‘Tien jaar geleden was ik nog niet zo zeker van mezelf’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De talkshow, die werd georganiseerd door de SRHR Alliance, de Youth Empowerment Alliance en OneWorld Love, werd afgetrapt door moderator Ama van Dantzig van Dr. Monk. Na een persoonlijk verhaal over haar nichtje in Accra, Ghana, liet Ama de zaal weten dat we vandaag met z’n allen een reality check gaan krijgen, dankzij de dertien internationale experts die vanuit landen als Uganda, Indonesië en Malawi in Nederland zijn om over meisjesrechten te praten. Als de discussie te veel gaat zweven en abstract wordt, hebben we die reality check van on the ground nodig om met onze poten in de modder te blijven staan!

IKEA en de dubbele standaard
Ama introduceerde OneWorld-colummnist Revka Bijl, die een prachtige tekst voor de talkshow maakte. Aan de hand van een paar bladzijden uit een IKEA-magazine werd pijnlijk duidelijk dat ook de westerse wereld nog steeds een dubbele standaard hanteert als het om meisjes en vrouwen gaat. Revka eindigde met een idealistische oproep aan de hele zaal: Overwin je angst; het enige antwoord voor jezelf en voor anderen is de Liefde.

Vervolgens is het tijd voor een quiz om de kennis van de zaal te testen. Waar ter wereld hebben mensen de langste vrijpartijen (Mexico), en hoeveel vrouwen in Afrika zouden wel anticonceptie willen gebruiken ALS zij die mogelijkheid hadden (222 miljoen). En waar in de wereld komen de meeste kindbruiden voor? In Zuidoost-Azië.

Hoog tijd voor tafelronde 1. Aan tafel :
– Lambert Grijns, speciale ambassadeur SRHR en HIV/aids bij het Ministerie van      Buitenlandse Zaken
– Talimba Bandawe, Unite for Body Rights Programma Coördinator Malawi
Kenneth Danuo, Unite for Body Rights Programma Coördinator Ghana
– Ari Dewiyanti, jongerenvertegenwoordiger uit Indonesië

Seksualiteit around the world
Na een kort filmpje van Rutgers over de ontwikkeling van seksualiteit in Nederland -van de Dolle Mina’s tot de abortusboot en de pil in het basispakket –  gaat Ama met de gasten in gesprek over het belang van SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten), zowel in Nederland als op internationaal niveau.

Talimba Bndawe gaat in op  de moeilijkheden van het halen van doelen rondom moedersterfte in Malawi. Veel zwangere vrouwen zijn zich nu bewust dat ze deskundige begeleiding moeten zoeken maar er zijn onvoldoende voorzieningen.  De programma’s van de SRGR Alliantie hebben Talimba veel gebracht. “Tien jaar geleden was ik nog niet zo zeker van mezelf. Nu met support van organisaties en partners voel ik me veel sterker en kan ik veel mensen bereiken.” Ari vertelt dat er in Bali veel vooruitgang is geboekt op het gebied van seksuele informatie geven aan jongeren maar dat er in Indonesië verder veel taboes rond SRGR bestaan. Volgens Kenneth bestaat er in Ghana nog een grote kloof tussen de beschikbare informatie en aanpassingen in het gedrag: er is wel meer informatie beschikbaar maar dat betekent nog niet dat mensen hun gedrag veranderen. Lambert merkt op dat het natuurlijk niet alleen gaat om het bereiken van meisjes, maar ook om de vaders, leraren en vriendjes van die meisjes.

Doelbewust
Vervolgens komen de millenniumdoelen en de nieuwe werelddoelen aan b0d. Jazeker, we zijn een heel eind gekomen bij het halen van de millenniumdoelen, maar er moet nog zoveel gebeuren. De gasten gaan in discussie over waarom het zo moeilijk is om sommige doelen, zoals het terugdringen van moedersterfte, te halen, en wat het belang is van de nieuwe werelddoelen SDG3 (gezondheid voor iedereen) en SDG5 (gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes).

Ik waak over SDG3 en over SDG5

Na een kleine pauze gaat deel 2 van de talkshow van start. Nadat vanuit verschillende perspectieven een beeld is ontstaan van de situatie on the ground, is het nu tijd om te kijken wat de (Nederlandse) politiek kan doen om meisjesrechten te verbeteren. Roelof van Laar , Tweede Kamerlid PvdA, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en voorzitter van het Meerpartijeninitiatief SRGR en HIV/Aids, tekende een Call to Action die benadrukt dat de Nederlandse overheid gendergelijkheid en meisjesrechten als prioriteit moet blijven behandelen.

Watchdog
Daarna kreeg Van Laar uit handen van Rachel Monica Achen, ‘peer-educator’ Uganda voor de SRHR Alliance, een knuffelhondje uitgedeeld waarop staat ‘Ik waak over SDG3 en SDG5’. Met het accepteren van deze symbolische waakhond heeft Van Laar zich gecomitteerd te waken over deze doelen en te blijven zorgen dat deze een prioriteit van de Nederlandse overheid blijven.

Tijd voor tafelronde 2. Aan tafel :
– Roelof van Laar (zie beschrijving hierboven)
– Lambert Grijns (zie beschrijving hierboven)
Inge Hutter, professor en (gloednieuwe) rector bij het International Institute of Social Studies (ISS)
– Kigen Kipkorir uit Kenia, sociale wetenschapper en landencoordinator Kenia van het Unite for Body Rights Programma

In Zuid-Sudan sterft 1 op 7 meisjes tijdens bevalling

Persoonlijke verhalen
Volgens Van Laar zouden organisaties die zich bezighouden met SRGR meer kunnen doen om het brede publiek te betrekken bij het onderwerp. Inge Hutter stelt dat de wetenschap veel inzicht kan bieden over oorzaken van onderwerpen als hoge moedersterfte. Als een hoogzwangere vrouw in Malawi zes uur  over slechte wegen moet reizen om een kraamkliniek te bezoeken dan is dat meestal een brug te ver. Ze sprak verder over de rol van data in rapporten en evaluaties. “Data zijn erg vormbaar en open voor interpretatie. Hoewel onmisbaar, hebben we naast data ook persoonlijke, individuele verhalen nodig “. Ook daar kunnen wetenschappers een rol in vervullen. Ze is positief over veranderingen: naar haar idee komt verandering steeds duidelijker vanaf onderop. Dat zie je ook in Nederland.

Het belang van het onderwerp komt naar voren als Lambert Grijns opmerkt dat hiv/aids onder meisjes tussen de 15 en 18 jaar oud de grootste doodsoorzaak is. En in Zuid-Sudan sterft één op de zeven meisjes tijdens de bevalling, vult Roelof  Van Laar aan. Hij maakt zich al jarenlang sterk voor SRGR; 15 jaar geleden zette  hij zich al in voor het tegengaan van kinderprosititutie. Hij heeft altijd voor de politiek gekozen om verschil te maken. Bijvoorbeeld door geld vrij te maken vor vaccins en zich in te zetten voor een vaccin voor baarmoederhalskanker. Is  het eigenlijk niet vreemd, dat Van Laar als man in zo’n ‘ vrouwenzaak’ betrokken is? Van Laar geeft aan dat hij daarover geen enkele schaamte meer voelt sinds het bekijken van deze (omstreden) toespraak van Emma Watson bij de UN; He for She.

Belangrijke rol
Nederland heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het aankaarten van meisjesrechten en issues rondom seksualiteit en gezondheid, en het tackelen van lastige taboe-onderwerpen. De tafel concludeert dat het belangrijk en nodig is dat Nederland deze rol blijft vervullen; juist omdat die ervaring maar bij slechts enkele donoren te vinden is.  “Nederland heeft altijd het voortouw genomen. Zorg ervoor dat dat zo blijft”, stelt Kigen Kipkorir uit Kenia. Volgens Lambert Grijns is het opvallend dat een aantal Europese landen conservatiever wordt. Voorbeelden zijn Portugal, Spanje en Finland.  Terwijl landen als Urugay, het katholieke Fillipijnen, Ierland en Malta juist enorme stappen vooruit hebben gezet. Verder heeft de paus net verkondigd dat priesters vrouwen mogen vergeven die een abortus hebben ondergaan . “Als de Paus zoiets zegt, kunnen wij ook bergen verplaatsen”, stelt moderator Ama. Tot slot geeft Rachel Monica Achen (18 jaar) de aftrap van het PhotoVoice Project, waarin jongeren van over de hele wereld via foto’s laten zien waarom toegang tot seksuele voorlichting en het krijgen van eerlijke informatie over seksualiteit zo belangrijk zijn.

Iedereen verdient eerlijke en gelijke rechten.

Dan zit de talkshow erop, en alle gasten verplaatsen zich naar het terras voor een borrel en wat snacks, en om hun boodschap voor meisjes wereldwijd op te laten nemen bij de Babbelbox. Het filmpje daarvan volgt snel! Foto’s van de avond vind je hier.

All rise.. 
Dan nog een filmpje dat wel geprogrammeerd stond maar wegens tijdgebrek het net niet heeft gehaald in de talkshow. Wees geïnspireerd door al deze vrouwen wereldwijd die samen strijden voor eerlijke en gelijke rechten op het gebied van gezondheid en seksualiteit. Hier, en daar!

[[{“fid”:”33092″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”vrouwen geweld seksueel meisjes”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen. Bron 1 billion rising”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”One Billion Rising (Short Film)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons