Partnerbericht

Deze 10 startups gaan de voedselsector op zijn kop zetten

Het is steeds duidelijker, het voedselsysteem moet anders. De productie van dierlijke producten heeft grote consequenties voor mens, dier en planeet. Aan de andere kant is het wetenschappelijk vastgesteld dat een plantaardig dieet significant bijdraagt aan een vermindering van je individuele klimaatvoetafdruk. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om over te stappen naar plantaardige varianten van hun favoriete maaltijden. Nieuwe bedrijven komen met creatieve en innovatieve oplossingen naarmate de vraag naar alternatieven voor dierlijke producten stijgt. Van bitterballen gemaakt van fruit van Meet Jack tot zuivelproducten zonder koeien, ontdek het voedsel van de toekomst. Hier zijn 10 startups die de voedselsector op zijn kop gaan zetten.

1. Meet Jack (Nederland)

Fruit als vleesvervanger, het klinkt een beetje vreemd. Maar Meet Jack maakt kroketten, bitterballen, burgers, en gyros met het vlees van de Jackfruit. De groene stekelige jackfruit groeit in landen rond de evenaar en kan tot wel 40 kilo worden. De vrucht heeft een neutrale smaak en draderige substantie en is dus erg geschikt om te marineren als vlees. Deze startup levert al aan meer dan 25 horecabedrijven.

2. Hooked (Zweden)

Het is niet nodig om vis te eten om aan je Omega-3 en eiwitten te komen. Hiernaast krijg je door vis ook schadelijke stoffen binnen zoals zware metalen. Maar Hooked begrijpt dat het consumeren van vis en zeevruchten een smakelijke en culturele ervaring is. Daarom ontwikkelen ze plantaardige varianten van je favoriete vis en zeevruchten rijk aan eiwit en Omega-3.

3. Mister Veg (India)

Problemen en vragen leiden tot innovatieve oplossingen. Hoe maak je gezonde plantaardige alternatieven voor vis en vlees met de ervaring van het originele? Mister Veg ontwikkelt speciale technologie en machines om dit te bereiken. Ze verkopen binnenkort onder andere, plantaardige zalm en gehakt. Ze hebben ook een assortiment aan kant en klare maaltijden die buiten de koelkast ruim een jaar goed blijven, en dat zonder conserveringsmiddelen.

4. The Live Green Group (Chili)

The Live Green Group voldoet aan alle eisen: smaakvolle, gezonde, en duurzame plantaardige alternatieven. Ze maken heerlijke producten zoals burgers, pannenkoek mixes, en snacks met super ingrediënten zoals Mung en Moringa. Op hun website claimen ze dat hun producten zo clean zijn dat zelfs kinderen van 5 de ingrediënten kunnen lezen. Ze verkopen op het moment alleen in Chili.

5. Devon Garden (VK)

Melk van erwten? Ja, ook dit klinkt vreemd. Devon Garden ontwikkelde een alternatief voor koeienmelk gemaakt van duurzaam geteelde gele spliterwten. Hun product is rijk aan eiwit en vezel, en vrij van gluten en suiker. De toekomst is nu!

6. Wholyfood (Frankrijk)

De tweeling Adrien en Anthony uit Parijs maken smaakvolle plantaardige taarten, salades, broodjes, koffies en nog veel meer! Met hun startup Wholyfood laten ze zien dat vegan en biologisch eten niet saai hoeft te zijn. En hun verpakking is ook nog eens plasticvrij. Naast het runnen van een restaurant verkopen ze hun producten ook aan catering services. Stel je voor; vegan trouwerijen en verjaardagsfeestjes.

7. I Love You Veggie Much (Duitsland)

I Love You Veggie Much is zo nieuw dat hun website nog in aanbouw is. Maar wat we wel weten is dat ze vegan biologische babyvoeding op de markt gaan brengen. Zo vullen ze een gat in de markt, want vegan babyvoeding zie je nog niet veel.

8. Zveetz (Duitsland)

Ken je dat? Altijd na het avondeten zo een lekkere trek? Bij Zveetz herkennen ze dat gevoel ook. Daarom ontwikkelen ze vegan en suikervrije versies van onze favoriete toetjes: chocolademousse, citroen cheesecake mousse, en wat dacht je van koffiemousse?

9. Heuros (Australië)

Meningen zijn erg verdeeld over kweekvlees. Normaliter wordt er een serum, die is gewonnen uit kalveren, gebruikt om de cellen te laten groeien. Heuros komt met de oplossing: innoverende technologie om kweekvlees te produceren op een commerciële schaal zonder gebruik te maken van dierlijke producten, hormonen, en antibiotica.

10. Remilk (Israël)

Remilk vindt dieren gebruiken om voedsel te produceren primitief en dus ontwikkelden ze baanbrekende technologieën om, door middel van fermentatieprocessen, eiwitten te maken voor zuivelproducten – zonder koeien.

ProVeg steunt deze bedrijven van de toekomst met het ProVeg Incubator Programma

ProVeg Incubator is een startup accelerator programma voor bedrijven van over de hele wereld die toegewijd zijn om de toekomst van ons eten te vormen met innovaties in kweekvlees en plantaardig voedsel. Startups die het voedselproductie systeem op zijn kop willen zetten krijgen financiële hulp even als steun voor alles wat met een bedrijf runnen te maken heeft. Gemotiveerde ondernemers worden klaargestoomd voor leiderschap in de voedselsector van de toekomst. De tien bedrijven die we net introduceerden zijn geselecteerd voor de aankomende editie van het ProVeg incubator programma.

Gezocht: 's werelds beste food startups

De ProVeg Incubator is weer op en voor aanvragen van startups. Als je een gepassioneerde ondernemer bent die werkt aan de transformatie van het wereldwijde voedselsysteem, dan horen we graag van je. Interesse? Klik hier voor meer info en om je in te schrijven. De deadline voor aanvragen is 31 juli.