Nigeria laat 752 Boko Haram-vrouwen en -kinderen vrij

Autoriteiten in Nigeria hebben 752 vrouwen, kinderen en oudere mannen vrijgelaten. Ze zaten in administratieve hechtenis nadat ze waren opgepakt omdat ze in de invloedssfeer van militanten van terreurorganisatie Boko Haram leefden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De meeste gevangenen in de zogeheten Giwa-barakken zijn opgepakt tijdens massa-arrestaties in de strijd van de Nigeriaanse overheid tegen Boko Haram. De militaire barakken bevinden zich in Maiduguri in de staat Borno in het noordoosten van Nigeria.

Sinds terreurgroep Boko Haram in 2002 in Maiduguri werd opgericht wordt Borno door aanslagen geteisterd.

Leven heropbouwen

Een rapport van Amnesty International van vorig jaar toonde aan dat tussen januari en mei 2016 al 149 mensen overleden waren in de Giwa-barakken, onder hen elf baby’s en kinderen jonger dan zes.

Volgens een verklaring van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, werden de vrouwen, kinderen en ouderen in de Giwa-barakken “vastgehouden voor een screening nadat ze eerder onder de controle van Boko Haram leefden.”

Unicef noemt de vrijlating “een voorbeeld van betrokkenheid van de Nigeriaanse autoriteiten om het leven van deze kinderen en hun families, de eerste slachtoffers van een vreselijk conflict, beter te beschermen en hen te helpen bij de heropbouw van hun leven.”

Leven zonder geweld

Samen met het ministerie van Vrouwenzaken en Sociale Ontwikkeling van Borno helpt Unicef de kinderen weer een normaal leven, zonder geweld, op te nemen.

“Medisch personeel onderzoekt de gezondheidstoestand van kinderen en vrouwen. We staan hen bij met informatie en raad en sociaal assistenten helpen bij het opsporen van familieleden of voogden zodat de kinderen herenigd kunnen worden. We gaan de kinderen ook begeleiden om opnieuw te leren spelen en naar school te gaan”, zegt Pernille Ironside, de verantwoordelijke van Unicef in Nigeria, in een verklaring.

“Dit is de eerste belangrijke stap, maar de kinderen en vrouwen zullen nog lange tijd onze steun nodig hebben om opnieuw te leren integreren in hun families en gemeenschappen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons