haar dieet aanpassen. Maar echte verandering komt uiteindelijk niet vanuit de consument, zegt zij. ‘Weten we wel hoeveel subsidies gaan naar het goedkoop houden van zuivel en vlees?’

CDtgnAig

Hoe misselijk moet de bio-industrie ons nog maken?

Voor blijvende verandering in de vervuilende bio-industrie is kennis en inzicht nodig.

Het grootste gevaar voor de mens ligt op ons bord

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Onze voorouders veranderden hun voedselvoorziening drastisch en daar plukken wij nog steeds de vruchten van. Maar ons dieet is steeds minder slim aan het worden, schetst culinair journalist Gerrit Jan Groothedde.

kwikwi-2

Het grootste gevaar voor de mens ligt op ons bord

Het is wachten op een ziekte even dodelijk als ebola en even besmettelijk als de mazelen.

Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep

Terwijl de EU praat over vergroenen, gaan er tegelijkertijd nog steeds miljarden euro’s subsidie naar de zuivel- en vleesindustrie. Hoe valt dat te rijmen?

Serge Ligtenberg_1

Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep

De EU praat over vergroenen, maar investeert miljarden in de vlees- en zuivelindustrie.

Zij kiezen voor plantaardig

Rosan Bronckers (32) woont in Utrecht en werkt als eventmanager en projectondersteuner. Rond haar zestiende ontwikkelde zij allergieën voor zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze wil wel, maar kan niet volledig plantaardig eten.

portret1

Zij kiezen voor plantaardig

'De huisarts was bijna verbaasd dat de bloedwaarden van mijn zoon zo perfect waren.'

Mmm, vlees uit de printer! (en vier andere vega-innovaties)

Het winkelschap met vleesvervangers blijft maar uitdijen. Bedrijven duiken op de markt voor nepbiefstuk en algen-quinoaburgers. Welke innovaties komen eraan en zorgen die voor échte veranderingen, of is het vooral geld verdienen?

Meat Food Allergy Pattern

Mmm, vlees uit de printer! (En vier andere vega-innovaties)

Het is druk op de markt van vleesvervangers.

‘Vegans zouden ook tegen racisme moeten opstaan’

Eten is niet alleen lekker, het zegt ook iets over hoe we de wereld zien. Voor Sarah Reymond, eigenaar van vegan restaurant Mooshka, heeft eten te maken met onrecht.

rBztrpPw

‘Vegans zouden ook tegen racisme moeten opstaan’

Voor Sarah Reymond heeft eten alles te maken met onrecht.

Wat zijn de beste vlees- en zuivelvervangers?

En als je dan gaat voor vega of vegan, welke producten kies je dan? Waar let je op en hoe zit het met klimaatverandering, bodemvervuiling en ontbossing. Een korte rondleiding langs verschillende vlees- en zuivelvervangers.

foto serge ligtenberg

Wat zijn de beste vlees- en zuivelvervangers?

De CO2-uitstoot van een vegaburger is praktisch even groot als die van kip.

Kan bourgondisch leven ook met cashewkaas

Hompen vlees en vette kazen, dat ziet journalist en hobbykok Joyce Brekelmans van kleins af aan als verwennerij. Lukt het haar om haar definitie van een weldadige maaltijd aan te passen aan een plant based lifestyle?

horinzontaaal

Kan bourgondisch leven ook met cashewkaas?

Lukt het hobbykok Joyce Brekelmans om een plantaardige(re) leefstijl te volgen?