• Log in
  • Mijn account
  • Lezen
    • Klimaat
    • Discriminatie
    • Seks & gender
    • Schone energie
    • Politiek
    • Lifestyle
    • Kunst & cultuur
    • Collecties
    • Archief
  • Kijken/Luisteren
    • Fotoreportage
    • Podcast
    • Strip
    • Video
    • Data
  • Vacaturebank
    • Overzicht vacatures
    • Uitgebreid zoeken
    • Vacature toevoegen
    • Registreer organisatie
    • Organisatie dashboard
    • Aanmelden werkzoekende
    • Werkzoekende dashboard
    • Prijzen vacatureplaatsen
  • Events
  • Samenwerken
    • Mogelijkheden
    • Onze diensten
      • Partner worden
      • Vacature plaatsen
      • Event plaatsen
      • Nieuwsbericht plaatsen
    • Met wie werken we samen?
    • Partners en onafhankelijkheid
    • Freelancers
  • Over ons
    • Magazine
    • Wie we zijn
    • Missie
    • Organisatie

Lees je bewust

Abonneer Doneer
  • Overig
Partnerbericht

Duurzame vis kent geen grenzen

Wild, traceerbaar en duurzaam. Daarvoor staat het MSC-keurmerk met de blauwe vis. Het wordt toegekend aan wilde vis-, schaal- en schelpdierproducten van visserijen die aan de MSC-visserij standaard beantwoorden.

De MSC wilt duurzame visvangst bevorderen. Daarvoor werken we samen met milieuorganisaties, visserijen, visverwerkende bedrijven, overheden, distributeurs en wetenschappers. De lat om het MSC certificaat te behalen ligt hoog. De industrie vindt ons programma te groen, ngo’s vinden dat onze lat nog verder omhoog moet. En dat is prima: de rol van een certificatieprogramma is partijen rond de tafel brengen met een onafhankelijk werkingskader.

Naast de visserijen worden ook bedrijven in de toeleveringsketen gecertificeerd. Bij elk bedrijf dat MSC-gecertificeerde vis-, schaal of schelpdieren verkoopt, controleert een onafhankelijke partij of gecertificeerde vis niet vermengd geraakt met andere vis. Dat gebeurt volgens de MSC Traceerbaarheidsstandaard. Zo wordt de vaak complexe toeleveringsketen betrokken in het MSC-programma, van de visveiling tot helemaal aan het einde van de keten waar ook verstogen bij bijvoorbeeld Carrefour duidelijk moeten aangeven welke vis MSC gecertificeerd is.

Vraag naar duurzame vis stijgt
Volgens Wereldvoedselorganisatie FAO is de overbevissing sinds 1970 ieder jaar toegenomen, en wordt inmiddels meer dan een derde van alle visbestanden op aarde overbevist. De stijgende wereldpopulatie zorgt voor een immense druk op visbestanden, 3.3 miljard mensen zijn rechtstreeks afhankelijk van vis voor hun primaire proteïne inname. Het belang van goed beheer in de visserij is daarom niet te onderschatten.

De vraag naar duurzame vis groeit wereldwijd, ook in België. Uit onderzoek van Globescan in het voorjaar van 2022 blijkt dat bijna 70% van de Belgische visconsumenten vindt dat vis enkel van duurzame oorsprong mag komen. Het is dus de normaalste zaak ter wereld dat visserijen duurzaam werken, maar dat vraagt wel de nodige inspanningen.

Goed beheer is de sleutel
De sleutel tot duurzame visserij is duurzaam beheer. Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS toont aan dat er jaarlijks zelfs tot 16 miljoen ton meer vis gevangen zou kunnen worden wanneer alle visbestanden duurzaam worden beheerd. Hiermee zouden 72 miljoen mensen meer aan hun dagelijks behoefte aan proteïne kunnen worden voorzien.

Door de onafhankelijke, transparante en participatieve werking van het MSC programma (volledig volgens richtlijnen van ISEAL en het FAO), wordt MSC certificatie erkend als indicator voor vooruitgang op de SDG14 van de Verenigde Naties (de Sustainable Development Goals). SDG14, over Leven in het water, verplicht landen ertoe de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen duurzaam te onderhouden en te ontwikkelen.

Goed beheer komt neer op goede afspraken en samenwerking, op lange termijn. Bij tonijn worden de uitdagingen die hierbij komen kijken erg duidelijk. Tonijn is niet één soort, het gaat om meerdere soorten en in meerdere vangstgebieden. Door de grote territoria van tonijn zijn tot wel 20 landen betrokken in onderhandelingen over vangstafspraken.

De afgelopen jaren zorgde de klimaatopwarming nog voor een extra uitdaging: vissoorten verplaatsen zich naar noordelijker wateren. Denk aan kabeljauw, maar ook aan makreel bijvoorbeeld. Meer landen eisen als gevolg hun deel van de (vis)koek op. Bij uitblijven van goede afspraken wordt makreel daardoor vandaag tot wel meer dan 40% meer bevist dan wetenschappelijk advies aanraadt. De vissoort is dan ook niet langer MSC gecertificeerd. Landen moeten dus blijven samenwerken, ook bij veranderende omstandigheden, want een vis kent geen grenzen.

Is vis uit de Noordzee duurzaam?
Vaak wordt gezegd dat het “goed gaat met de visbestanden in de Noordzee”. En hoewel dat voor een groot aantal soorten ook zo is, zijn er ook nog steeds vissoorten in gevaar. “Kabeljauw in de Noordzee herstelt zeer moeilijk sinds de historische overbevissing. Ook wilde zeebaars in de Noordzee is erg kwetsbaar en wordt dan ook steeds vaker gekweekt.”

Ook bijvangst en schade aan de zeebodem blijft een uitdaging die niet zo eenvoudig op te lossen valt voor visserijen in de Noordzee en ver daarbuiten. “Alleen door de structuur en functie van de onderwaterwereld te beschermen, kunnen we het evenwicht in onze mariene ecosystemen vrijwaren”, klinkt het. Gezonde ecosystemen zijn veerkrachtige ecosystemen. Zeker voor de drukke Noordzee liggen daar nog mogelijkheden tot verbetering.

De MSC visserij standaard vereist naast gezonde visbestanden ook dat alle overige zeeleven en onderwaternatuur wordt gerespecteerd, vaak op basis van verregaande voorschriften die volledig transparant en publiek gerapporteerd moeten worden.

Bijna 40% van alle vis die in FAO-visserij zone 27 (de Noordoost Atlantische oceaan) wordt gevangen is vandaag MSC gecertificeerd. (72% indien de huidige geschorst visserijen ook worden meegeteld, oa. de Noordoost Atlantische makreel, Atlanto-Scandian haring, en Noordzee en Noorse kabeljauw bestanden.) “De Vlaamse vloot is niet MSC gecertificeerd, maar het zou als doel voor de Belgische visserij niet misstaan, ook al is het een uitdagend proces. De Belgische visserijsector is klein, waardoor het proces ook kostelijk kan zijn.

Enkele jaren geleden richtte MSC daarom het Ocean Stewardship Fund op, een fonds waarop visserijen een beroep kunnen doen op financiële ondersteuning om actieplannen naar certificering of hercertificering te helpen realiseren. Afgelopen jaar werd 1.3 miljoen Britse pond uit het fonds besteed.

Iedere vijf jaar worden de bestaande criteria in de visserijstandaard aangescherpt of aangepast op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en feedback op het MSC programma. Helaas blijkt uit onderzoek dat de arbeidsomstandigheden in de visserij soms te wensen overlaten. Zo werden in 2019 de eerste criteria rond arbeidsomstandigheden aan de beoordelingscriteria toegevoegd.

In 2022 wordt zo opnieuw een update van de MSC visserijstandaard doorgevoerd. Thema’s zoals de carbon footprint van visserijen of dierenwelzijn worden volop bestudeerd. Wanneer er éénduidige meetmethodes bestaan die wereldwijd draagvlak vinden, bestaat de kans dat de MSC standaard ook voor deze thema’s in een volgende revisieronde concrete criteria zal vooropstellen.

Wat kan jij doen?
Het MSC label op de vis die je koopt geeft duidelijkheid over de duurzame herkomst, voor vis van dichtbij of veraf. Hoewel het niet het enige middel tot verduurzaming is, biedt MSC wel veruit de meest eenvoudige manier om mét vertrouwen én impact nú als individu wat doen om verandering teweeg te brengen.

  • msc
    Marine Stewardship Council
04-08-2022 Leestijd: 4 minuten
  • Tweet
  • Deel
  • Deel op LinkedIn
  • Deel via e-mail
Duurzame vis kent geen grenzen
msc

Marine Stewardship Council

De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma heeft …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Meer achtergrond

  • CMS FORMAT wanen 1
    • Achtergrond

    Een psychose: waan of waardevol?

    In niet-westerse culturen kunnen ‘ongewone ervaringen’ juist betekenisvol zijn.

    26-07-2022
    • Catrien Spijkerman
  • CMS format water 2
    • Achtergrond

    In deze Nederlandse gemeente heeft de helft van de inwoners vaak geen water

    Water is er zeven keer zo duur als in de rest van Nederland.

    14-04-2022
    • Urisha Blake
  • CMS FORMAT freelancers
    • Achtergrond

    Terwijl hun opdrachtgevers miljoenen verdienen, komen freelance journalisten niet rond

    Bijna de helft kan er niet van leven.

    01-04-2022
    • Jolanda van de Beld
Lees meer

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

AbonneerDoneer

ALGEMEEN

  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Partners en onafhankelijkheid
  • Disclaimer & Privacyverklaring
  • Voor de pers

ABONNEMENTEN

  • Abonneer
  • Doneer
  • Abonnementsvoorwaarden

SAMENWERKEN

  • Mogelijkheden
  • Onze diensten
  • Met wie werken we samen?
  • Word ambassadeur

JOURNALISTIEK

  • Colofon
  • Magazine
  • Freelancers

Volg ons

© 2022 OneWorld

Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. Accepteren Instellingen
Cookiebeleid
Cookies op oneworld.nl Functionele cookies Overige cookies
Privacy-Overzicht +

Overzicht cookies op oneworld.nl

We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl

Functionele cookies +

Functionele cookies

Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Deze cookies kunt u niet uitzetten.

Overige cookies +

Overige cookies

In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.

Naam cookie Soort content
youtube_embed Youtube player embed
vimeo_embed Vimeo player embed
google_maps Google maps embed
twitter_widget Twitter social widget
soundcloud_embed Soundcloud player embed
instagram_embed Instagram embed