Partnerbericht

MSC zet in op groei van het Ocean Stewardship Fund om internationale duurzame visserij te versnellen

Oceanen zijn van levensbelang. Ze beslaan ruim 70% van het aardoppervlak, hebben een grote invloed op het klimaat en zijn onze zuurstofleverancier. Voor miljoenen mensen is vis de belangrijkste eiwitbron op hun dagelijks menu. De oceaan biedt hen die voedselzekerheid. Vis, schaal- en schelpdieren zijn onze laatste, nog écht wilde voedingsbron. Oceanen spelen daarom een cruciale rol, voor onze maatschappij en in de wereldeconomie.

Maar… het gaat niet goed met onze oceanen. Volgens het United Nations FAO 2022 State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA) report vist 35,2% van de visserijen niet duurzaam.  De druk om de groeiende wereldbevolking te voeden, gecombineerd met de schadelijke effecten van klimaatverandering, vraagt om krachtigere, dringende maatregelen. 

MSC is een keurmerkorganisatie en wereldleider op het gebied van kennis en expertise over duurzame visserij. Zij heeft 25 jaar ervaring met het bevorderen en leveren van vooruitgang wereldwijd, met meer dan 600 visserijen die bij het certificeringsprogramma zijn betrokken. Sinds 2018 wordt 5% van de inkomsten die het genereert uit licenties voor het gebruik van het MSC-keurmerk op de verkoop van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten toegewezen aan het Ocean Stewardship Fund. Het fonds voorziet in subsidies voor verbeteringen van de visserij en financiert belangrijk onderzoek naar bijvangstbeperking, bescherming van mariene leefgebieden en de gevolgen van klimaatverandering. 

Om wereldwijd meer stappen te maken roept MSC op om 100 miljoen dollar te mobiliseren om de oceaan en duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten in de komende tien jaar veilig te stellen. De aankondiging betekent een aanzienlijke uitbreiding van het Ocean Stewardship Fund van de MSC.  

De sterke uitbreiding van het fonds is ook cruciaal om meer visserijen te steunen op hun weg naar duurzaamheid, met name kleinschalige visserijen en visserijen in groei-economiën. De kleinschalige visserij biedt werk aan ongeveer 90% van de werknemers in de wilde visvangst en 50% van de verhandelde schaal- en schelpdieren is afkomstig uit ontwikkelingslanden.

Filantropische organisaties, bedrijven en overheden worden aangemoedigd bij te dragen aan het fonds, dat al meer dan honderd subsidies heeft verstrekt, waaronder bijna 40 in opkomende economieën. Deze fondsen helpen een breed scala aan visserijtakken en investeren in onderzoek en innovatie om de visserijpraktijken op het water te verbeteren.

Begunstigden van het fonds zijn onder meer Indonesische vissers die zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering voor blauwe zwemkrabben, Zuid-Afrikaanse vissers die de bijvangst van vogels verminderen en ambachtelijke vissers in het Middellandse Zeegebied die nieuwe technologieën testen om pijlstaartroggen te beschermen. Een nieuw project om de risico’s van de klimaatverandering voor de visserij op wilde vis te beoordelen en deze te helpen zich in de toekomst aan te passen, heeft ook financiering gekregen.

“Sinds de oprichting vijf jaar geleden heeft het Ocean Stewardship Fund een indrukwekkende reeks projecten ondersteund, waaronder veel innovatieve samenwerkingen tussen visserijen en wetenschappers.  We zijn onze partners en supporters die onze visie van een gezonde, bloeiende oceaan delen, bijzonder dankbaar. Als we vandaag en in de toekomst van vis-, schaal- of schelpdierproducten willen genieten, moeten we een antwoord vinden op de omvang van de uitdagingen waar de oceaan voor staat. Door 100 miljoen dollar in tien jaar te mobiliseren, kunnen we veel meer gemeenschappen en bedrijven over de hele wereld ondersteunen die afhankelijk zijn van de oceaan voor voedsel, veiligheid en levensonderhoud.”

Rupert Howes, algemeen directeur van MSC