Achtergrond

‘Plaats Zayn Malik niet in een hokje omdat hij moslim is’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De islam is een onbegrepen geloof. Het loopt duidelijk niet lekker tussen moslims en niet-moslims. Zayn Malik is op dit moment één van de populairste artiesten ter wereld. Hij is popster én moslim. En daarmee lijkt hij het bij niemand goed te kunnen doen. Behalve bij zijn fans natuurlijk.

Marten mailt over de sterrenWat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Deze maand duikt OneWorld in de oorzaak van het onbegrip tussen moslims en niet-moslims, onder aanvoering van onze marketingcollega Fatiha Radi – voor de gelegenheid gasthoofdredacteur. Even met haar mailen over de man waar zowat alle meisjes, waar ook ter wereld, helemaal idolaat van zijn: Zayn Malik.

Marten: “Zayn Malik – je weet wel, die knappe gozer die onlangs uit de super populaire boyband One Direction is gestapt – is popster én moslim. De één vergelijkt hem met een terrorist, de ander verwijt hem niet conservatief genoeg te zijn. Is dit voor jou een bekend probleem onder meer moslims, of heeft vooral hij hier mee te maken omdat ‘ie nou eenmaal bekend is?”

Fatiha: “Wat Zayn nu over zich heen krijgt is inderdaad een bekend probleem. Voor extreem rechts (niet-moslim) worden alle moslims op een hoop gegooid en wordt er een beeld geschetst dat moslims een bedreiging vormen voor de westerse samenleving. Je krijgt bijna het gevoel dat je het alleen goed kan doen als je afstand neemt van je geloof. Dat moslims individuen zijn lijkt moeilijk door te dringen."

[[{“fid”:”35639″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Zayn Malik”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Zayn Malik”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Zayn Malik”,”title”:”Zayn Malik”,”style”:”height:307px; width:499px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Zayn wie?

 

Voor wie hem niet kent: Zayn Malik is een Engelse zanger die beroemd werd als één van de vijf jongens van de boyband One Direction. Zayn is geboren op 12 januari 1993, zijn vader komt uit Pakistan, zijn moeder is Britse. One Direction is veruit de meest populaire boyband van dit moment. Ze verkochten wereldwijd miljoenen albums en vorig jaar traden ze op in een uitverkochte ArenA in Amsterdam. 

Zayn stapte in maart uit de band, om het volgens eigen zeggen 'wat rustiger aan te doen'.

 

Waar moslims mee te maken hebben

"Voor de extremistische moslims ben je een afvallige als je niet voldoet aan hun interpretatie van de islam. Het veroordelen laten ze dan ook niet graag aan God over. Moslims wereldwijd zitten gevangen tussen deze twee ‘extremen’ waar we maar niet uitkomen, wat we ook doen of zeggen.”

Marten: “Als je Googled op Zayn en zijn geloof, dan kom je een heleboel informatie tegen. Het lijkt alsof de media geobsedeerd is door zijn geloofsovertuiging. Als hij iets zegt over bijvoorbeeld de Palestijnen, dan wordt gelijk zijn geloof erbij gehaald: Zayn is moslim en daarom zegt hij dit of dat. Terecht volgens jou?"

Fatiha: “Ook weer een verdenking die ik vaak voorbij zie komen: “alleen moslims komen op voor de Palestijnen”. Dit maakt het bijna taboe voor een niet-moslim om zich in te zetten voor deze bevolking. Neem bijvoorbeeld Rihanna, die gelijk haar #freepalestina tweet verwijderde en Selena Gomez die heel wat over zich heen kreeg om haar #freepalestina post."

"Om weer terug te gaan naar Zayn, de reacties die jij online hebt gevonden gelden wederom niet alleen voor hem maar ook voor de ‘gewone’ moslim. Moslims zijn gespreksonderwerp van de dag – al vraag ik me elke keer af over welke moslim ze het hebben (er zijn iets van 800.000 moslims in Nederland). Men schetst op basis van ons geloof al een beeld. Alsof moslims allemaal hetzelfde eten, denken en doen. En als je niet aan dit plaatje voldoet, dan krijg te horen “jij bent anders” of praten ze over de 'goedwillende moslims'. Vreselijk al die labels en termen.”

Marten: “Hoe zou jij jezelf willen omschrijven dan?”

Fatiha: “Ja we zijn moslim, maar hoe dat moslim-zijn zich uit is per persoon anders en persoonlijk. Daarnaast zijn we ook nog gewoon Nederlander en hebben wij persoonlijke interesses, dromen en verplichtingen. Zayn wil graag worden gezien als een popster, anders was hij wel een imam geworden als hij had gewild om het steeds over zijn geloof te hebben en wat daar in goed of slecht is. Ik constateer ook een obsessie. Het is niet erg om het steeds over de islam en moslims te hebben, maar wat wel erg is, is de wijze waarop er steeds wordt gesproken over moslims. Ik zie allerlei ‘zelfbenoemde’ moslim-experts voorbij komen die inhoudelijk niks toevoegen, maar zich vooral inzetten om het stereotype beeld over moslims in stand te houden. En de experts die wel iets zinnigs te melden hebben, en belangrijke punten aanhalen, die sneeuwen helaas onder.”

[[{“fid”:”35621″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Adorering van Zayn Malik”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Adorering van Zayn Malik”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”This is Zayn.”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Fans lopen weg met de knappe Zayn Malik.

Marten: “Vermoedelijk is Zayn het zelf ook behoorlijk zat dat zijn geloof er telkens bij wordt gehaald. In de Engelse krant The Mirror zei hij: “Religie moet iets zijn tussen jou en degene in wie je gelooft". Tegelijk vraag ik me wel iets af: zou het niet mooi zijn als juist een beroemdheid als Zayn – iemand die een grote invloed kan hebben op jongeren – uitkomt voor zijn geloof en daarmee een inspirerend voorbeeld wordt voor veel jonge moslims?”

Fatiha: “Door te zeggen: “Religie moet iets zijn tussen jou en degene in wie je gelooft" is hij juist heel inspirerend, zeker voor moslims. Hiermee heeft hij meer dan genoeg gezegd. Dit is ook de boodschap waar westerse moslims in gehoord willen worden in deze tijd waarin islam steeds in opspraak is."

Marten: “Zayn is nog maar 22 en staat al zo’n vijf jaar volop in de schijnwerpers. Ik krijg soms medelijden met hem. Je bent nog niet eens volwassen en ineens leef je een leven waar iedereen een mening over je heeft. Sommige mensen zijn ronduit grof of beledigend naar hem toe. Zo bracht de rapper Rucka Rucka Ali het nummer uit ‘Zayn Did 9/11’, met Zayn zijn silhouet over de brandende Twin Towers in New York. De Amerikaanse blogger Debbie Schlussel zei dat Zayn alleen maar in One Direction zat omdat hij moslim is, omdat ‘de islam goed verkoopt in Groot-Brittanië’. En vorig jaar kreeg Zayn doodsbedreigingen toen hij twitterde ‘#FreePalestine’… Dat is toch triest!”

Zayn Malik aan het boksen

Fatiha: “Dat Zayn verkoopt omdat hij moslim is, is echt onzin. Hoe bedenk je zoiets! De mensen die dit beweren gebruiken de islam en Zayn zelf om aandacht te krijgen of te verkopen. Islam en moslims bashen is wat verkoopt. Zayn staat voor de upcoming westerse moslim-generaties. Dit is hun thuis waar ze hun dromen nastreven en het beste uit zichzelf halen om op hun manier bij te dragen aan deze samenleving. Als ik kijk naar jonge moslims, dan is er zo veel talent aan het opbloeien. Dit moeten wij omarmen en niet deze jongeren steeds wegzetten door ze in een hokje te willen plaatsen omdat ze moslim zijn. Zij willen gezien worden om wie ze zijn en om wat ze willen bijdragen. Ondanks dat ze net als Zayn elke dag moeten opboksen tegen al deze negativiteit gaan ze er voor. Dit maakt mij trots en ik geloof in deze jongeren. Er is al heel veel moois en nog veel moois is onderweg."

CONCLUSIE
Het zou niet moeten uitmaken wat je gelooft. Of je nou moslim bent, christen, joods of wat dan ook. Iedereen heeft het recht om zelf uit te maken wat zijn overtuiging is. Zoals Zayn zegt: "Je moet het geloof voor jezelf houden, I don't think you should stick it in peoples faces". Eigenlijk is het ook een verfrissing voor deze wereld om een moslim in de media te zien die afwijkt van de stereotypes. Een doodnormale jongen die is op zijn vriendin, rookt en van tattoos houdt. Ze vecht hij onbewust tegen hardnekkige vooroordelen en steelt hij ondertussen de harten van miljoenen meisjes (en vast ook van een aantal jongens). 

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons