Achtergrond

Nepal: niet genoeg hulpgeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Grootste gever tijdens de eendaagse donorconferentie in Kathmandu was India met een miljard dollar. Ook China trok de portemonnee en stelt bijna een half miljard dollar beschikbaar. De EU stelt 100 miljoen dollar beschikbaar.

Niet genoeg
De bijna drie miljard toegezegde dollars zijn echter minder dan de helft van de 6,7 miljard dollar die Nepal zegt nodig te hebben voor de wederopbouw. De zware aardbevingen op 15 april en 12 mei kostten naar schatting meer dan 8,800 levens en maakten miljoenen Nepalezen dakloos.

Wie doet de noodhulp?
Eerder waarschuwde de Verenigde Naties (VN) er niet genoeg geld is voor hetgeen wat echt nodig is: noodhulp. "Iedereen heeft het over wederopbouw”, stelde de VN-coördinator Jamie McGoldrick in Kathmandu in mei. “Maar tussen reddingsoperaties en wederopbouw zit een fase genaamd ‘noodhulp’.”

Eerder waarschuwde de VN dat er niet genoeg geld is voor hetgeen wat echt nodig is: noodhulp.

De VN berekende in mei dat zo'n 387 miljoen euro nodig was om de ongeveer twee miljoen slachtoffers de daaropvolgende maanden te voorzien van primaire behoeftes zoals tenten, voedsel en drinkwater. McGoldrick concludeerde destijds dat veel landen voor de aardbeving al ontwikkelingsprojecten hadden lopen in Nepal en nu op dezelfde voet verder willen. Ze investeren daarom liever in langdurige wederopbouwprojecten dan in primaire noodhulp. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons