Ali Ali en Adinda van Kranendonk op het balkon van Startblok Elzenhagen. Op de achtergrond: de bamboeplanten die groeien in Ali’s zelfgemaakte compost. Beeld: Afsaneh Ghafarian Rabe'I

De Syrische Ali (29) en Nederlandse Adinda (28) wonen én verduurzamen samen

OneWorld portretteert mensen die zich inzetten voor een betere buurt, school, of werkomgeving. De Verenigde Naties en miljoenen betrokken burgers spraken hiervoor de duurzame werelddoelen af (SDG’s), die we in 2030 moeten halen. Denk aan gendergelijkheid, géén armoede, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. De Goal Getters in deze rubriek gaan daar nu al voor. Geïnspireerd? Check hier wat jij kunt doen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wat hebben duurzaamheid en integratie met elkaar te maken? In Startblok Elzenhagen, een wooncomplex in Amsterdam-Noord, zijn die thema’s niet van elkaar los te zien. Het woonproject is niet alleen een plek waar jonge statushouders en Nederlandse jongeren samenwonen, maar is ook nog eens vrijwel energieneutraal. In de woningen wordt geen gas gebruikt en er zitten zonnepanelen op het dak.

In de studio’s en gedeelde woonkamers is plek voor ruim 250 jonge statushouders en 250 Nederlandse jongeren. Vanuit het ‘Zelfbeheerteam’, de groep bewoners die het complex leefbaar houdt, worden verschillende sociale activiteiten georganiseerd die de integratie van deze jonge nieuwkomers moeten bevorderen.

Integratie en duurzaamheid gaan niet alleen prima samen, ze kunnen elkaar zelfs versterken

Het team heeft de bewoners verdeeld in duo’s van elk één statushouder en één Nederlander. Adinda van Kranendonk (28), communicatiemedewerker van Elzenhagen, en Ali Ali (29), een nieuwkomer uit Syrië, zijn zo’n duo. Zij sporen de andere bewoners van Elzenhagen aan in actie te komen voor het klimaat, want, zo geloven zij: integratie en duurzaamheid gaan niet alleen prima samen, ze kunnen elkaar zelfs versterken.

Het viel Van Kranendonk een tijd geleden op dat er in de gemeenschap – ondanks het duurzame gebouw – maar weinig aan duurzaamheid wordt gedaan. Ze besloot een Groencommissie op te zetten. “We organiseren maandelijkse workshops voor de bewoners, zoals je eigen deodorant of wasmiddel maken, en ook een maandelijkse filmavond met films als Cowspiracy of Tony’s Chocolonely. Binnenkort krijgen we onze eigen moestuinen en we rapen wekelijks vuilnis op. Morgen versieren we de vuilnisbakken met graffiti. We hebben daarvoor zinnen bedacht als ‘If you leave trash, you are trash’. Het zijn kleine stappen, maar we hopen mensen ermee bewust te maken van klimaatverandering.”

Ik heb compost gemaakt van mijn GFT-afval, daar groeien nu bamboeplanten uit

Ali houdt zich vooral bezig met het volgende punt op de agenda: een zogeheten wormenhotel. Het idee daarvan is dat je voedselresten – GFT-afval – niet weggooit, maar verzamelt in een speciale pot. Daar wonen wormen in die het afval opeten en uitscheiden. De compost die ontstaat is véél vruchtbaarder dan normale compost. “Daarmee kun je bijvoorbeeld weer een eigen moestuin beginnen”, legt Ali uit. “Ik heb inmiddels al compost gemaakt van mijn GFT-afval, en daar groeien nu bamboeplanten uit.”
Beeld: Afsaneh Ghafarian Rabe'I

Hoe neem je anderen met je mee?

Langzaam maar zeker krijgt het duo andere bewoners mee in hun plannen voor een schone omgeving. Van Kranendonk geeft toe dat het haar niet snel genoeg gaat. “Vorige week zei ik tijdens onze vergadering dat ik graag een actie wilde opzetten vanwege de klimaatprotesten. Iedereen bleef stil. Ik voelde echt een enorme desinteresse om me heen.” Ali is positiever gestemd. Hij ziet een verandering in het gedrag van andere bewoners. “Een aantal vrienden van me is al vegetariër geworden sinds ze hier wonen. Dat is een enorme omslag voor ze, en is te danken aan het goede voorbeeld van anderen. Het samenwonen helpt echt; we steken elkaar aan.”

Volgens Ali zijn de Nederlandse bewoners zich relatief meer bewust van duurzaamheid. “Veel nieuwkomers zijn daar helemaal niet mee opgegroeid. Niemand heeft mij bijvoorbeeld ooit verteld over recyclen, over het gevaar van plastic afval, over klimaatverandering. Het waren geen issues voor me. Dat bewustzijn moet je eerst creëren.”

Beeld: Afsaneh Ghafarian Rabe'I
Een gemeenschappelijk doel brengt mensen bij elkaar. Daarom combineren Ali en Van Kranendonk hun duurzame projecten met de sociale activiteiten binnen Elzenhagen. Toch blijft het een uitdaging mensen te betrekken. Van Kranendonk: “Ik zie telkens dezelfde gezichten. Er is één kleine, gemotiveerde groep, die aan álle activiteiten deelneemt, en daar blijft het bij. Het verspreidt zich nog te langzaam. Dat geldt niet alleen voor de Groencommissie, maar eigenlijk voor het hele integratieproject.”

We zouden bewuster kunnen inzetten op de talenten van bewoners

Volgens Ali moet dat beter kunnen. “Uiteindelijk is het aan de bewoners zelf om actief mee te doen, maar we kunnen het project beter inrichten.” Het valt hem bijvoorbeeld op dat de wekelijkse Taalcafés het meest positieve effect hebben – daar oefenen nieuwkomers hun Nederlands en leren ze ‘onbedoeld’ nieuwe mensen kennen. “We moeten op zoek naar meer van zulke invullingen. We zouden bewuster kunnen inzetten op de talenten van bewoners: iemand die goed kan haarknippen, kan hier bijvoorbeeld een eigen kappersruimte openen. Dan komen we op een ongeforceerde manier met elkaar in aanraking en kunnen we makkelijker van elkaar leren.”
Wat zijn de Sustainable Development Goals?

De SDG’s zijn de zeventien doelen voor een betere wereld in 2030, opgesteld door de Verenigde Naties in samenwerking met burgers wereldwijd. Denk aan géén armoede, gendergelijkheid, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. Grootse doelen, die pas realiteit worden als overheden én burgers de handen ineenslaan om deze doelen lokaal in de praktijk om te zetten.

SDG Nederland is een beweging van mensen die zich in hun eigen omgeving voor deze werelddoelen inzetten. Om deelnemers met elkaar in contact te brengen en elkaar te laten inspireren, reed de SDG ToerMee met een Very Inspiring People Bus door Nederland. Startblok Elzenhagen was één van de haltes van het project.

Advies voor andere wereldverbeteraars

Ali en Van Kranendonk delen graag hun tips voor andere goal getters. Huur bijvoorbeeld een Groencoach in, een lokale expert die tips geeft over het verduurzamen van jouw wijk en die ook kan vertellen hoe je aan de financiën komt. Voor de financiering van een duurzaam initiatief kun je ook direct een aanvraag indienen bij jouw gemeente, zoals Van Kranendonk heeft gedaan om de moestuinen te financieren. Wil je net als Ali een wormenhotel bouwen, dan is op deze website alle informatie te vinden die je nodig hebt.

“Je moet gewoon beginnen”, voegt Ali daaraan toe. “Ik wist tot voor kort niets over composteren of wormenhotels, maar ik heb mezelf goed ingelezen, probeerde het en wat bleek: het is helemaal niet zo moeilijk. Door zelf actie te ondernemen raken ook anderen gemotiveerd. Je moet het laten zien, niet alleen erover praten.”

Van groene bushokjes tot stadsherders: acht hoopgevende klimaatprojecten

Bewoners van eco-dorp staan straks op straat

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons