Achtergrond

Leestips: dit wil je weten over vluchtelingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wereld kent meer geregistreerde vluchtelingen en ontheemden dan ooit: bijna zestig miljoen. Dat berichtte UNCHR, de VN-vluchtelingenorganisatie, afgelopen donderdag in een rapport over 2014.  

Hoewel bootvluchtelingen op de Middellandse Zee ons nieuws domineren, vormen zij slechts een fractie van de totale migratiestroom. OneWorld schreef daarom ook over bootvluchtelingen in Zuid-Oost-Azië, de opkomst van stedelijke vluchtelingen en de 'nieuwe' klimaatvluchteling.

Leestips: regionale opvang
Ook schreven we over regionale opvang. Want is opvang in de regio dé oplossing voor het bootvluchtelingenprobleem?

Was 't maar zo simpel. 

  • Longread | 'Overvol kamp of gammel bootje?'
    Als we geld investeren in opvang van vluchtelingen in de regio, dan stappen er minder op een bootje naar Europa, stelt de VVD. Is het echt zo simpel?
  • Factcheck | 'VVD wil vluchtelingen buiten Europa opvangen'
    De VVD publiceerde in maart een migratienota die nogal wat stof doet opwaaien. OneWorld checkte de stellingen in de nota over regionale opvang: haalbaar idee of proefballonnetjes? 
  • Column| 'Mee op veldbezoek, meneer Azmani?'
    Als de VVD echt gelooft in regionale opvang, zullen ze de problemen in conflictgebieden moeten aanpakken, schreef Simone Filippini (Directeur Cordaid). En daar wil ze de liberalen best bij helpen.

Fawaz Rarhail vluchtte uit Syrië en woont nu met zijn familie in een pand in Jordanië. Foto: Andrew McConnell/IRC (cc)
Denk je bij het woord ‘vluchteling’ aan uitgestrekte tentenkampen in een ruraal gebied? Fout! Het overgrote deel (meer dan vijftig procent) van de vluchtelingen zoekt zijn heil tegenwoordig in de stad. Zo ook Fawaz Rarhail.  Hij vluchtte uit Syrië en woont nu met zijn familie in een pand in Jordanië. Foto: Andrew McConnell/IRC (cc) .

Leestip: De Eritrearoute
Dat vluchten naar Europa alles behalve eenvoudig is, lieten OneWorld-journalisten Eva Schram en Sanne Terlingen zien. Ze brachten in kaart hoe Eritrese asielzoekers naar Nederland vluchten en reisden zelf met hen mee vanuit Italië.

  • Data |'De Eritrearoute in beeld'
    Eritreeërs die naar Nederland vluchten leggen een helse route af. Na een shoot to kill-beleid aan de Eritresche grens, martelkampen in de Sinaï-woestijn, detentiecentra in Libië en een levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee, komen ze aan in Europa. Check dit stuk om een uniek beeld te krijgen van de Eritrearoute.
  • Verslag | 'Met een smokkelaar naar Ter Apel?'
    Komen Eritrese asielzoekers echt met hulp van mensensmokkelaars naar Nederland? OneWorld reist zelf mee vanuit Italië.
  • Onthulling | 'Immigratiedienst onderzoekt integriteit Eritrese tolken'
    Aanhangers van het Eritrese dictatoriale regime werden als tolk ingehuurd door het tolkencentrum dat namens de overheid vertaalt in de vluchtelingenketen. De samenwerking met drie tolken is direct na de ontdekking stopgezet. Hun familieleden, die volgens de Eritrese gemeenschap in Nederland ook gelieerd zijn aan het Eritrese regime, tolken echter nog steeds voor de IND.

De VN moet definitie vluchteling verbreden zodat slachtoffers klimaatverandering zich kunnen beroepenOpinie: "De VN moet definitie vluchteling verbreden zodat slachtoffers klimaatverandering zich kunnen beroepen". Afgelopen november raakte duizenden Haïtianen ontheemd na hevige regelval. Foto: UN Photo/Logan Abassi.

Leestips: Vrede & Veiligheid

  • Analyse | Militaire interventie Libië komt dichterbij 
    Het door oorlog verscheurde Libië is een vrijplaats voor mensensmokkelaars. In mei schreven we dat na de vluchtelingendrama's in de Middellandse Zee een vlaag van verontwaardiging en schuldgevoel zou kunnen leiden tot militaire actie in Libië.
  • Analyse | De bootvluchteling is een piraat
    De militaire interventie komt. Niet in de vorm van een complete invasie, maar in de vorm van gerichte acties tegen smokkelboten. Als voorbeeld van deze plannen ziet de Europese Unie de ‘succesvolle’ militaire operaties tegen piraten in de Golf van Aden. Daar neemt het aantal kapingen af, maar de diepere oorzaken in Somalië zijn niet opgelost. De bootvluchteling is een piraat, omdat de militaire acties ook hier alleen het symptoom van diepere oorzaken – zoals oorlog – aanpakt.  
  • Column | Laat IS niet winnen van de bootvluchteling 
    Ook bestaat de dreiging dat IS tussen de bootvluchtelingen de oversteek maakt naar Europa. Maar dat mag niet ten koste gaan van de bootvluchtelingen, betoogde professor Mirjam van Reisen. "Migranten zijn slachtoffer van terroristische groeperingen en smokkelaars, niet de aanstichters van de dreiging".

Dat vluchtelingenstromen gevaren met zich mee brengen, benadrukte OneWorld Crisis-columnist René Grotenhuis. “Europa raakt steeds verdeelder over het vluchtelingenvraagstuk”, waarschuwde de SHO-voorzitter. 

Niet-ver-van-je-bed-show
Dat crises vaak ver weg en ingewikkeld zijn, maakt het niet altijd makkelijk voor de redactie om te berichten over vluchtelingenproblematiek. Ontzettend blij zijn we daarom met onze correspondenten, die vluchtelingen ter plekke een gezicht geven.

Zo volgde Hans Jaap Melissen de christelijke vluchteling Youssef in Irak en tekende Lotte van Elp onlangs een aangrijpend verslag op vanuit het Bentiu-kamp in Zuid-Sudan. Ook dankbaar zijn we Crisis-columnisten Simone Filippini en Tineke Ceelen die vluchtelingen en ontheemden wereldwijd in beeld brengen. Van Burundi tot Irak, van de Centraal Afrikaanse Republiek tot Libanon.

En natuurlijk blijven we proberen om de vluchtelingenproblematiek zo dicht mogelijk bij jou te brengen. Bijvoorbeeld door te schrijven over 'No man’s land', het bordspel waarin je te maken krijgt met de bureaucratie waarin immigranten verstrikt raken wanneer zij Nederland binnenkomen. Of door te berichten over Refugee Republic, een multimediale documentaire waarmee je op eigen houtje, vanuit de luie stoel het Noord-Iraakse kamp Domiz  kan verkennen. 

[[{“fid”:”36416″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Het Afrikaanse antwoord op de Europese bootvluchtelingencrisis, komt van de Senegalese schrijfster Fatou Diomé. Tegelijk met de Nederlandse schrijver Thierry Baudet, schoof Diomé vorige week aan bij een Frans praatprogramma om te spreken over het vluchtel”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Het Afrikaanse antwoord op de Europese bootvluchtelingencrisis, komt van de Senegalese schrijfster Fatou Diomé. Tegelijk met de Nederlandse schrijver Thierry Baudet, schoof Diomé vorige week aan bij een Frans praatprogramma om te spreken over het vluchtel”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Fatou Diomé – Accueillir toute la misère du monde … ? – (2/5) –Ce soir (ou jamais !) – 24/04/15″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Van 't web | Het Afrikaanse antwoord op de Europese bootvluchtelingencrisis, komt van de Senegalese schrijfster Fatou Diomé. Tegelijk met de Nederlandse schrijver Thierry Baudet, schoof Diomé vorige week aan bij een Frans praatprogramma om te spreken over het vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. Dat leverde een vurig betoog op.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons