Partnerbericht

Vreemde vogels

Nederlandse vogels zijn niet de meest sexy vogels ter wereld. Sommigen kunnen weliswaar mooi zingen, maar qua uiterlijk blinken ze uit in grijs- en grauwheid. Een vogelaar die voor het eerst in een tropisch land komt kijkt zijn ogen uit. De exotisch vogels zijn een lust voor het oog.

Dwaalgasten
Heel soms komen er exotische vogels naar Nederland. Dwaalgasten noemen vogelaars dat. Zij hebben een speciale meldservice, vroeger ging dat met een ouderwetse pieper, tegenwoordig waarschuwt een app dat de exotische vogel in Nederland is. Vogelaars uit het hele land laten dan alles vallen en spoeden zich naar de plek om een glimp van de exotische vogel op te vangen.

Detentiecentra
Hoe anders gaat het wanneer exotische mensen ons grauwe Nederland komen verrijken. In plaats van deze biodiversiteit  te omarmen worden deze mensen opgesloten in detentiecentra. De dwaalgast hoort hier immers niet. De dwaalgast is hier illegaal.

Kunstenaar
Jakob de Jonge is een van de meest veelbelovende jonge Nederlandse kunstenaars. In zijn werk vermengt expressief kleurgebruik zich met politiek engagement. In het werk hierboven zie je de exotische vogels uit de lucht vallen. Beneden de silhouetten van de verschillende detentiecentra die ons land rijk is.

Bewaring
Nederland anno 2013. In ons land zitten jaarlijks duizenden exotische mensen, die onze muffe inheemse soort een beetje zouden kunnen opfleuren, in de gevangenis zonder een misdaad te hebben begaan. Vreemdelingenbewaring. Heeft u het ooit zo zout gegeten? Geen gevangenschap maar bewaring, terwijl de vreemdelingen minder vrijheid, rechten en voorzieningen hebben dan criminelen.

Ik wens u een prettige kerst.

David van Bodegom

PS. Bekijk de andere schilderen van Jakob de Jonge even, heel indrukwekkend…

http://www.jakobdejonge.com/