Partnerbericht

Gezocht! Gezondheidspioniers voor Albert Schweitzer Prijs 2021

Ben jij vindingrijk en ondernemend? Heb jij een passie voor gezondheid, innovatie en Afrika? Een eenvoudig, slim idee dat praktisch uitvoerbaar is en een wereld van verschil kan maken voor de gezondheid van mensen in Afrika? Volg jij een medische of technische opleiding of ben je net afgestudeerd? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan zoeken we jou!

Wij zijn het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF), een stichting die kleinschalige projecten in Afrika mogelijk maakt. Voor de tiende Albert Schweitzer Prijs, die we dit jaar weer uitschrijven, zoeken we pioniers. Jongeren (tussen de 18 en 35 jaar) met slimme, innovatieve en originele ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in landen ten zuiden van de Sahara in Afrika (Sub-Sahara Afrika).

Ben jij zo’n gezondheidspionier?
Of werk je aan een project of bijzonder initiatief? En kun je hiervoor een boost gebruiken?

Lever dan jouw project in voor 19 juli 2021!
Ding mee naar de prijs en maak jouw droomproject waar in Afrika!

Wat kun je winnen?
– Hoofdprijs van € 5.000
– Publieksprijs van € 1.000
– Twee aanmoedigingsprijzen van € 500
Een vakjury beoordeelt de inzendingen. Deelnemers krijgen van ons hulp en begeleiding bij het ontwikkelen van hun initiatief.

Winnaar vorige Albert Schweitzer Prijs
Jonathan Vas Nunes (32, tropenarts in opleiding) is met zijn project ‘Genees een Wond, Koop een Bij’ bij de vorige prijs door de vakjury verkozen als winnaar van de hoofdprijs.

Honing voor wondverzorging
Met zijn project zorgde hij voor een betere behandeling van wonden bij mensen in Sierra Leone door gebruik te maken van lokaal geproduceerde honing. Hij richtte hiervoor een biologische imkerij op bij het Masanga Hospital. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en een beter leven voor lokale bewoners én de bij.

Andere prijswinnaars
Lars en Merel die betaalbare protheses in Afrika in Tanzania om kindersterfte terug te dringen.

Inschrijving en prijsuitreiking
De inschrijving sluit op 19 juli 2021. De prijsuitreiking is op 9 oktober 2021 tijdens een live stream event.

Hulp nodig?
Wil je sparren over je idee of heb je hulp nodig bij het op papier zetten van je project? Schrijf je dan in voor een één-op-één persoonlijk contactmoment met het NASF. Zie hiervoor de website.

Gezondheidspioniers
Gezondheidspioniers zijn mensen die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluiten in Afrika, in de traditie van Albert Schweitzer. Die met een eenvoudig, slim idee een wereld van verschil kunnen maken.

Gezocht: medische en technische pioniers
We zoeken jongeren tussen de 18 en 35 die een medische opleiding of technische opleiding volgen aan het MBO, HBO of een universiteit of onlangs deze opleiding hebben afgerond. Aankomend artsen en andere zorgprofessionals zoals verpleegkundigen, verloskundigen, therapeuten, etc. Maar ook technische professionals met een opleiding richting bouwkunde, civiele techniek, klinische technologie of andere praktische technische studies.

Jonge Albert Schweitzers
We nodigen je uit de Albert Schweitzer in zichzelf te ontwikkelen. En je talenten in dienst te stellen in het belang van de medemens in Afrika. Net zoals, arts en Nobelprijs winnaar Dr. Albert Schweitzer en naamgever van het NASF, deed. Passie voor gezondheid, innovatie, ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid zijn eigenschappen kenmerkend voor hem en voor de deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs.

Over Albert Schweitzer
Dr. Albert Schweitzer is vooral bekend omdat hij in 1913 als gezondheidspionier het Lambaréné ziekenhuis bouwde in Gabon en in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Naast arts was hij filosoof, theoloog en organist. Omdat zijn levensinstelling tijdloos is en een inspiratie voor veel mensen, zet het Nederlands Albert Schweitzer Fonds het werk van Albert Schweitzer voort. Voor miljoenen mensen was en is hij hèt voorbeeld van humaniteit en persoonlijk leiderschap. Zijn grootste nalatenschap is misschien wel hoe hij anderen tot grootse daden heeft geïnspireerd.

Over het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF)
Het NASF wil dat zoveel mogelijk mensen in Afrika gezond zijn. Gezondheid is immers het belangrijkste bezit in iemands leven. Ook als je geboren bent in Afrika. Het is een voorwaarde voor zelfredzaamheid en de basis voor een zelfstandig en waardig leven. Daarom steunt het Albert Schweitzer Fonds projecten in Afrika die concreet de gezondheid verbeteren. Kleinschalige, slimme gezondheidsinitiatieven die impact maken. Lokaal gesteunde en opgezette projecten die grote kans van slagen hebben in Sub-Sahara Afrika en bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Elke euro die het NASF ontvangt uit donaties wordt ingezet om projecten te financieren. Projecten die zich kenmerken door praktische oplossen en een gedegen duurzame uitvoering volledig conform een plan en met lokale kennis, steun en expertise. Van Burkina Faso tot Oeganda. Van waterput tot kraamkliniek. Voor meer informatie de website van het Albert Schweitzer Fonds.