Partnerbericht

Verbouw je horecakeuken tot een duurzame variant

De meeste energie bij voedselbereiding wordt verbruikt in de keuken. Vervangen van oude apparatuur of een energiezuinige variant zorgt voor minder milieuvervuiling. Maar dat is niet de enige winst…

Fiscaal voordeel door investeringsaftrek
Bij de aanschaf van benodigde grootkeuken apparatuur kun je de belasting mee laten betalen. De overheid wil het Nederlandse bedrijfsleven namelijk aansporen tot energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Dit doen ze door middel van de Energie investeringsaftrek: EIA. Diverse apparatuur voor de horeca keuken komt in aanmerking voor de EIA. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste zijn:

  • Je bent ondernemer en belastingplichtig;
  • De aanvraag moet binnen drie maanden na de opdracht zijn gemeld;
  • Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste € 2500 per jaar zijn;
  • Het bedrijf maakt winst of heeft in de laatste drie jaar winst gemaakt.

Onder andere deze apparatuur komt in aanmerking voor investeringsaftrek:

  • Combisteamer
  • Inductie kookplaten en bakplaten
  • A en B label koelkast en A,B,C label vrieskasten
  • Energiezuinige vaat/wasmachine
  • Gasgestookt HR- frituurtoestel of (stoom) convectieoven
  • Energiezuinig afzuigsysteem
  • Koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht

Het aftrekpercentage is per 1 januari 2019 verlaagd naar 45%, dit was daarvoor 55%. Naar verwachting kunnen ondernemers nog tot 2024 gebruik maken van de EIA-regeling. Aanvragen kan via de site van de RVO: Energie investeringsaftrek (EIA)

Informatieplicht energiebesparende maatregelen per 1 juli 2019
Grootverbruikers in de horeca waren al verplicht energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Per 1 juli 2019 is er ook een wettelijke informatieplicht, die vraagt voor deze datum te rapporteren over de getroffen maatregelen.

Verouderde apparatuur zijn onopgemerkte energievreters
Een duurzame aanpak van de horeca keuken begint bij de opstelling. Zo heeft het weinig zin een energiezuinige horeca koelkast aan te schaffen en deze vervolgens naast de oven te plaatsen. Verouderde apparatuur verbruiken het meest onnodige energie. Vervanging kan gemiddeld binnen vijf jaar uit. Vergelijk voor aankoop het energiegebruik van de apparatuur van uw horeca keuken.

Tips voor duurzaam apparatuur – milieuvriendelijke oplossingen

  • Perlatoren en doorstroombegrenzers op kranen; dit bespaart liters water zonder dat je hoeft in te leveren op comfort. Met een investering van slechts een paar euro per kraan is dit al snel terug verdiend.
  • Waterloze urinoirs; deze zijn zo gebouwd dat de urine wegstroomt tot voorbij een afsluiter of afsluitende vloeistof en zo dus enorm veel water bespaart.
  • Een milieuvriendelijke verwarmings- en koelinstallatie; gebruik stroom zo efficiënt mogelijk. Bijvoorbeeld met een lagetemperatuur verwarmings- en koelinstallatie. Deze gebruikt water dat minder warm is, maar verliest niet aan functie. Je kan ook denken aan een installatie die warmte uit de grond haalt en zomers de warmte opslaat ten behoeve van de koudere dagen.
  • LED-verlichting; waar nog niet vervangen, is het advies; gelijk doen. Doorgaans is deze investering terugverdiend binnen een jaar.
  • Verlichtingssensoren; gebruik automatisch licht in ruimtes waar je weinig komt zoals het toilet of magazijn.

Zorg verder voor een goede isolatie, duurzame energieleverancier en gebruik van groene stroom. Let op sluipgebruik van bijvoorbeeld drank-/snackapparaten of druppelende kranen. Vervang tijdig de sluitingen van koelapparatuur en plaats bewegingssensoren bij terrasverwarming.

Onderhoud en reiniging
Tot slot valt er nog een en ander te besparen voor wat betreft onderhoud en reiniging van apparatuur. Lees vooral nog even onderstaande tips:

  • Installeer een waterontharder voor de vaatwasser. Hiermee bespaar je op reparatiekosten en zeepverbruik. Check de waterontharder vervolgens regelmatig op de hoeveelheid zout.
  • Reinig regelmatig de condensor van de koeling. Dit om een langere levensduur en betere werking te garanderen. Daarnaast kan er door stofophoping brandgevaar ontstaan.
  • Schakel de opzetvitrine aan het einde van de dag uit en plaats de producten terug in de koeling. Een opzetvitrine is niet geschikt als bewaarkoeling.
  • Verwarm frituurvet langzaam naar de gewenste temperatuur om de levensduur van het vet te verlengen. Bespaar vet door de manden goed te laten uitlekken.
  • Reinig regelmatig de afzuigfilters voor een langere levensduur van de motor en een schoon afzuigkanaal. Dit voorkomt ook brandgevaar.

Kortom; investeren in energiezuinige apparatuur en slimme keuzes ten aanzien van de aanschaf en het gebruik bespaart het milieu én bedrijfskosten.