Partnerbericht

Tips om duurzamer te rijden

Een elektrische auto is tegenwoordig de meest duurzame manier om te rijden. Maar niet iedereen heeft het geld om een elektrische auto te kopen. Mogelijk zal straks iedereen elektrisch rijden. Wat kan je tot die tijd doen als je duurzaam rijden wel belangrijk vindt? Hier tips om milieuvriendelijker te rijden.

Zuinig rijden

De grootste milieuwinst tijdens het rijden zelf wordt natuurlijk gepakt door zuinig te rijden. Niet alleen is zuinig rijden aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ook omdat minder brandstofverbruik minder vervuiling betekent. Trek langzaam op met de auto. Hiermee bespaar je niet alleen brandstof, maar ook bespaar je ook op onderhoud en voorkom je slijtage. Controleer met regelmaat de bandenspanning. Wanneer een auto een te lage bandenspanning heeft, is er een hogere weerstand en kan er tot vijf procent meer brandstofverbruik zijn. Straks moet iedereen in meer of mindere mate zuiniger gaan rijden, vanwege de nieuwe maximumsnelheid van honderd kilometer per uur. En ook dat natuurlijk allemaal voor een beter milieu. 

 

Voorkom filerijden

Files zijn erg milieuvervuilend. Dat komt omdat er op een relatief klein oppervlak veel auto’s staan met hun motor aan. Daarnaast wordt er steeds weer opgetrokken en weer afgeremd. Dit kost relatief veel brandstof. Probeer daarom files te vermijden, als het kan. Vertrek bijvoorbeeld later of eerder naar je werk. Je bespaart niet alleen brandstof als je op een constant tempo kan doorrijden, maar het bespaart je ook nog eens een slecht humeur en het is beter voor het milieu.

 

Deel je auto

Een groot deel van de Nederlanders heeft een auto voor de deur staan die niet dagelijks gebruikt wordt. Een auto staat gemiddeld maar liefst 23 uur per dag 

stil. Een veel milieuvriendelijke optie is om een auto te delen, in plaats van één voor jezelf aan te schaffen. Dat klinkt misschien gek. Het milieu redden door een auto méér te gebruiken. Maar doordat meerdere mensen de auto gebruiken, schaffen zij er zelf geen aan. Er zijn verschillende aanbieders van deelauto’s op het internet aanwezig. Je kan bijvoorbeeld een auto lenen van een particulier, tegen een vergoeding. Maar er zijn ook bedrijven waar je een auto kan huren. Deze auto kan je vaak weer terugbrengen naar een vaste locatie of laten brengen naar je eigen locatie. 

 

Groene autoverzekering

Mocht je toch een auto voor jezelf hebben, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Ook bij een autoverzekering afsluiten kan je denken aan een duurzame optie. Hiervoor kan je een groene autoverzekering afsluiten. Dit zijn autoverzekeringen waarbij de verzekeraar investeert in duurzaamheidsprojecten. Hiermee compenseer je voor een deel de milieubelasting die je veroorzaakt door in de auto te rijden.