Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Nederland doet het goed op het gebied van biologische wijnbouw. Dat komt omdat onze wijnsector pas op gang kwam nadat er druivenrassen waren ontwikkeld die goed bestand zijn tegen de schimmels die in ons vochtige klimaat voorkomen. Deze rassen zijn vanzelf geschikt voor biologische teelt omdat er weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Dat klinkt natuurlijk positief, maar of een fles biologische wijn daadwerkelijk zo groen is als het klinkt, zie je in onderstaande Making Of-video.

Bron: youtu.be

Er zijn wijnboeren die berekenen wat hun ecologische voetafdruk is: hoeveel water ze verbruiken in de wijngaard en kelder, wat hun energieverbruik is en hoeveel CO2 ze uitstoten door bijvoorbeeld tractorritjes, transport en verpakkingsmateriaal.

Hergebruik van hout

Wijntakken die na de oogst zijn overgebleven, kunnen gebruikt worden als brandstof om wijnkelders, kantoren en woningen te verwarmen. Dit kan CO2-uitstoot besparen. Nu verbranden veel wijnboeren de takken en vermengen ze de as met de grond.

beach-coconut-delicious-322483

Koken met kokos

Kokosmelk is populair in de keuken. Maar welke effecten heeft het op milieu, mens en dier?

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Sabrina Simons

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Profielpagina
TMN_TWT_400x400

Timon Hartman

Audio Visual Engineer

Profielpagina
remke de lange

Remke de Lange

Remke de Lange is journalist en vinoloog.
Profielpagina