Floris Mokveld woont met zijn vrouw in een jarendertig-rijtjeshuis (1925) in Roerzicht-Voortstad, Roermond. Beeld: Jordi Huisman

‘Een inductiefornuis past niet in onze oude keuken’

Floris Mokveld (56) woont – sinds zijn twee zonen het huis uit zijn – alleen met zijn vrouw in een jarendertighuis in Roermond. Sinds jaar en dag is hij bezig om de woning te verduurzamen. “Wij willen laten zien dat het kán, ook met zo’n oud huis.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het huis heeft typische jaren-dertigkenmerken, zoals originele mozaïektegeltjes in de gang, een erker met glas-in-lood-ramen en een kamer-en-suite met panelen schuifdeuren. In voorgaande jaren is het huis volledig geïsoleerd, op het dak zijn zonnepanelen aangebracht, net als een zonnecollector (een apparaat waarmee zonlicht wordt opgezet in warmte, wordt meestal in combinatie met een zonneboiler gebruikt voor het verwarmen van water).

Maar het ontbreekt nog aan een inductieplaat die in de oude keuken past. En aan een warmtepomp, of beter gezegd: aan een installateur die de klus wil klaren.

Beeld: Jordi Huisman
“Mijn vrouw en ik zijn sinds 2000 bezig met het verduurzamen van ons huis. Wij willen zo energiezuinig mogelijk leven, laten zien dat het kán, ook met zo’n oud huis. Inmiddels hebben we alles geïsoleerd: het dak, de vloer. Aan de voorkant waar het enorm tochtte, hebben we een voorzetwand laten plaatsen met isolatie van 8 cm glaswol. Daarnaast hebben we overal HR++ isolatieglas, ook in de serre.

Het grootste punt is om het warm te krijgen zonder aardgas

Het grootste punt is om het warm te krijgen zonder aardgas. Wij gebruiken 1200 kuub gas om het huis te verwarmen, elektrisch lukt dat vooralsnog niet. Voor nu denken we dan ook aan een hybride warmtepomp, waarbij de cv-ketel zorgt voor warm water en extra warmte voor koude dagen.
Beeld: Jordi Huisman
Het was niet gemakkelijk om een installateur in de directe omgeving te vinden. Ze hadden geen tijd, beschikten over onvoldoende kennis om een warmtepomp aan te sluiten of wilden geen garantie geven dat de pomp het hele huis kon verwarmen. Ik heb nu eindelijk een offerte geplaatst voor een hybride warmtepomp. Daarmee verwachten we 50 procent minder gas nodig te hebben.
Infraroodverwarming hebben wij overwogen, maar dat is qua stroomverbruik, in vergelijking met een warmtepomp, heel erg duur. Waarschijnlijk komt er alleen een infraroodradiator boven in de werkkamer. Tenslotte hebben we twee Winddelen, ongeveer vergelijkbaar met 80 procent van ons gasgebruik.
Wij hebben een zonneboiler voor warm water, en inmiddels 24 zonnepanelen die 3800 kWh aan stroom per jaar leveren. Zo zijn we wat elektriciteit betreft energieneutraal.

Inductiefornuizen heb je alleen van 60 of 90 cm breed, en die passen niet in onze keuken

Koken op inductie hebben we uiteraard ook onderzocht. Maar inductiefornuizen heb je alleen van 60 of 90 cm breed, en die passen niet in onze keuken. Een tussenmaat van 75 cm bestaat helaas nog niet, of we moeten zelf iets gaan bouwen.
Tot nu is er toe 43.000 euro geïnvesteerd in het verduurzamen van ons huis, waarvan we 10.000 euro aan subsidie kregen. Voor de warmtepomp en het bijbehorende ventilatiesysteem is er nog zo’n 10.000 nodig, voor de warmtepomp ontvangen we 1800 euro subsidie.
De kosten moet je in perspectief zien. Als je uitgaat van 290 euro die je per maand bespaart aan energiekosten, verdien je die kosten in vijftien jaar terug. Het meest vervelende vind ik nog dat alles zoveel tijd kost: je moet alles zelf uitzoeken, offertes aanvragen en iedereen nabellen.
Ik ben ook actief in de wijk, zo heb ik meegeholpen om zonnepanelen te regelen voor het project ‘1000 zonnedaken in Roermond’. Maar met het gasvrij maken van de wijk wil het nog niet echt vlotten. Er wonen hier veel jonge gezinnen met vaak andere prioriteiten, en de gemeente meekrijgen is ook nog wel een ding.
Ook ben ik bezig om een energiecentrale voor de wijk van de grond te krijgen. Ik heb bij de gemeente een projectvoorstel ingediend om TEO (Thermische Energie uit het Oppervlaktewater) te gebruiken. Dat is voor ons een prima optie, wij hebben hier namelijk de Roer die door de wijk stroomt.

Waarom krijgen ze in Maastricht wel een warmtecentrale voor elkaar maar niet in Roermond?

Mijn buurman zei laatst: ‘Waarom krijgen ze in Maastricht wel een warmtecentrale voor elkaar maar niet in Roermond?’

Wijkgerichte aanpak is echt nodig. Daartoe kunnen burgers allerlei initiatieven ontwikkelen. Maar het zou nog handiger zijn als de gemeente de regie pakt. En commitment toont, ook in de zin van geld.”

Hoe kom je van het gas af?
We staan aan de vooravond van de grote verbouwing. Het kabinet besloot afgelopen voorjaar om de Groningse gaskraan in 2030 definitief dicht te draaien, fabrikanten willen over drie jaar geen cv-ketel meer verkopen en om de klimaatdoelen te halen, moeten alle woningen energiezuinig worden gemaakt. Maar hoe begin je?

In dit drieluik vertellen huurders en huiseigenaren hoe zij hun woning zo energieneutraal mogelijk proberen te maken en waar ze zoal tegenaan lopen. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

Dit was deel I.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Natuur en Milieu.

De grote duurzame verbouwing: het plan

geld lenen duurzaam verbouwen

De grote duurzame verbouwing: het prijskaartje

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons