Het ‘zwakkere’ vrouwenlichaam was lang niet interessant genoeg bevonden voor onderzoek. Medicijnen werden vooral getest op mannen en ziektes als borst- of baarmoederhalskanker werden nauwelijks serieus genomen. Nog altijd zitten vrouwen met de gevolgen van dit gebrek aan medische aandacht.
Hoewel het er sinds 2016 bij wet is verboden, neemt vrouwenbesnijdenis in Egypte nog maar nauwelijks af. De nadruk op de medische risico’s leidt zelfs tot een toename van genitale verminkingen in privéklinieken.
De vulva mocht lange tijd niet zijn wat zij is: harig, flubberig, geurig of bloederig. Maar ook de nieuwe benadering, die de vulva juist viert, komt voort uit schaamte die bedrijven blijven uitbuiten, ziet Ruby Sanders.
In Nepal wordt ongesteldheid gezien als onrein en verblijven vrouwen regelmatig enkele dagen tot een week afgezonderd in een hut. De gewoonte is bij wet verboden, maar wordt nog altijd beoefend, ook door vrouwen zelf. “Als we in de hut verblijven, worden we door de wet gestraft, als we in huis verblijven, straft God ons.”
In een Berlijnse huiskamer komen groepjes vrouwen samen om te leren ejaculeren. Zij vinden het hoog tijd om de G-spot terug te eisen van de mannelijke wetenschapper die er zijn naam aan gaf. ‘Heb je het gevoel dat je moet plassen? Dan ben je goed op weg.’
In ons nieuwe magazine vieren we de vulva. Toch hebben we haar op geen enkele pagina in al haar glorie getoond. Hoofdredacteur Seada Nourhussen vraagt zich af: is ieders vulva privé of moeten we haar juist laten zien?