Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Deel 4: Myrthe schrijft over haar laatste momenten in Ghana bij Meet Kate.

Eindceremonie

Het is dinsdag 24 januari, de eindceremonie van Stichting Meet Kate vindt plaats in Ghana. Al weken zijn de medewerkers, leraren en kinderen druk bezig geweest met de voorbereidingen. Ghanezen weten hoe je een feestje geeft. Van enorme speakers, decoratie in de Meet Kate-kleuren groen en oranje, tot aan een overvloed aan rijst, kip en fufu (een lokale specialiteit), alles is tot in de puntjes verzorgd. Als we het terrein oprijden worden we als eregasten onthaald. Een aantal schoolkinderen uit de hogere klassen staan ons in uniform op te wachten en begroeten ons. Wij, het Nederlandse bestuur, Kelly en onze ambassadeur Peter R. de Vries, worden naar onze plek geleid. Vervolgens zijn we anderhalf uur lang toeschouwers van een aaneenschakeling aan speeches en optredens. In allerlei prachtige outfits komen de schoolklassen na elkaar naar het sportveld om een dans, modeshow of drumact op te voeren. Ongelooflijk hoeveel muzikaliteit, talent en durf er is! Fantastisch om te zien.

Feest Meet Kate

Vertrouwen

Als laatste punt op de agenda staat de afscheidsspeech van Kelly, medeoprichter en directeur van het bestuur in Ghana. Ze roept beide besturen naar voren en vervolgens overhandigen we als Nederlands bestuur het symbolische certificaat waarmee we onze activiteiten en verantwoordelijkheden overdragen aan onze Ghanese collega’s. We bedanken hen voor de tien jaar samenwerking en spreken ons vertrouwen uit over de toekomst van de stichting.

Als ze daar zo samen voor ons staan worden we allemaal emotioneel

Dan rest ons nog één ding: de kinderen met wie alles begonnen is, en die altijd de drijfveer en basis voor Meet Kate zijn geweest, worden één voor één naar voren geroepen. Zesentwintig namen van kinderen die bij ons gewoond hebben, nog steeds wonen of door de steun van de stichting naar school gaan. Als ze daar zo samen voor ons staan worden we allemaal emotioneel: wat houden we veel van deze kinderen. We zijn dan ook ontzettend blij en dankbaar dat we deze kinderen kunnen vertellen dat we hun schoolgeld zullen betalen tot hun achttiende levensjaar. Dit gaan we doen met het resterende gedoneerde geld wanneer we de Nederlandse stichting en daarmee ook de Nederlandse bankrekening zullen opheffen. Het geld wordt dan overgemaakt naar een Ghanees rekeningnummer, het speciaal opgerichte Meet Kate Trust Fund.

Toekomst

Wanneer we de ceremonie – kenmerkend voor de uitbundige Ghanese feestcultuur – dansend afsluiten zit het erop. Dit was het dan. Tien jaar Stichting Meet Kate. We zijn enorm blij dat we ervoor gekozen hebben om het gezamenlijk af te sluiten door het maken van de documentaire en het organiseren van deze ceremonie. Na knuffels met het hele team, stappen we de auto in terug naar Accra, om de volgende dag terug naar Nederland te vliegen. Het voelt anders om afscheid te nemen dit keer, lichter.

Het draait niet meer om ons

Het draait niet meer om ons, Meet Kate wordt vanaf nu draaiende gehouden door het hardwerkende en gemotiveerde team rondom de school. We hebben  vertrouwen in de toekomst en in onze beslissing om de stichting los te laten.  De docenten met hun eigen visie en drive, en de kokkinnen en wasvrouwen die met elkaar voor gezelligheid en een familiegevoel zorgen. Ik kan me heel goed voorstellen dat als we over vijf jaar nog eens langskomen, we een nieuwe generatie treffen die voor een frisse wind zorgt  en met nieuw enthousiasme een eigen versie van Meet Kate creëert. De zoon van directeur Philo is al vrij serieus in gesprek met het Ghanese bestuur over een mogelijke rol in de nabije toekomst.  Ons doel is in ieder geval bereikt: het Ghanese bestuur neemt verantwoordelijkheid en heeft vertrouwen in eigen kunnen. Meet Kate is zelfredzaam. Ik ben trots.

Liefs, Myrthe

Lees hier deel 1: 'Stichting Meet Kate stopt: wegens succes in Ghana overbodig',
deel 2: ‘Stichting Meet Kate stopt: van droom tot lopende machine’,
en deel 3: 'Stichting Meet Kate stopt: de emotionele impact'.

De afsluitende documentaire zal in mei op onze website verschijnen

image3_1

Over de auteur

Myrthe (1992) is voorzitter bij stichting Meet Kate en heeft een eigen organisatie opgericht: Follow your Sun. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief