Stichting Meet Kate stopt: de emotionele impact

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tien jaar na de oprichting trekt stichting Meet Kate zich terug uit Ghana. Ter afsluiting maakt het bestuur een documentaire over de hoogte- en dieptepunten van de stichting. OneWorld volgt voorzitter Myrthe Oostenbach (24) tijdens deze afscheidsreis.

Deel 3: Myrthe schrijft over de emotionele impact van het verlaten van de stichting.

Met het hele team zitten we rondom de enorme televisie van Kelly terwijl we de eerste opnames voor de documentaire bekijken. Nu ook medeoprichter en secretaris Muriel en penningmeester Nienke samen met onze ambassadeur Peter R. de Vries zijn aangekomen in Ghana is het team compleet. Terwijl we naar de beelden kijken praten we over onze persoonlijke wensen en doelen bij het maken van dit afsluitende document. Voor wie maken we deze film en wat is interessant voor de kijker? 

Persoonlijke insteek

Door dit gesprek staan we stil bij wat het werken voor stichting Meet Kate voor ons heeft betekend en wat het ons heeft gebracht. Door Meet Kate woont Kelly in Ghana, ze werkt er, is getrouwd en heeft sinds kort zelfs de Ghanese identiteit. Penningmeester Nienke is door het werk voor de stichting betrokken geraakt bij de ontwikkelingssector, waar ze ook een baan heeft gevonden. En ik heb mijn eigen organisatie opgericht. Voor ons allemaal geldt: Meet Kate is enorm vormend geweest in wie we zijn en waar we nu staan. Aan de kijker willen we laten zien dat ontwikkelingswerk voor alle betrokken partijen leerzaam is. Voor mij is de ontwikkeling van de Meet Kate kinderen en onze eigen ontwikkeling even waardevol.

Onze openheid zorgt voor een trouwe en betrokken achterban

Die persoonlijke insteek en openheid is altijd kenmerkend geweest bij Meet Kate. Een groot deel van onze donateurs kent een van ons, of herkent zich in onze drive en droom. Onze openheid zorgt voor een trouwe en betrokken achterban. Het is fantastisch om te merken dat zoveel individuen en organisaties zich bij deze droom hebben gevoegd.

Een warme familie

Natuurlijk waren er ook periodes waarin we ons afvroegen of we wel de juiste keuzes hadden gemaakt in de mensen met wie we werkten. Zo twijfelden we aan de oprechtheid van een schoolhoofd, en werden we opgelicht door de mentor van het scholarship programma. Ondanks twijfels en tegenslagen kunnen we nu trots en opgelucht zeggen dat het gelukt is. We hebben het gedaan. Over een ding zijn we het meteen eens: deze tien jaar van ons leven zijn het meer dan waard geweest.

Meet Kate is zoveel meer dan een kinder(t)huis, een school, of een kippenboerderij. We zijn familie geworden, zowel met elkaar als Nederlands bestuur als met de kinderen en medewerkers hier. Het is dan ook niet gek dat er deze week momenten zijn waarop de emoties de overhand nemen. Bijvoorbeeld wanneer Kelly tijdens een interview dankbaar vertelt over de hechte vriendschappen die zijn ontstaan met collega’s en vrijwilligers bij Meet Kate. Dan schieten we allebei vol. Maar het is voor ons nu echt tijd om ‘ons kind’, de stichting, los te laten.

De sleutel tot ontwikkeling

We staan volledig achter deze beslissing. Ik zie dat emotionele verbondenheid er soms voor zorgt dat collega-stichtingen zich niet terugtrekken uit een projectgebied. Dat is niet gek, maar ik vind dat je je partner pas echt serieus neemt als je het stokje durft over te dragen. Echt vertrouwen hebben in de ander is wat mij betreft de basis voor duurzaam succes.

Echt vertrouwen hebben in de ander is wat mij betreft de basis voor duurzaam succes

Het doet mij ook pijn om afscheid te nemen van deze bijzondere periode in mijn leven, maar Meet Kate is er klaar voor om haar eigen pad te kiezen. Misschien zal dat niet de weg zijn die wij voor ogen hadden toen we de stichting begonnen, maar lokaal eigenaarschap en verantwoordelijkheid is wat mij betreft dé sleutel tot ontwikkeling.

Liefs, Myrthe

Myrthe houdt ons met blogs en beeldmateriaal op de hoogte van de ontwikkelingen in Ghana en het afscheid van stichting Meet Kate. Haar laatste blog wordt gepubliceerd op vrijdag 3 februari. De afsluitende documentaire zal in mei op onze website verschijnen.

Lees hier deel 1: 'Stichting Meet Kate stopt: wegens succes in Ghana overbodig'.
en deel 2: ‘Stichting Meet Kate stopt: van droom tot lopende machine’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons