Partnerbericht

Who’s afraid of climate change?

“I want you to panic.” Met deze zware woorden spoorde de jonge klimaatactivist Gretha Thunberg dit jaar wereldleiders aan om een beter beleid tegen klimaatverandering te voeren. Ook van andere kanten worden we gebombardeerd met angstvisioenen over klimaat. Berichten over tipping points, overstromingen en permafrost bezorgen ons slapeloze nachten. We moeten nú in actie moeten komen, klinkt het, voordat we te laat zijn en de wereld ten dode opgeschreven is.

 

Maar wanneer zetten deze alarmerende berichten ons echt in actiemodus, en wanneer drijven ze ons juist bibberend in een hoekje? In deze avond analyseren we de rol van angst in het klimaatdebat met o.a. sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe (Universiteit Leiden / Leiden University), dichter en ingenieur Dina el Filali en milieuadviseur Jan Paul van Soest. Wanneer kunnen gevoelens van angst een productieve uitkomst hebben? Wat kunnen andere emoties ons bieden in de strijd tegen klimaatverandering? En wat doet angst überhaupt met ons?

Tijdens het event schuift onder andere Extinction Rebellion aan, om te praten over hun strategie.

Dit programma is een samenwerking tussen TivoliVredenburg en De Angstfabriek, een theatrale pop-up experience van Critical Mass over maatschappelijke angsten. De Angstfabriek staat momenteel op het Berlijnplein in Utrecht.

Klik hier voor tickets voor het event