Na Rambam: tips voor vrijwilligerswerk dat wèl zinvol is

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een mooie reis maken, je steentje bijdragen aan de wereld en thuis komen met mooie foto’s en een mooie ervaring voor op je CV. Wie wil dat nou niet? Het onderzoeksprogramma Rambam laat zien hoe grote organisaties dure vrijwilligersreizen verkopen aan scholieren en andere geïnteresseerden. Dat deze reizen soms meer kwaad dan goed doen? Dat vertellen ze er natuurlijk niet bij.

Het tegenovergestelde effect

Vrijwilligers in een weeshuis hebben vaak het tegenovergestelde effect van wat ze willen bereiken. Er zijn kinderen die helemaal geen wees zijn, maar enkel in een weeshuis zitten om vrijwilligers ‘een doel’ te geven. Ervaring met het werken met kinderen is niet nodig, en een verklaring omtrent gedrag is ook niet verplicht. Dat brengt grote risico’s met zich mee. Omdat vrijwilligers vaak maar voor een korte periode blijven, kan het natuurlijke hechtingsproces van kinderen ernstig verstoord worden.

Het is niet de eerste keer dat er aandacht is voor ‘voluntourisme’. In 2014 maakte KRO Brandpunt al een documentaire over weeshuizen in Cambodja. OneWorld schreef ook verschillende artikelen over voluntourisme in wees- en kinderhuizen, zoals: ‘Waarom ik iedereen vrijwilligerswerk in kinderhuizen afraad’.  En in dit artikel vertelt Stephen over zijn jeugd in een Keniaans ‘weeshuis’.

Dat lang nog niet iedereen op de hoogte is van de nadelen van vrijwilligerswerk met kinderen blijkt uit de reacties op de aflevering van Rambam op Twitter.

Het kan ook anders

De vrijwilligersindustrie wordt in de media niet gespaard. Er zijn geregeld misstanden en schimmige praktijken. Betekent dit nu dat niemand meer vrijwilligerswerk kan doen? Zeker niet! Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om vrijwilligerswerk te doen. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen een grote internationale organisatie of een kleinschalige stichting. Met de volgende tips kan jij vrijwilligerswerk vinden dat bij jou past, en waarmee je echt wat bijdraagt.

Stel jezelf eerst vijf vragen voor een goede ‘voluntourist’, en lees daarna het artikel: ‘5 tips, zo vind jij wèl het juiste vrijwilligerswerk’. Wanneer je een organisatie of een project hebt gevonden dat bij jou past, kijk dan eens in de Transparatie-Index van Volunteer Correct, waar je in een oogopslag kan zien hoe transparant de organisatie is waar jij voor wil werken.

Bekijk hier de uitzending van Rambam over voluntourism. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons