De wereld staat in brand? Niet als het aan deze duurzame projecten ligt

Wie de krant openslaat of het journaal ziet, kan denken dat de wereld niet meer te redden valt. Niets van waar, zegt Hotze Hofstra: het barst van de prachtige projecten die de wereld vooruithelpen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Zelfs als je geen krantenlezer of journaalkijker bent, kan het je niet ontgaan dat de afgelopen maanden veel mensen uit boosheid de straat op gaan. Scholieren spijbelden voor een serieuzer klimaatbeleid, boeren stuurden hun trekkers de snelweg op voor andere stikstofregels, en bouwvakkers zetten hun keten neer op het Malieveld. De plaatsing van windmolens leidde zelfs tot ‘terrorisme’. Iedereen is wel ergens tégen, en de stoelen of banken waar dat onder gestoken had kunnen worden, staan al lang bij het oud vuil.

92 procent van de Nederlanders is voorstander van een duurzamere energievoorziening

Natuurlijk is de opgave om klimaatverandering te keren enorm, maar gebeurt er dan helemaal niks? Overal in het land werken mensen vol overtuiging aan projecten en ideeën om te laten zien dat het wel kan, dat er oplossingen bedacht kunnen worden, dat er een weg vooruit is. De wil is er. Neem een groot onderzoek onder inwoners van Europa, waaruit bleek dat 92 procent van de Nederlanders voorstander is van een duurzamere energievoorziening. Meer dan tweederde van de Groningers wil graag zelf meedoen aan een lokaal duurzaam project. Of denk aan de dagelijkse grafiekjes van onderzoeker Martien Visser waaruit blijkt wat er allemaal verandert en hoe snel het gaat.

We lopen warm

Op twee bewonersavonden in Emmen kwamen een tijdje geleden 1200 mensen af die meer wilden weten over zonnepanelen op hun eigen dak. Er zijn nog nooit zoveel elektrische auto’s verkocht als afgelopen jaar, en naast subsidieloze windparken, zijn er nu ook subsidieloze zonneparken. Ik hoor je denken: erg leuk allemaal, maar wat heb ik eraan? En al die subsidievrije energie, dat is zeker allemaal omdat het financieel uit kan. Dan zeg ik: nou en? Een betaalbare energietransitie is toch precies wat we wilden? En aan duurzame oplossingen hebben we allemáál iets, zowel mens als natuur.

Door zonneparken slim te ontwerpen ontstaan paradijzen voor insecten, klein wild, vogels en bloemen

Een voorbeeld: door zonneparken slim te ontwerpen ontstaan paradijzen voor insecten, klein wild, vogels en bloemen. Kost niks méér, maar lost wel zomaar een groot probleem op. Door meer ruimte geven aan de natuur, wordt in het Drentse Wasperveen de overlast door de eikenprocessierups direct verminderd. Goed voor de biodiversiteit, en goed voor ons.

Zelfs Markt Rutte kan meedoen

En het houdt niet op: netbeheerders zien nu mogelijkheden om het bestaande elektriciteitsnetwerk slimmer te benutten, zodat de voetbalclub in Nieuw-Buinen eindelijk zonnestroom kan opwekken. De gaskraan gaat al in 2022 dicht, windmolens worden stiller en ze worden stilgezet als er vogels langs vliegen, in Groningen en Drenthe rijden eind dit jaar bijna alle bussen op groene stroom, nog nooit aten we zoveel ‘vegetarisch vlees’, er komt een nachttrein naar Wenen, de eerste boer die een elektrische shovel gebruikt is gesignaleerd, bouwprojecten waar fossielvrije voer- en werktuigen worden gebruikt gaan gewoon door, het aantal energiecoöperaties schiet door het plafond, de stroom uit het stopcontact is dit jaar eenderde duurzamer geworden, en zelfs Mark Rutte checkt z’n bandenspanning. Bam.

De ene ontwikkeling helpt de andere

Goed nieuws is natuurlijk leuk om te horen, maar zelden nieuwswaardig. Vandaar deze parade van goed nieuws en blije gezichten. Het lijkt soms of de problemen zich opstapelen, maar tegelijk zie ik oplossingen die meerdere vliegen in één klap slaan. Of het nu over klimaat, energie, voedsel, natuur, milieu, betaalbaarheid of tweedeling gaat, veel ontwikkelingen op het ene terrein dragen ook bij aan het andere: een boer die mét de natuur werkt is diervriendelijker, stoot minder ammoniak uit, is minder afhankelijk van voortdurende groei en draagt bij aan een circulaire, koolstofarme economie. Een groot kantoor dat de speed-pedelecs1van zijn personeel goedkoop oplaadt met de zonnepanelen op het eigen dak, zorgt voor gezondere werknemers, minder files en een beter klimaat.

Dorpsbewoners in krimpgebied leggen een dak vol zonnepanelen en investeren de opbrengst in de bibliotheek die anders dicht zou gaan

Of denk aan een groep dorpsbewoners in krimpgebied dat het dak van een schuur vol legt met zonnepanelen zorgt voor lagere energierekeningen, investeren de opbrengsten in de bibliotheek die anders dicht zou gaan en creëren meer saamhorigheid. Wat voor de één vandaag al werkt, kan morgen zomaar de oplossing zijn voor iemand anders. Wat in de ene provincie dagelijkse kost is, kan prima toegepast worden in andere regio’s. Dat zijn de ideeën en plannen waar we op zitten te wachten. Er is nog veel te doen, maar het kan, het gaat vooruit, en dat zien we dagelijks om ons heen. Aan de slag!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in oktober 2019 op OneWorld. 

Van groene bushokjes tot stadsherders: acht hoopgevende klimaatprojecten

De Syrische Ali (29) en Nederlandse Adinda (28) wonen én verduurzamen samen

  1. Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons