In Vietnam werken twee miljoen mensen in de textielindustrie; vier op de vijf zijn vrouwen. Een groot deel van hen heeft op de werkvloer te maken met geweld of intimidatie. ‘De voortdurende strijd om de baan te behouden, staat voor veel vrouwen gelijk aan het ondergaan van seksuele intimidatie.’

Kledingmerken dragen bij aan seksueel geweld in fabrieken

Hoe maak je een groene, eerlijke keuze als je een middagje (online) gaat winkelen? Waar begin je en wat zijn absolute do’s & don’ts? Duurzame mode-expert Lynsey Dubbeld helpt je de winkelstraat door.

Een gids door de jungle

Bio-kunstenaar Jalila Essaïdi kan van 15 kilo koeienpoep 1 kilo hoogwaardig textiel maken. Daarmee lost ze het mestprobleem op en weet ze de katoenindustrie een oor aan te naaien. Ze won al diverse prijzen om deze stof – Mestic – te realiseren. Zal het storm lopen?

Lopen we straks massaal rond in kleren van koeienpoep?

Vegan leer of stof van plantencellen. Ontwerpersduo Trinhbecx maakte er hun nieuwe collectie van en presenteert die in de Talking Trash Show tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week.

Een colbertje planten

De stof Waste2Wear verovert de wereld. In een jasje zitten 36 plastic flesjes. We spreken directeur Monique Maissan op het hoofdkantoor in Shanghai. “Plastic is eigenlijk een mooi product.”

Oude flesjes, nieuwe vestjes

De ramp in de Bengaalse textielfabriek Rana Plaza in 2013 – 1134 doden – dwong de internationale kledingindustrie en overheid tot actie. Maar ook ondernemers uit Bangladesh zijn het sweatshop-imago zat. Drie van hen vertellen hoe zij de kledingsector van binnenuit vernieuwen.

Bangladesh innoveert

Katoen en polyester horen niet thuis in een duurzame mode-industrie. Welke materialen zijn dan wel geschikt? Een rondgang langs veelbelovende innovators.

Ananashuid, schimmel en koffieprut: maak kennis met de mode van de toekomst

Steeds meer sneakermakers duiken in gerecycled plastic. Welke andere innovaties maken je schoenen duurzamer? Bekijk het in The Making Of Sneakers.

Run baby, run

Je kunt alles hebben wat je wilt, zonder iets nieuws te hoeven kopen, zegt modetekenaar en ontwerper Pieke Stuvel. Haar tip: blaas je eigen kledingkast nieuw leven in.

Kleren reanimeren

Hoe wordt je online gekochte jeans eigenlijk bezorgd, en hoe kan dit milieuvriendelijker?

Vliegensvlug in huis

Wat leren aankomende modeontwerpers op hun opleiding over duurzaamheid? Speelt het een rol, of juist helemaal niet? We vroegen het aan ex-studenten en huidige docenten van ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten.

De leiders van de voorhoedestrijd

Ooit was ze een fast fashionista. Tot ze de ware impact van de kledingindustrie ontdekte. Met een no buy challenge inspireert blogger Sara Dubbeldam (31) tot een koopstop.

Op kledingdieet

Fair fashion-webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijd om er een aantal uit te lichten.

Eco stoer

Alpacawol, gered zijde en werkgelegenheid in plaats van ontwikkelingshulp: Deze fair fashion-merken dragen op hun eigen manier bij aan eerlijke kleding en nemen verantwoordelijkheid voor betere werkomstandigheden.

Luxe naturel