Stichting Meet Kate stopt: van droom tot lopende machine

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tien jaar na de oprichting trekt stichting Meet Kate zich terug uit Ghana. Ter afsluiting maakt het bestuur een documentaire over de hoogte- en dieptepunten van de stichting. OneWorld volgt voorzitter Myrthe Oostenbach (24) tijdens deze afscheidsreis. 

Deel 2: Myrthe is in Ghana gearriveerd en deelt haar eerste indrukken.

We zijn weer terug! Wat een verschil met de koude en grijze wintertijd in Nederland. Ghana is warm, stoffig en druk. Na drie dagen uitrusten en genieten op ons favoriete strand bij de kustplaats Kokrobit zijn we geland: dit is het land waar ik vijf jaar geleden aankwam en wat sindsdien mijn leven heeft veranderd. Bestuursleden en vrijwilligers werden goede vrienden, ik stelde mijn visie op ontwikkelingswerk bij, en zelfs de organisatie die ik onlangs heb opgericht was er zonder Meet Kate niet geweest. Ik was 19, voor het eerst in Afrika en had het idee dat ik vooral veel zou gaan geven, zoals les en schoolspullen. Maar eigenlijk heb ik vooral zelf heel veel geleerd. Misschien ben ik in deze vijf jaar wel volwassen geworden. Het voelt daarom goed om deze dierbare periode af te sluiten door nog een keer samen te zijn met mijn Ghanese en Nederlandse collega's, en door onze ervaringen vast te leggen in een documentaire.

Open en eerlijk

Na een pittige rit van ruim twee en een half uur van de gigantische hoofdstad Accra naar Agona Swedru, de locatie van onze onderwijsprojecten, kwam de uitbundige en vrolijke directeur Philo ons tegemoet. Ook Steve, de secretaris van het Ghanese bestuur, verwelkomde ons met zijn altijd aanwezige glimlach en met interesse voor de documentaire die we gaan filmen. Wat een warm welkom! Nadat het Ghanese bestuur kennismaakte met regisseur Bas en cameraman Martijn, deelden we onze ideeën over de documentaire. Omdat het ook in Ghana vertoond zal worden, is het belangrijk dat we allemaal dezelfde verwachtingen hebben. In Ghana wordt doorgaans nauwelijks gesproken over moeilijke situaties, maar gelukkig is iedereen het er over eens is dat de documentaire een realistisch beeld moet geven van ontwikkelingswerk, waarin ook ruimte is voor uitdagingen en mislukkingen. Alles verdient een plek in de documentaire: van herinneringen en hoogtepunten, tot leerlessen en uitdagingen. We willen bijdragen aan een constructieve dialoog over het verbeteren van ontwikkelingsprojecten. Andere organisaties kunnen alleen van onze ervaringen leren als we volledig open en eerlijk zijn over onze ervaringen.

Het Nederlandse en Ghanese bestuur liggen helemaal op een lijn. Dat is misschien wel de allergrootste beloning van tien jaar toewijding en hard werken

De opening van de school in 2013 herinner ik me als mijlpaal. Het was een groot feest met speeches, muziek, en Ghanees eten. Een van de belangrijkste leerlessen is dat niet altijd alles gaat zoals je van tevoren bedenkt. Zo hadden we nooit kunnen weten dat het Meet Kate Children’s Home, oorspronkelijk een kinderhuis voor tijdelijke opvang, uiteindelijk zou  functioneren als boarding school waar kinderen les krijgen en blijven slapen. Dit is in Ghana heel gebruikelijk, zeker op de middelbare school. Voor ons is het een positieve ontwikkeling, omdat het onder andere leidt tot meer inkomsten, waardoor fondsenwerving overbodig wordt. Na tien jaar Meet Kate liggen het Nederlandse en Ghanese bestuur helemaal op een lijn. Dat is misschien wel de allergrootste beloning van tien jaar toewijding en hard werken. 

Goedlopende machine

Het begon allemaal tien jaar geleden met één meisje, Kate, die liet zien dat er ondanks een moeilijke start altijd kansen voor je zijn als je maar liefdevolle zorg en onderwijs ontvangt. In het verre Nederland vervaagde mijn band met de stichting in Ghana nog wel eens een beetje. Nu ik hier ben zit ik er weer middenin, en voel ik me enorm betrokken. Alles voelt als vanouds, zoals de herkenning van de kinderen en leraren tussen vele nieuwe gezichten, en vooral de staf die op de achtergrond alles draaiende houdt. Ik besef me dat Meet Kate een goedlopende machine is geworden. Een machine met hier en daar wat gebreken en achterstallig onderhoud, maar vooral een machine met het hart op de goede plek.

De komende twee weken schieten we beelden en interviewen we bestuursleden, medewerkers en kinderen om ons verhaal te vertellen. Een oprecht en inspirerend verhaal over twee culturen die samen een gedeelde droom waarmaken: onderwijs en liefdevolle (tijdelijke) opvang voor kinderen voor wie dat anders niet mogelijk zou zijn.

 Zonnige groet uit Ghana,
 Myrthe

Myrthe houdt ons de komende weken met blogs en beeldmateriaal op de hoogte houden van de ontwikkelingen in Ghana en het afscheid van stichting Meet Kate. De volgende blogs worden gepubliceerd op vrijdag 27 januari en vrijdag 3 februari. De afsluitende documentaire zal in mei op onze website verschijnen.

Lees hier deel 1: 'Stichting Meet Kate stopt: wegens succes in Ghana overbodig'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons