Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

In Nederland maakt één drukkerij voorheen alle bankbiljetten – Johan Enschede & Zn. in Haarlem. Bankbiljetten worden niet gemaakt van gewoon papier, maar van katoen, wat sterker is. Voordat de verf wordt toegevoegd aan de katoenpulp (elk biljet heeft een eigen kleur), worden de vezels gebleekt. Dit gebeurt niet meer met chloor, maar met het minder schade­lijke waterstofperoxide. Vervolgens gaan de vellen door een plaatdruk­ machine waar de voor­ en achterzijde met inkt worden bedrukt. Daarna komen het watermerk en de glan­zende band erop. Elk biljet krijgt een nummer en de echtheidskenmerken worden gecon­troleerd. De goedgekeurde biljetten worden op maat gesneden en verpakt in bundels. De biljetten gaan naar De Nederlandsche Bank (DNB), waar andere banken hun geld bestellen.

Bron: youtu.be

Polymeren bankbiljetten zijn milieuvriendelijker dan de biljetten van katoenpapier. Dat komt omdat ze langer meegaan. De Bank of England gaat uit van een langere levensduur van 2,5 keer en berekende dat de CO2­voetafdruk van de volledige levenscyclus van een polymeren vijf pond biljet 16 procent lager ligt dan de katoenpapieren variant. Een Australische studie ging zelfs uit van een 6 tot 9 keer langere levensduur. Wat het verschil in voetafdruk nog groter maakt.

In samenwerking met EOS Magazine.

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
670

Marieke van Schoonhoven

Redacteur EOS

Marieke van Schoonhoven is redacteur voor Eos (Vlaams wetenschappelijk tijdschrift) en coördineert Eos Tracé, digitaal platform van Eos …
Profielpagina
TMN_TWT_400x400

Timon Hartman

Audio Visual Engineer

Profielpagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Sabrina Simons

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Profielpagina