Partnerbericht

Is ‘het nieuwe rijden’ niet nog duurzamer als je sporadisch een auto huurt?

Nederland is klein. Ja, dat is een open deur van jewelste, maar wel de reden om na te denken over ons autogebruik: wanneer hebben we nu écht de auto nodig in het land waar overal openbaar vervoer en fietspaden te vinden zijn? Zo nu en dan een auto, busje of camper huren is een duurzamere optie. Een aantal voordelen.

Veel kosten vallen weg

Nederland is klein, die zin zou je ook kunnen toepassen op onze vermeende zuinigheid. Het is vele malen goedkoper om een auto te huren (of denk aan shortlease). Want wanneer heb je een auto nodig? Een vakantie, een verhuizing, een klus in huis of tuin waarbij zware spullen vervoerd moeten worden, en verder komen we eigenlijk niet. Uiteraard, het is een hele cultuurshock als je al jaren gebruik maakt van je eigen karretje, maar wie duurzamer wil leven kan niet ver genoeg denken. Neem daarbij de (periodieke) kosten nog eens in ogenschouw, zoals de autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en APK, brandstof en oh ja: de aanschaf van een auto. Die vallen allemaal in één klap weg.

Geen misverstanden bij gezamenlijke huur

Een heerlijke roadtrip richting Zuid-Frankrijk met vrienden: wiens auto nemen we? En moet de eigenaar alleen brandstof berekenen, of ook die andere kosten? De oplossing is dan een busje huren, om na de vakantie de factuur over het aantal reizigers te verdelen. Bovendien geeft het huren van een camper – ook mogelijk bij particulieren via apps als Camptoo – nog meer vrijheid en avontuur aan een vakantie. Extra bijkomstigheid: wie bij een bedrijf een busje huurt, hoeft deze in veel gevallen niet te reinigen. Die kosten worden doorberekend in de huurprijs, maar toch.

Geen parkeer-ergernissen in je buurt

De jaarlijkse prijsstijging en wachtlijsten van parkeervergunningen vormen een bron van ergernis voor menig stadsbewoner – als er al parkeerplekken zijn, want die autoluwte breidt zich alleen maar verder uit. Zo wordt de eigen auto een blok aan het been. De eigenaar moet een eind sjouwen met boodschappen, of er moet extra parkeergeld tegenaan gegooid worden. Dat terwijl steeds meer spullen worden thuisbezorgd.

Meer beweging

Autoverhuurbedrijven denken steeds duurzamer en zetten behalve elektrische auto’s nu ook occasions in. Er zijn bedrijven die de voertuigen voorzien van reclamebelettering, hetgeen de huurprijs nog meer drukt. Als we deze branche stimuleren door zelf voor sporadische autohuur te kiezen, zet die ontwikkeling door. Zoals gezegd staat Nederland bekend om de vele fietspaden en het prima openbaar vervoer. Het lopen en fietsen van en naar de stations is ook nog eens goed voor je conditie. Die stappenteller-app hoef je niet meer te checken als je je auto weg doet.