Partnerbericht

Creatief met elektriciteit

In het noorden van Ghana worden steeds meer dorpen op het elektriciteitsnet aangesloten. Vooral in verkiezingsjaren worden overal palen geslagen, zodat de omwonenden –in de hoop dat ze snel stroom krijgen- op de huidige regering zullen stemmen. De bedrading komt dan meestal vier jaar later, als de volgende verkiezingen zijn.
 
In dorpjes waar stroom is sta je ervan te kijken hoeveel elektrische apparaten er op de markt te koop zijn. Met containers vol komen ze uit China. Bijna alles wat bij ons te koop is, van ladyshave tot krultang en van lichtgevende schoenen tot pratende poppen is hier te koop in een variant die binnen een maand kapot is. Er is ook een levendige handel in onderdelen, die uiteraard ruim voorradig zijn.
 
De Ghanezen leggen een grote inventiviteit aan de dag als het gaat om elektriciteit. Van een waterkoker en een oude fles wordt een warmwaterkraan gemaakt en als de waterkoker te krachtig blijkt voor de zekering is de oplossing snel gevonden. De zekering wordt vervangen door een prop aluminiumfolie en het probleem is verholpen. Het resultaat is dat de bedrading bijna licht geeft door het snoer heen, maar er is wel warm water.
 
Ik kwam eens in een dorpje waar nog geen elektriciteit was. Voor het opladen van de mobiele telefoons was er een man met een accu, waarbij iedereen voor een kleine vergoeding zijn telefoon kon opladen. Als biggetjes lagen de telefoons naast elkaar met draadjes aan de accu verbonden. Ik vroeg of niet iedere telefoon een andere spanning gebruikte, maar de eigenaar van de accu lachte en vertelde trots dat ze binnen twintig minuten opgeladen werden. Ik voelde aan de telefoons. Ze werden er lekker warm van.
 
De fascinatie voor groot, hard en snel is in Ghana algemeen. Wie een motor heeft, rijdt er zo hard mee als hij kan en niemand zet zijn radio op half volume. Eén keer hebben we deze fascinatie zelf ervaren. De generator die we gebruiken als de stroom uitvalt, ook dat komt regelmatig voor, was voor een grote beurt geweest. De monteur meldde toen hij hem terugbracht trots dat hij nu very strong was. De volgende ochtend was er geen stroom en we startten de generator. De oplader van mijn laptop bleek echter kapot en even later begaf ook een andere oplader het. Toen we de generator bekeken zagen we het probleem direct. De wijzer gaf bijna 300 volt aan. Very strong.

David van Bodegom

www.davidvanbodegom.nl