Je wilt iets goeds doen. Je wilt kinderen een kans geven, ook kinderen die geboren zijn op een plek waar minder rijkdom is. Je besluit je eigen vakantie in zwembroek op de Bahama’s te verruilen voor een werkvakantie in Afrika. Tijdens drie weken hard werken bouw je een school waar de toekomstige generatie van een heel dorp kan leren lezen en schrijven. Wie zou hiervan ooit durven beweren dat dit niet nuttig, nobel en nastrevenswaardig is?

Ik.

Mensen in Afrika kunnen heel goed scholen bouwen. Sterker nog, ze kunnen waarschijnlijk beter metselen dan de Nederlandse doe-het-zelvers die met hun goede bedoelingen in drie weken een school in elkaar klussen.

Als mensen in Afrika goed scholen kunnen bouwen, waarom zou je dan acht Nederlandse vrijwilligers overvliegen voor 10.000 euro om te komen metselen en betonstorten? Over de footprint van de aldus gebouwde school wil ik het niet eens hebben. Ik vind het eenvoudigweg een erg omslachtige en inefficiënte manier om je doel te bereiken. Ik heb zelfs een keer een groep mensen gesproken die een hele container met bouwmaterialen hadden meegenomen. Hoe bizar is dat? Alsof er geen cement, stenen of schoolbankjes in Afrika zijn!

Let op, ik heb niets tegen goede voornemens. Ik geloof in onderwijs als een van de meest duurzame vormen van ontwikkelingshulp. Wie dus goede voornemens heeft om kinderen een kans te geven om naar school te gaan: prachtig! Inspireer anderen, leg met elkaar geld bij elkaar, bak oliebollen en verkoop tweedehands spulletjes voor het goede doel. Maak 10.000 euro over naar een lokale organisatie die zich inzet voor goed onderwijs. Een organisatie die niet alleen scholen bouwt maar ook toeziet op goed gebruik en onderhoud van de lokalen en (bij)scholing van docenten. Geef mensen de kans om zichzelf te ontwikkelen. Ga zelf lekker naar Scheveningen met vakantie in plaats van naar de Bahama’s en bouw zandkastelen op het strand. Maar ga geen stenen sjouwen in Afrika.

David van Bodegom

670

Over de auteur

David van Bodegom is een Nederlandse arts en de schrijver van het boek ‘Nood breekt wet’, een boek over een jonge tropenarts …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer