Video

Wat weet jij over de loonkloof?

Tijdens hun hele werkende leven lopen Nederlandse vrouwen veel geld mis: ze verdienen gemiddeld 13 procent minder dan mannen. Vanaf 14 september (‘Equal Pay Day’) werken zij tot het eind van het jaar dan ook ‘gratis’. Hoe zit dat in andere landen, en hoe (snel) kunnen we de kloof dichten?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Nederland is de loonkloof tussen mannen en vrouwen 13 procent. Lijkt weinig, maar over hun hele leven lopen vrouwen veel geld mis dat mannen wél krijgen. Hoeveel? En hoe zit dat eigenlijk na je pensioen?

Hoe zit dat nou precies, met die ‘Wet van Sullerot’? En belangrijker: hoe doorbreken we dat mechanisme? De wetmatigheid werd al in 1968 ontdekt door de dan al 84-jarige Franse feminist Évelyne Sullerot. Zij constateerde dat beroepen waarin veel vrouwen werken, over het algemeen een laag aanzien hebben, ook als ze daarvóór door mannen werden gedomineerd. Een echte wet is het natuurlijk niet, maar wetten die loonongelijkheid veroorzaken en in stand houden bestaan wél. Nederland kreeg in 1924 bijvoorbeeld een arbeidsverbod voor gehuwde vrouwen. In 1955 lukte het PvdA-politica Corry Tendeloo om het ‘ontslaggebod’ terug te draaien.

Lees alles over de Wet van Sullerot in dit artikel, dat eerder op OneWorld verscheen:

Mannen hebben het zwaarder dan vrouwen? De cijfers zeggen iets anders⁠

Deze video verscheen eerder op OneWorld.nl op 13 september 2022. De video kwam tot stand in samenwerking met SDG Nederland, de Nederlandse uitvoerder van de Sustainable Development Goals van de VN. Dat zijn doelen om van de wereld een betere plek te maken. Wil je daar meer over weten? Kom naar de SDG Action Days van 23 t/m 27 september. Kijk op sdgnederland.nl voor meer informatie.

Waarom je politica Suze Groeneweg (1875-1940) moet kennen

Een vroedvrouw kan ook een man zijn

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons