Partnerbericht

Zelf koken in Ghana

In mijn studententijd speelden wij vaak Random Cooking. Hierbij was het de uitdaging om van alles wat er nog in huis was een smakelijke maaltijd te bereiden. Over het algemeen kwamen daar geen culinaire hoogstandjes uit, maar soms leidde het tot verrassende maaltijden. Zo was ik bijvoorbeeld groot fan van de Cherry Coke wraps met kwark en olijven. Kom daar maar eens op.

Sardientjes met thee
In Ghana speelden we ook vaak random cooking. Je liep op de markt en probeerde van het weinige dat voorradig was iets smakelijks samen te stellen. Soms waren er sinaasappels. Dan maakten we bijvoorbeeld kip in sinaasappelsaus. Als er niks was aten we ei. Er was altijd ei.

Sinds ik in Ghana ben geweest weet ik dat 200 gram pinda’s en een appel ook een avondmaaltijd vormen en een blik sardientjes met een kop thee ook kunnen dienen als ontbijt voor een dag veldwerk. Ik leerde zelf melk pasteuriseren, yoghurt maken en ijs fabriceren. Ik bouwde een pizza-oven van stenen en golfplaten en leerde hoe je een kip plukt en een geit slacht.

Lekkerder
Ook al gebruik ik deze vaardigheden niet dagelijks meer, toch ervaar ik het als een verrijking dat ik dit ooit geleerd heb. Hetzelfde geldt voor de Cherry Coke wraps met kwark en olijven en alle andere gerechten uit mijn studententijd. Ik eet ze nooit meer, maar al mijn andere eten smaakt lekkerder sinds ik random cooking heb gespeeld.

Van veel mensen hoor ik dat Afrika op hen een vergelijkbaar effect heeft gehad. Niet alleen smaakt je eten thuis anders als je in Afrika bent geweest, maar ook tegen andere dingen kijk je nooit meer hetzelfde aan. Nacht, honger, onweer, gezondheid, ziekte, eenzaamheid, familie, ver, lang, groot, makkelijk, belangrijk. Na een verblijf in Afrika veranderen al deze begrippen van inhoud. Of is er misschien iets anders aan de hand? Misschien verandert een verblijf in Afrika de begrippen niet. Misschien verandert een verblijf in Afrika jou.

Een duurzame verandering, en meestal gelukkig in positieve zin.

www.davidvanbodegom.nl