Achtergrond

Van deze stukken kregen jullie geen genoeg in september

De seculiere maatschappij begrijpt de wereld van religieuzen niet, dikke mensen verdienen ook een plekje in de trein, antwoord op al je vragen over stikstof en het gevaar van discriminerende algoritmes: deze stukken werden in september het meest gelezen op OneWorld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. Ik leerde ook om ongelovigen te mijden, in de christelijke les

Mijn eerste gedachte: natúúrlijk worden kinderen in religieus onderwijs niet gestimuleerd om zelf te kiezen hoe zij leven

‘Ik vraag me af of de seculiere maatschappij wel een realistisch beeld heeft van de wereld van religieuze mensen.’ Esther Samuel is verbaasd over de selectieve verontwaardiging rondom islamitisch lesmateriaal. Begin september presenteerden Nieuwsuur en NRC Handelsblad een onderzoek over seksuele vorming op islamitische basisscholen. Hieruit blijkt dat het lesmateriaal van die scholen leert dat Allah homoseksualiteit verafschuwt, dat jongens en meisjes geen oogcontact mogen maken en dat de leerlingen ongelovigen moeten mijden. Maar in haar christelijke les hoorde Samuel eenzelfde soort boodschap. Ze vindt dat er eerlijker moet worden gekeken naar religieus onderwijs en religieuze groepen in het algemeen.

Ik leerde ook om ongelovigen te mijden, in de christelijke les

2 Mag ik, dikke vrouw, ook een plaatsje in de trein?

Er is altijd een deel dat het universele ‘zie mij niet’-signaal uitzendt

Columnist Marloes Leezer schrijft over haar ervaringen als dikke, zelfverzekerde vrouw in een wereld waar fatshaming nog altijd wordt geaccepteerd. Eerder schreef ze al over de moeilijkheden van daten als dikke vrouw. In deze column vraagt ze om meer acceptatie in het openbaar vervoer. ‘Ik zou het wel fijn vinden als iemand iets minder demonstratief ontevreden ging zitten zijn. Krampachtig wegbuigen, opzichtig appen dat ze naast een ‘dikkie’ terecht zijn gekomen. Alsof ik geen mens ben, maar een wandelend probleem.’ Want, zo is haar bredere boodschap: van fatshaming wordt niemand beter.

Mag ik, dikke vrouw, ook een plaatsje in de trein?

3. Waarom moet ik me zorgen maken over stikstof?

Wil je de natuur echt herstellen, dan moet je gewoon hele grote stappen zetten

Het bestaande beleid om de stikstofuitstoot te beperken, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is onvoldoende – zo oordeelde de Raad van State in mei. Sindsdien is stikstof volop in het nieuws, want de uitspraak heeft grote gevolgen: de landbouw moet drastische maatregelen gaan nemen en verschillende bouwprojecten zijn stilgelegd. Dit tot grote schrik van de betrokken bedrijven en rechtse politici. Maar wat is het gevaar als we niks doen? Waarom is (te veel) stikstof schadelijk, en waarom horen we er nu pas over? Vijf vragen en antwoorden over stikstof.

Hoe zat het ook alweer met stikstof?

4. ‘Zwart? Meer kans om aangereden te worden door een zelfrijdende auto’

De wereld is heel snel aan het veranderen en steeds meer kwetsbare groepen worden benadeeld door algoritmes

Machines hebben geen intenties, maar de mensen die ze ontwikkelen wél. In dit interview waarschuwt neuro-informaticus Sennay Ghebreab voor discriminerende algoritmes, die de ongelijkheid in de samenleving versterken. Ghebreab legt uit dat kunstmatige intelligentie op basis van voorgeprogrammeerde vooroordelen voorspelt of je een goede werknemer zult zijn, of een financiële last voor een verzekeringsmaatschappij, en bepaalt of je toegang zou moeten krijgen tot voortgezet onderwijs. Nu steeds meer machines ogen krijgen en de mogelijkheid om beslissingen te nemen, moeten we alert zijn op hoe die machines worden geprogrammeerd. Hoe kunnen we voorkomen dat algoritmes bestaande vooroordelen verergeren?

Racisme in software: hoogleraar Ghebreab waarschuwt er al jaren voor

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons