Hoe gaan we de stad beschermen tegen de stijgende zeespiegel? En nu de VN de steden als belangrijkste actoren hebben aangewezen om klimaatactie te ondernemen, wat hebben we dan aan de ‘circulaire ambities’ van Rotterdam?

De zelfgenoegzame woonbubbel

Het februarinummer van OneWorld Magazine draait om ‘de stad van de toekomst’. Hoe sociaal, duurzaam en betaalbaar is het nieuwe bouwen eigenlijk? Dat vraagt hoofdredacteur Seada Nourhussen zich af.

De zelfgenoegzame woonbubbel

De nieuwe samenwoners

Op steeds meer plekken verschijnen woonvormen waarin bewoners zeggenschap hebben over de bouw, voorzieningen delen, voor elkaar zorgen en zo duurzaam mogelijk leven. Deze collectieven hebben genoeg van het isolement en het individualisme van de stad.

De nieuwe samenwoners

Bouwen met respect

De gebouwen van architect Mariam Kamara (38) spelen in op het klimaat en de culturele wensen en gebruiken in Niger, en laten zien hoe ontoereikend de ‘westerse’ bouwstijl is, die met de koloniale overheersing meekwam.

Architect Mariam Kamara bouwt met respect

Houden alleen de rijken het droog?

Extreme temperaturen, verwoestende orkanen en hevige overstromingen: de weersvoorspelling voor steden als New York, Jakarta en Rotterdam ziet er de komende decennia niet gunstig uit. Stedelingen die minder te besteden hebben, zullen het hardst geraakt worden, vertelt Ashley Dawson.

Houden alleen de rijken het droog?

Herbruik je stad

Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat betekent grondstoffen niet weggooien maar hergebruiken en een stad waarin afval niet bestaat. Met circulair expert Pieter van Exter fietsen we een rondje door de stad om mogelijkheden te spotten.

Herbruik je stad

Heeft Helmond straks de slimste wijk ter wereld?

Vanaf station Eindhoven ben je er in zeven minuten: station Helmond Brandevoort. Daar rijst eind dit jaar een wijk die circulair, sociaal, CO2-neutraal, autoluw, gezond en experimenteel moet zijn. En Brabants gezellig.

Heeft Helmond straks de slimste wijk ter wereld?

Het gemeenschappelijke zelfbouwproject Oosterwold in Flevoland klinkt als een duurzame droom, maar is eigenlijk exclusief en onbetaalbaar. Ook is de beloofde collectiviteit niet terug te vinden. Kelly Mostert trok haar inschrijving in.

De illusie van Oosterwold

De illusie van Oosterwold