Achtergrond

OneWorld magazine: suiker als het nieuwe gif

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze maand staat OneWorld magazine in het teken van suiker. We moeten minderen, maar de industrie en de boeren geven zich niet zomaar gewonnen.

Stroopwafels, roze koeken, stukken chocola. Op de keukentafel van de OneWorld-redactie ligt regelmatig een traktatie te wachten op verorbering. Het is alsof zo’n koek mij roept: ‘Eet mij, eet mij’.

Befaamd is de la van redactiecoördinator Trisha, waarin zij een geheime voorraad zoet bewaart voor in tijden van deadlines. Bij elk artikel van mijn hand zou een suikerbarometer kunnen staan. Groen betekent: zo uit de mouw geschud op een kopje thee en een cracker, rood betekent: dit was nachtwerk met een zak winegums en een halve liter cola light. Ik neem een halfslachtige toevlucht tot suikervervangers, zeker nu steeds meer bekend wordt hoe risico’s van overmatige suikerconsumptie jarenlang zijn gebagatelliseerd.

Zo lieten Harvardonderzoekers zich al in de jaren ’60 van de vorige eeuw betalen door de industrie, werd onlangs bekend. Onderzoeksjournalist Vincent Harmsen bekeek voor dit nummer van OneWorld de suikerlobby dichter bij huis. En als je dan toch suiker eet, is die van hier (biet) of van daar (riet) dan beter voor mens en milieu? Redacteur Food Emma Meelker zocht het uit.

Suiker blijft suiker

In welke vorm dan ook, suiker blijft suiker, zegt mijn gezond verstand. Zolang mijn kinderen nog te jong zijn om in de schoolpauze energiedrankjes en Mars te halen bij de snackbar, probeer ik ze doordeweeks zo veel mogelijk suikervrij te houden, zoals mijn ouders ook snoepen met mate propageerden. Dus doen we net alsof trostomaatjes, schijfjes komkommer en zelfs reepjes bleekselderij een delicatesse zijn.

Overigens verwacht ik bij OneWorld deze maand wel taart op tafel, want we vieren dat we een jaar bestaan als betaald magazine. Eigenlijk hebben alle lezers die met ons mee zijn overgestapt naar een abonnement met eerlijke prijs wel een stukje verdiend.

Verder in dit nummer:

  • De keuzes van schrijver Özcan Akyol
  • Interview met Johan van de Gronden, van het Wereld Natuur Fonds naar Programma Uitzending Managers (PUM)
  • Zwarte levens tellen ook in Afrika
  • Hoe goed is kweekvis uit de supermarkt?
  • Reportage over de migratieroute Algerije
  • Van het aardgas af? Dat doe je zo!

Nog geen abonnement op OneWorld magazine? Dan hebben we mooie aanbiedingen voor je!

OneWorld magazine is los te koop bij Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14, Amsterdam. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons