Wat de Nederlandse kranten misten over Monsanto en glyfosaat

Nu Europa op het punt staat te beslissen over glyfosaat, komt in Nederland het debat op gang over de controversiële onkruidverdelger. Maar over de ‘Monsanto Papers’, de stapels interne e-mails van het bedrijf waarover OneWorld publiceerde, bijna geen woord. In tegenstelling tot de buitenlandse pers, waar het inmiddels gaat over een ‘cancer cover-up’ door Monsanto.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Deze week stond Roundup in de schijnwerpers. Gaat Europa de controversiële onkruidverdelger van Monsanto nu wel of niet verbieden? De vraag die onder meer de Volkskrant maar ook Follow the Money zich stelden was of glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup, eigenlijk wel kankerverwekkend is – iets dat een expertgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie ‘waarschijnlijk’ acht. Die vraag is cruciaal, omdat de Europese Unie in 2009 heeft besloten dat pesticiden die bij mensen kanker kunnen veroorzaken niet meer in de voedselketen terecht mogen komen, ongeacht de mate van blootstelling.

Interne e-mails

Vrijwel geheel afwezig in de berichtgeving waren echter de zogeheten Monsanto Papers. Zo noemen internationale kranten als Le Monde de door een Amerikaanse rechter openbaar gemaakte interne documenten van het chemiebedrijf Monsanto. Het is een onderwerp waar OneWorld al maanden over schrijft.

Monsanto en glyfosaat

De documenten zijn uiterst relevant omdat ze laten zien dat Monsanto zelf de link tussen Roundup en kanker plausibel acht. In de e-mails en brieven die decennia teruggaan, stellen medewerkers dat het bedrijf ‘kwetsbaar’ is als het gaat om studies die tonen dat het middel het DNA kan beschadigen. In een intern rapport uit 1999 suggereert het bedrijf dat ook zelf, maar Monsanto hield die memo geheim. De e-mails laten zien dat toxicologen van Monsanto intern spreken over het ‘bestrijden’ van onafhankelijke studies die wijzen op gevaar. Daarnaast schreef het bedrijf achter de schermen mee aan studies die Roundup veilig verklaren.

Behoorlijk onthullende feiten, waar opmerkelijk genoeg het merendeel van de Nederlandse pers tot nog toe aan voorbij is gegaan. Buitenlandse media spitten echter net als OneWorld al sinds maart dit jaar (toen de eerste stukken door een Amerikaanse rechtbank openbaar werden gemaakt) in de e-mails. Een selectie uit het aanbod:

Der Spiegel

Wie Monsanto das Krebsrisiko verharmlost‘ kopte het invloedrijke Duitse weekblad op 24 oktober. Het artikel van Der Spiegel beschrijft onder meer plannen van Monsanto om publieke verontwaardiging ‘te orkestreren’ rondom de werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie die glyfosaat in verband heeft gebracht met kanker. Deze werkgroep, IARC genaamd, concludeerde in maart 2015 dat glyfosaat het DNA kan beschadigen, en mede daarom ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen.

Wie Monsanto das Krebsrisiko verharmlost

Ook vertaald naar het Engels:

Monsanto Faces Blowback Over Cancer Cover-Up

Le Monde

Volgens de Franse krant Le Monde leggen de Monsanto Papers een ‘oorlog van de pesticide-giganten tegen de wetenschap’ bloot, zo schreef de krant op 1 juni op de voorpagina. Le Monde onthulde dat Monsanto wereldwijd lobby voert om de financiering van IARC ter discussie te stellen, een lobby die ook bij het Nederlands ministerie voor Volksgezondheid heeft aangeklopt zo berichtte Reporter Radio.

Monsanto papers: la guerre du géant des pesticides contre la science

De Standaard

Net als in Frankrijk worden de Monsanto Papers ook in de Belgische media breed uitgemeten. Toeval of niet, het zijn deze twee landen die in Europa inmiddels het voortouw hebben genomen om glyfosaat verboden te krijgen. Eén van de zaken die de krant De Standaard heeft beschreven is hoe Monsanto zelf grote delen van de tekst heeft aangeleverd voor het rapport waarop de Europese voedselautoriteit EFSA de veiligheid van glyfosaat baseert. Dat feit onthulde OneWorld al in mei 2016.

Chemiereuzen hielden pen vast voor advies over glyfosaat

The New York Times

The New York Times schrijft over de Monsanto Papers sinds 14 maart, de dag dat de eerste stukken openbaar zijn gemaakt door een rechter in Californië. Uit de e-mails tekent de krant onder meer op hoe een ambtenaar binnen het Amerikaanse milieuagentschap EPA, zich voor Monsanto heeft ingespannen om aanvullend onderzoek naar de kankerverwekkendheid van glyfosaat stop te zetten.

Monsanto Weed Killer Roundup Faces New Doubts on Safety in Unsealed Documents

The Guardian

De Britse krant The Guardian onthulde op 24 mei dat deze milieuambtenaar van de EPA, die inmiddels in de VS wordt onderzocht voor mogelijke ‘samenspanning’ met Monsanto, ook invloed heeft gehad op de beslissing van het Europees voedselagentschap EFSA om een dierstudie die zou wijzen op kanker terzijde te schuiven. Dat zou zijn gebeurd zonder wetenschappelijke onderbouwing.

EU declared Monsanto weedkiller safe after intervention from controversial US official

Oproep!

OneWorld wil graag verslag doen van het proces tegen Monsanto in Californië. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Dankzij onze lezers is nu al meer dan de helft van het benodigde bedrag binnen (in totaal hebben we 2000 euro nodig voor reis en verblijf). Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons