Hoe gaan we de stad beschermen tegen de stijgende zeespiegel? En nu de VN de steden als belangrijkste actoren hebben aangewezen om klimaatactie te ondernemen, wat hebben we dan aan de ‘circulaire ambities’ van Rotterdam?

De zelfgenoegzame woonbubbel

Het februarinummer van OneWorld Magazine draait om ‘de stad van de toekomst’. Hoe sociaal, duurzaam en betaalbaar is het nieuwe bouwen eigenlijk? Dat vraagt hoofdredacteur Seada Nourhussen zich af.

Seada

De zelfgenoegzame woonbubbel

Seada Nourhussen vraagt zich af hoe duurzaam en betaalbaar het nieuwe bouwen is.

De nieuwe samenwoners

Op steeds meer plekken verschijnen woonvormen waarin bewoners zeggenschap hebben over de bouw, voorzieningen delen, voor elkaar zorgen en zo duurzaam mogelijk leven. Deze collectieven hebben genoeg van het isolement en het individualisme van de stad.

Oosterwold_Almere_woningbouw_exterieur_2

De nieuwe samenwoners

Het komt steeds vaker voor: duurzame én sociale gemeenschappelijke woonvormen.

Bouwen met respect

De gebouwen van architect Mariam Kamara (38) spelen in op het klimaat en de culturele wensen en gebruiken in Niger, en laten zien hoe ontoereikend de ‘westerse’ bouwstijl is, die met de koloniale overheersing meekwam.

dandaji-mosque-atelier-masomi-architecture-mosque-library-community-centre-africa_dezeen_2364_col_22

Architect Mariam Kamara bouwt met respect

Deze architect geeft mensen eigenaarschap over hun cultuur.

Houden alleen de rijken het droog?

Extreme temperaturen, verwoestende orkanen en hevige overstromingen: de weersvoorspelling voor steden als New York, Jakarta en Rotterdam ziet er de komende decennia niet gunstig uit. Stedelingen die minder te besteden hebben, zullen het hardst geraakt worden, vertelt Ashley Dawson.

45287880_2013126618771590_7907993991809142705_n

Houden alleen de rijken het droog?

Klimaatrampen raken stedelingen die minder te besteden hebben harder.

Herbruik je stad

Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat betekent grondstoffen niet weggooien maar hergebruiken en een stad waarin afval niet bestaat. Met circulair expert Pieter van Exter fietsen we een rondje door de stad om mogelijkheden te spotten.

_MG_1418

Herbruik je stad

Hoe kan Rotterdam omschakelen naar een circulaire stad?

Heeft Helmond straks de slimste wijk ter wereld?

Vanaf station Eindhoven ben je er in zeven minuten: station Helmond Brandevoort. Daar rijst eind dit jaar een wijk die circulair, sociaal, CO2-neutraal, autoluw, gezond en experimenteel moet zijn. En Brabants gezellig.

BSD

Heeft Helmond straks de slimste wijk ter wereld?

Een nieuwe wijk in het Brabantse Helmond moet duurzaam en sociaal worden.

Het gemeenschappelijke zelfbouwproject Oosterwold in Flevoland klinkt als een duurzame droom, maar is eigenlijk exclusief en onbetaalbaar. Ook is de beloofde collectiviteit niet terug te vinden. Kelly Mostert trok haar inschrijving in.

De illusie van Oosterwold

oost

De illusie van Oosterwold

Gemeenschappelijk woonproject Oosterwold blijkt eigenlijk heel exclusief en onbetaalbaar.