Mijn bezoekje aan de markt was leerzaam: Verpleegkundigen vestigen hun hoop op gedroogde ezelstaarten en mannen kopen kromme tentharingen om hun vrouw bij zich te houden.

We liepen over een markt in Noord Ghana en stopten bij een kraampje met traditionele genezers. Ik keek nieuwsgierig naar het kleedje vol gedroogde kameleons, slangenhuiden, schelpen, veren, schedels, horens en andere naturalia. Er lagen ook verschillende metalen ringetjes, armbanden, kettinkjes en een soort verbogen tentharingen. Ik vroeg de verkoper waar elk voorwerp voor diende. Mijn vriend Kofi vertaalde. Elk voorwerp bleek zijn eigen magische werking te hebben. Ik vroeg waar de kromme tentharingen goed voor zijn. “Om te voorkomen dat je vrouw bij je wegloopt”, zei Kofi. Je smeert een kruidenpasta op de haring en slaat hem in de grond bij je huis. “It’s like injection, only black medicine'”, vatte hij samen.

Terwijl ik met een verkoper zat te praten verkocht hij drie armbanden, de kop van een schildpad en een zwarte steen. In Afrika is overal geld aan te verdienen. Ik kocht een verbogen tentharing en een aantal oude muntjes uit British West Africa.”Wat is het duurste?”, vroeg ik nog voor we verder liepen. De man wees naar een gedroogde ezelstaart waarvan de haren uitvielen. Ik vroeg Kofi wat die moest kosten. Hij noemde een bedrag waarvoor je, wist ik inmiddels, bijna een levende ezel kon kopen. De staart bleek een beproefd middel tegen hekserij. Ik vroeg me af of de man de prijs niet had overdreven, maar Kofi bevestigde dat het de normale prijs was: hij had er zelf ook één. Dat had ik niet gedacht. “Heeft iedereen zo’n gedroogde ezelstaart?”. “Alleen rijke mensen”, zei Kofi, waarop hij toevoegde: “De verpleegkundigen hebben er zeker allemaal eentje.” Ik knikte en we liepen terug naar huis.

www.davidvanbodegom.nl

 

670

Over de auteur

David van Bodegom is een Nederlandse arts en de schrijver van het boek ‘Nood breekt wet’, een boek over een jonge tropenarts …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer